Lezzetli bir tarhana çorbası nasıl yapılır?

Ülkemizde klasikleşmiş olan lezzetler arasında bulunan tarhana çorbasının farklı tarifleri yer almaktadır. Sarımsaklı tarhana çorbası, toz veya kuru şekilde olan tarhana çorbası gibi çok sayıda çeşitleri bulunan tarhana çorbasının tarifinin nasıl yapıldığı en merak edilen konulardan bir tanesidir.

26 Haziran 2021, Cumartesi 09:55 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News
 TARHANA ÇORBASININ TARİFİ NEDİR?

TARHANA ÇORBASININ TARİFİ NEDİR?

 Kış aylarında sofraların en vazgeçilmez besini olan ve şifa kaynağı olma özelliği taşıyan tarhana çorbası en fazla tüketilen çorbalardan bir tanesidir. Tarhana çorbası, Anadolu, Orta Asya ve Balkanlar gibi geniş olan bir coğrafya içerisinde değişik yapım biçimleri ile görülen çorba türüdür. Önemli kısmı yoğurttan meydana gelen tarhana çorbası besleyici olmasının yanında aynı zamanda kuru toz biçiminde olmasından dolayı uzun süre saklanabilmektedir.

 TARHANA ÇORBASI TARİFİNİN MALZEMELERİ NELERDİR?

TARHANA ÇORBASI TARİFİNİN MALZEMELERİ NELERDİR?

Lezzetli bir tarhana çorbasının elbette en önemli malzemesi, iyi yapılmış organik bir ev tarhanasıdır. Tarhananın yapılışı için malzemeler ise şöyle;

  • 3 yemek kaşığı toz haldeki tarhana
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı nane
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı kırmızıbiber

TARHAN ÇORBASININ YAPILIŞI NASILDIR?

TARHAN ÇORBASININ YAPILIŞI NASILDIR?

Tarhana çorbası tarifinin yapılışı şu şekilde olmaktadır: 1 çorba kaşığı tereyağı bir tencereye alınır ve eritilir. 1 çorba kaşığı salça da tencereye eklenir ve yağda kızdırılır. 5 su bardağı su ilave edilir. Bir başka kabın içerisinde de 1 su bardağı suya, toz tarhana eklenir ve karıştırılır. Kaynar halde bulunan tencerenin içerisine bu karışım ilave edilir. 15 ile 20 dakika arasında pişirilir. 1 çay kaşığı kırmızıbiber ve 1 çay kaşığı nane ilave edilerek servis yapılır. Afiyet olsun.

 TARHANA YAPIMI NASIL OLUR?

TARHANA YAPIMI NASIL OLUR?

Yörelere göre değişmek ile beraber genelde şu biçimde yapılır. Yoğurt, buğday unu, kurutulmuş nane, yeşilbiber, kurutulmuş kırmızıbiber arzu edilirse soğan da iyice kıyılıp parçalanır ve karıştırılır. Ovularak hamur şekline getirilmiş olan harç, bir kap içerisinde üstü bir bez ile örtülerek mayalanması ve sonra da kabarması için en az 1 hafta bekletilir. Bekleme süresi ise mevcut tarhananın türünün belirlenmesini sağlar. Görece olarak daha uzun bir süre boyunca mayalanmaya bırakılmış olan tarhana ekşi tarhana olur. Bunun dışında daha az bir sürede bekletilerek kurumaya alınmış olan tarhana ise tatlı tarhana olur. Mayalanmış olan harç, parçalar şeklinde bir Yörük dokuması veya bez üzerine dizilir. Ardından da açık havada, gölgelik bir yerde kurumaya bırakılır. Kuruyunca da el vasıtası ile ovulup toz şekline getirilerek, bazı yörelere bakıldığında ise daha büyük parçalar veya simit biçiminde kurutularak saklanır.

MARAŞ TARHANASI NASIL OLUR?

MARAŞ TARHANASI NASIL OLUR?

 Maraş tarhanası, yapım teknolojisinde uygulanmakta olan bazı değişik işlem basamakları, doğal olan katkıları ve tüketilme alışkanlıkları sebebiyle ülkemizin farklı yörelerindeki tarhanalardan daha ayrı bir konuma sahip olmaktadır. Genel olarak un ve yoğurttan elde edilen toz halindeki tarhana yalnızca çorba şeklinde tüketilmektedir. Dövme ve yoğurttan elde edilerek çığ üstüne ince bir biçimde serilip kurutulmakta olan Maraş tarhanasının tüketilme şekilleri ise şu şekilde olmaktadır:

 Tarhana kurumadan, bir başka deyiş ile yarı kurumuş (firik) şeklinde tüketilebilir.

  • Kurumuş halde ve ayrıca çerez gibi yenerek tüketilebilir.
  • Çorba halinde tüketilebilir.
  • Sıcak haldeki et ya da kelle suyuna ıslanarak tüketilebilir
  • Yağda kızartılarak tüketilebilir.
  • Islanmış tarhana yağda soğan ile kavrularak tüketilebilir.
  • Sıcak sac üstünde gevretilerek tüketilebilir.
  • Maraş Tarhanasının önemine bakıldığında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiştir ve coğrafi işaret almıştır.

 TARHANANIN ANA MALZEMESİ NEDİR?

TARHANANIN ANA MALZEMESİ NEDİR?

Ana malzemeleri çoğu zaman değişse de içerisine muhakkak; domates, yoğurt, un, etli kırmızıbiber ve nane girmektedir. Kimi zaman da mercimek ve nohut ilave edilmektedir. Mevsiminde hazırlanarak kavanozlara doldurulur ve çorba yapımında kullanılmaktadır.

Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER Somon balığı nasıl pişirilir?