Kırklareli Lüleburgaz Kongresi’nin 99’uncu yılı dolayısıyla konferans düzenlendi

Lüleburgaz Kongresi’nin 99’uncu yılı dolayısıyla konferans düzenlendi

Paylaş
Lüleburgaz  Kongresi’nin 99’uncu yılı dolayısıyla konferans düzenlendi

Lüleburgaz Kongresi’nin 99’uncu yılı dolayısıyla konferans düzenlendi

Vahit İŞBAŞARAN/LÜLEBURGAZ(Kırklareli),(DHA)-KIRKLARELİ’nin Lüleburgaz ilçesinde, Lüleburgaz Kongresi’nin 99.yılı dolayısıyla konferans düzenlendi.

Lüleburgaz Lisesi Salonunda, Lüleburgaz Lisesi Vakfı tarafından düzenlenen konferansta konuşan Tarihçi- emekli öğretmen Ali Arslan, Trakya tarihi araştırmaları içinde, 2000 yılında Trakya’da Milli Mücadele’de Lüleburgaz Kongresi’ni gündeme taşıyarak Prof. Dr. Bülent Tanör ile birlikte bir konferans yapmış olduklarını, ardından Lüleburgaz Belediyesi’nin katkılarıyla ulusal bir sempozyum düzenleyerek, bu tarihi olayı Lüleburgaz’ın hafızasına yerleştirdiklerini belirtti.

Konferansa öğretmen ve öğrenciler katıldı.Tarihçi-emekli öğretmen Ali Arslan Kongre ile ilgili olarak; Trakya Topraklarında yaşayan insanların 100 yıllardır acı ve ıstırap çektiklerini, Dünya coğrafyasında böyle bir coğrafyanın olmadığını vurgularken konuşmasını 93 Harbi (1877-78 Osmanlı Rus Savaşı), Balkan Savaşı ve 1. Dünya Savaşı’nı özetledi.

I. Dünya Savaşı sonunda imzalanan Mondros Ateşkes ve Sevr antlaşmalarını açıklayan Arslan, ardından yaşanan gelişmelerde Trakya Topraklarının nasıl işgal edildiğini, Trakya’da Mili Mücadele’nin nasıl başladığını, TrakyaKongrelerinin hangi koşullarda gerçekleştiğini, bu kongrelerden en önemlisi olan “Lüleburgaz Kongresi”nin nasıl örgütlendiğini, kimlerin katıldığını, kongrenin Lüleburgaz’da nerede yapıldığını, alınan kararları ve kongrenin doğurduğu sonuçları anlattı.

Arslan, işgalleri, çekilen acıları, ardından başlayan ulusal Kurtuluş Savaşı’nı ve kazanılan başarıları, yapılan Mudanya ve Lozan Antlaşmaları’nı öğrencilere belgeler ve fotoğraflarla sundu. Ardından öğrencelerin soruları yanıtlayan Arslan, Lüleburgaz Lisesi Vakfı yöneticileriyle okul idaresine böyle bir çalışma yapıldığından ötürü teşekkür etti.

Haberin Devamı