Yaşam Leyla Gencer artık Deniz Palas'ta yaşıyor

Leyla Gencer artık Deniz Palas'ta yaşıyor

Paylaş
Leyla Gencer artık Deniz Palas'ta yaşıyor

2 yıl önce hayatını kaybeden ünlü soprano Leyla Gencer'in Milano'da yaşadığı evi şimdi Türkiye'de

Dünyanın önde gelen sopranolarından Leyla Gencer 1928 yılında İstanbul’da doğdu ama hayatının büyük bir kısmını İtalya Milano’da geçirdi ve 2008 yılında kalp ve solunum yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti.

Nefesini verdiği son ana kadar müzik ve sanat ile dolu bir yaşam süren, Batı’da ‘La Diva Turca’, ‘La Gencer’ olarak ün salan, operanın mabedi sayılan La Scala’nın 25 yıl boyunca primadonnalığını yapan Leyla Gencer’in tek vasiyeti vardı: Ölümünden sonra adını taşıyan bir ‘Leyla Gencer Evi’ açılması... 4 Mayıs akşamı Leyla Gencer’in vasiyeti İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından gerçekleştirildi.

İKSV’nin yeni binası Deniz Palas’ın ikinci katında 85 metrakerelik bir alanda yerleştirilen Leyla Gencer evi, ünlü sopranonun Milano’da yaşadığı evin eşyalarıyla döşendi. İtalya’daki evinin küçük bir kopyası olan müze-ev daha girer girmez insanda farklı duygular uyandırıyor. Yerdeki halıdan duvardaki resme kadar her şeye onun dokunmuş olması sizi heyecanlandırıyor...

Özel bir kapıdan girilen müze evin aynısını yapanlar Leyla Gencer’in uzun yıllar birlikte çalıştığı Sferisto Operası sanat yönetmeni Pier Luig Pizzi, yakın dostu Melahat Behlil, gazeteci ve belgeselci Franca Celli, Massimo Gasparan ve İKSV Genel Müdür Yardımcısı Ömür Bozkurt. Leyla Gencer evine girdiğinizde ilk ilginizi çeken kocaman, camlı bir kütüphane oluyor.

Kütüphanede bir şiir göze çarpıyor. Nisan 1971 yılında Riccardo Bacchelli tarafından yazılmış olan şiirde ünlü diva için ‘Palermo körfezinin gökyüzünde, en Müslüman hilal’ sözleri dikkat çekiyor. Duvarda da Leyla Gencer’in 1946 yılında hayatını birleştirdiği eşi İbrahim Gencer ile satın aldıkları tablolar yer alıyor. Gencer çifti bu tabloları daha evlerinde eşya yokken beğenip satın almışlar.

Yemekli dost sohbetleri

Kütüphanenin ardından bu kez de yemek odası önünüze çıkıyor. Leyla Gencer’in yemekli dost sohbetleri çok meşhurmuş. Yemeğe ve sohbete meraklı olan ünlü diva yemek odasında keyifli saatler geçirirmiş. Burası gümüş tabaklar, çay takımı, kristal aksesuarlar ile dolu.

Evin ikinci odası Leyla Gencer’in uzun zamanını geçirdiği çalışma odası. Ünlü soprano bu odada, rol alacağı opera resitalleriyle ilgili çalışır, kitap okuyup araştırma yapar, nota çalışır ve piyano çalarmış. Leyla Gencer’in Deniz Palas’taki evinde yer alan iki piyanodan bir tanesi Nişantaşı’ndaki evinden getirilmiş. Leyla Hanım, koltuğuna oturur, hayatını neredeyse burada geçirirmiş.

Odadaki piyanonun üzeri Leyla Hanım’ın ünlü besteci ve şairlerle çekilmiş fotoğraflarıyla dolu. İki oda iç içe olarak tasarlanan odalardan biri ünlü divanın yatak odası, diğeri ise daha büyük bir çalışma odası olarak yerleştirilmiş. Bu odada da büyük bir piyano bulunuyor. Duvarlar ise Leyla Gencer’in eşi İbrahim Bey’le çekilmiş fotoğraflarıyla dolu.

Odada göze çarpan eşyalardan biri de yastık. Üzerinde Leyla Gencer’in fotoğrafı yer alıyor. Bu fotoğrafı yıllarca birlikte çalıştığı Pier Luigi Pizzi çekmiş. Ünlü diva bu fotoğrafta 1969’da Donizetti’nin Belizari operasındaki Antonin rolünü canlandırıyormuş. Her zaman bakımlı ve şık olan, Osmanlı ve Türk kültürünü dünyaya tanıtmaya çalışan Leyla Hanım’ın giyinme odası ise evin belki de en renkli bölümü.

Leyla Gencer giyimine kuşamına da düşkünlüğüyle tanınıyor. Katıldığı davetler, devlet adamlarıyla görüşmeleri sırasında giydiği kıyafetler, kürkler, kullandığı mücevherler bu odada sergileniyor. Leyla Gencer’in kıyafetleri arasında bir kimono ilgi çekiyor. Bu kimonoyu 1956 yılında Japon büyükelçisi hediye etmiş.

Rezervasyon yaptırmak şart

Leyla Gencer Evi, çarşamba, perşembe, cuma ve cumartesi günleri rezervasyon yaptırılarak gezilebilecek. Rehber eşliğinde ve ücretsiz ziyaret edilebilecek. Tel: 0212 334 08 21.

Haberin Devamı

HABER: ÖZGÜR KÖYLÜ
okoylu@posta.com.tr