Pazar Postası 'LUYS, Türkiye'de mutlu yaşadığımızın bir kanıtı...'
Paylaş
'LUYS, Türkiye'de mutlu yaşadığımızın bir kanıtı...'

Luys dergisi, Türkiye'deki Ermeni cemiyet hayatının yaşam ve eğlence biçimini yansıtan ilk dergi. Yurtdışında da okurları var

* Luys ne demek?

Haberin Devamı

Ermenice ‘ışık’ demek. İstedik ki bütün dünyadaki dostluk, kardeşlik ve barışa bir ışık saçsın.

* Ermeni cemiyet hayatına yer veren ilk dergiyi çıkarma fikri nasıl oluştu?

Genel Yayın Yönetmenimiz Şahnur Kazancı’nın fikri bu. Ermeniler tarafından çıkarılan Osmanlı’dan günümüze kalan ve 100’üncü yılını tamamlamış olan Jamanak gazetemiz var, bir Marmara gazetemiz var, Hrant’ımızın gazetesi Agos’umuz var. Biz bu gazetelerin dışında ne yapabiliriz fikriyle Luys’un sayfalarını çizdik. Kendi cemaatimizin dışında Türkiye’de yaşayan farklı dinlerden toplumları da barındıran bir cemiyet hayatı, yaşam, kültür-sanat yayını oluşturduk. 1.5 yıldır da 15 günde bir çıkan yayınımızı sürdürüyoruz.

* Bu bir sosyete dergisi mi?

Haberin Devamı

Kesinlikle bir sosyete dergisi değil. Bir paparazzi dergisi değil. Bir dedikodu dergisi değil. Bu dergide yer alan bütün fotoğraflar çekilirken o kişilerden izin alınmıştır.

* Luys’a kimler girebiliyor?

Toplumun öne çıkanlarına yer veriyoruz. Dergide yer alan kişileri, rol modelleri, gençlerimize örnek olması amacıyla seçiyoruz ve onlara şu mesajı vermeye çalışıyoruz: Çalışırsanız siz de cemaatimizin en ünlü doktoru Kolsuz Agop, müzik adamı Garo Mafyan, sporcu Garbis Sakaryan olabilirsiniz! Ayrıca yaşadığımız toplumun öne çıkan isimleriyle röportajlar yapıyoruz. Onları da rol modellerden seçiyoruz. Vaftiz törenlerimiz, baby shower’larımız, düğünlerimiz, doğumgünlerimiz, kültür sanat etkinliklerimiz yer alıyor. Sevinçlerimizi değil sadece, üzüntülerimizi ve cemaat meselelerimizi de yansıtıyoruz. Bunların dışında sosyal sorumluluk projelerimiz de var.

* Neler var?

Mesela dergimizin ilk Noel’inde ihtiyacı olan erkek çocuklara araba, kız çocuklara da bebek hediye ettik, onları sevindirdik. Karagözyan İlkokulu yararına Kınalıada’da konser yaptık, Ermenice, Türkçe şarkılar söyledik. Daha devam edecek.

* Luys yurtdışına da gidiyor mu?

Los Angeles, New York, New Jersey’den 750 aile gazetemize abone oldu. İstanbul’dan Amerika’ya gitmiş bir sürü aile buradaki kuzenlerini, yeğenlerini izlemek, vaftiz törenlerine tanık olmak istiyor. Sadece Amerika’ya değil, Hollanda’ya, Fransa’ya, Avustralya’ya da gidiyor Luys. Luys sayesinde Ermeniler ve azınlıklar olarak Türkiye’de mutlu yaşadığımızı bütün dünyaya kanıtlıyoruz.

Haberin Devamı

* Luys’un tirajı ne kadar?

10 bin 500. Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan’ın da gazetemizi izlediğini biliyoruz.

* Sırada televizyon var galiba...

Türkiye’de ilk defa bir Ermeni televizyonunun alt yapısını hazırlıyoruz. İnşallah çok kısa sürede yayına geçeceğiz.

“BU BİR DERGİ DEĞİL ERMENİ KOMŞUNUZ!..”

Luys bir aile gazetesi. Aram Kuran Luys’u çocukları Harutyun, Belinda ve Meri Kuran’la çıkarıyor. Çekirdek aileye ilaveten gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Şahnur Kazancı da aynı zamanda fikrin sahibi olarak yer alıyor. Şahnur Kazancı Luys’u şöyle tarif ediyor: “Hani ‘Bizim bir Aleksi Abla vardı, bir pilaki yapardı, bir dolma yapardı... Bir Agop Usta vardı, bir kundura yapardı’ derler ya. Luys’un sayfaları bunu yapıyor. Ermeniler ile bu topraklarda yaşayan Müslümanlar arasında bu köprüyü kuruyor. Pek çok kişinin apartmanında bir Ermeni komşusu vardır, geçmişte olmuştur, biz Luys olarak o Ermeni komşuyuz...”

Haberin Devamı

TÜRKİYE ERMENİLERİNİN VAZGEÇİLMEZLERİ

* Boğaz, Beyoğlu ve İstiklal Caddesi’nde zaman geçirmek.

* Maral Dans Grubu’nun Anadolu ve Ermeni müzik ve danslarını izleyerek eğlenmek.

* Yemek için Beyoğlu’ndaki Eleos ve Boncuk Restaurant, Cihangir’de Ermeni mutfağı sunan Jash Restaurant.

* Balığı Boğaz’daki Park Fora ve Yeşilköy’deki Yüksel Balık’ta yemek.

* Kurtuluş’taki Ermeni esnaftan alışveriş yapmak.

* AVM deyince İstinyepark ve Zorlu.

* Zorlu Center Performans Merkezi’ndeki gösterileri izlemek.

* Yazın Bodrum; Kınalıada veya Büyükada’da yazlık.

* Hayko Bağdat’ın kitaplarını okumak.

* Sinema ve tiyatroya gitmek.