Gündem Maden kazasında çok büyük skandal

Maden kazasında çok büyük skandal

Paylaş
Maden kazasında çok büyük skandal

Bakanlık kazadan hemen önce 'üretimi durdurma' kararı vermiş ama tebligat kazadan sonra gelmiş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nün, Keşan'da 3 kişinin 48 saattir göçük altında bulunduğu maden hakkında 'havalandırma' sistemlerindeki eksiklik nedeniyle 'üretimin durdurulması' yönünde karar verdiği ortaya çıktı.

Ancak kararın, kazadan bir gün sonra dün Edirne Valiliği'ne ulaştığı ve şirkete faksla tebliğ edildiği belirtildi.

Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nün, son bir ay içinde Türkiye'deki 241 özel maden işletmesini denetimden geçirdiği ve 85'i hakkında üretimi durdurma kararı verdiği belirtildi.

MADENCİLER İÇİN UMUTLU BEKLEYİŞ

Haberin Devamı

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü, bir ay önce Türkiye'deki 241 özel maden işletmesini 'belirlenen yönetmeliklere uygun olup olmadığı' yönünde denetledi. Yapılan denetimler sonucu, proje eksikliğine dayalı olarak havalandırma sistemleri standartlara uymayan, tünel güvenliği bulunmayan, tahkimat eksikliği olan can ve mal güvenliği tehdit eden 85 işletme hakkında üretimi durdurma kararı verildi.

Yetkililer denetimlerde 15 maden ocağının ruhsatının iptal edildiğini, 8'i hakkında geçici tatil kararı verildiği, 10 işletme ile ilgili olarak ise 6 ay geçici kapatma kararının alındığını açıkladı. Denetimlerde 123 işletmeye ait maden ocaklarının ise belirlenen kurallara uyduğu anlaşıldı.

Haberin Devamı

KAZADAN SONRA TEBLİGAT

Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nün Keşan'ın Küçükdoğanca Köyü'nde bulanan Kale Madencilik'e ait ocak hakkında ise 2 hafta önce yapılan denetimde havalandırma sistemlerindeki eksiklik nedeni ile 26 Haziran tarihinde üretim durdurma kararı verdiği belirlendi. Genel Müdürlük kararı Ankara'dan posta ile tebligat için Edirne Valiliği'ne gönderildi. Ancak tebligat Edirne'ye 8 Temmuz günü ulaştı. 7 Temmuz günü ise, ocakta havalandırma sistemlerinin onarılması sırasında saat 11.00'de ray demirleri değiştirilirken oksijen kaynağından kaynaklanan önce yangın, sonra da göçük meydana geldi ve 3 işçi mahsur kaldı.

Edirne Valiliği Kale Madencilik'te meydana gelen kazadan sonra işletme ile ilgili olarak denetim raporlarını araştırdı. Bu sırada dün Valiliğe gelen ve üretime arar verilmesi yönündeki karar, şirkete kazadan bir gün sonra dün faks ile tebliğ edildi.

Lütfü KARAKAŞ/KEŞAN (Edirne), (DHA)