Gündem Madende göçen hayatlar

Madende göçen hayatlar

Paylaş
Madende göçen hayatlar

Bursa'da göçen maden ocağında çalışan ve 700 TL maaş alan madencilerin cansız bedenleri göçükten çıkarılırken dramları da gün ışığına çıktı

5 YAŞINDAKİ KIZINA İLK KEZ ÇİKOLATA GÖTÜREMEDİ

Bursa Bükköy’de oturan Mehmet Bambal (45), evli ve 3 çocuk babasıydı. 1.5 yıl önce vefat eden babası Hüseyin’in adını o tarihte dünyaya gelen oğluna koymuştu. Eşi Ayşe ve 5 yaşındaki kızı Beyzanur ile gelecek hayalleri kuruyordu. 3 ay önce Alpagut köyündeki kömür madeninde çalışmaya başlamıştı. Emekli olmak için gün sayıyordu. Önceki gün mesai saatinde meydana gelen patlamada göçük altında kalarak hayatını kaybetti. Her akşam babasının kendisine çikolata getirmesini bekleyen Beyzanur, o gün çikolatasız ve babasız kaldı.

ANNESİNİ DİNLEMEDİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Bursa’da ailesiyle oturan Ertuğrul Demiray (24), 1 ay önce Alpagut köyündeki kömür madeninde işçi olarak çalışmaya başladı. Ertuğrul Demiray geçen hafta madende çalışırken beline taş düşünce hafif yaralandı. Eve gittiğinde de annesi Ümmü Demiray “Oğlum, bırak bu işi. Başka bir iş bul. Sana bir şey olacak diye ödüm kopuyor” diye tepki gösterdi. Ancak Ertuğrul Demiray annesinin sözünü dinlemeyip işe devam etti. Önceki günkü patlamada göçük altında kalan Ertuğrul Demiray hayatını kaybetti. Annesinin yüreğine ateş düştü.

YANGINDAN KURTULDU GÖÇÜKTEN KURTULAMADI

Bursa Karaköy’de 3 yıl önce bir patlama nedeniyle çıkan yangında kül olan 102 evden biri de, Murat Aydın’ın (32) ocağıydı. Evli, yaşları 3 ile 9 arasındaki 3 çocuk babası Murat Aydın yangında ölümden kurtulduğu ailesiyle günlerce çadırda yatmıştı. Sonra kiraladığı küçük evlerinde ailesine bakmaya çalışıyordu. TOKİ’nin Yalıntaş beldesinde yeni yaptığı evlerden satın almıştı, taksitleri ödeyebilmek için Alpagut köyündeki kömür madeninde alın teri döküyordu. 9 aylık maden işçisi Murat Aydın, önceki gün maden ocağındaki patlamada hayatını kaybetti.

EMEKLİLİK İÇİN YAŞINI BEKLİYORDU

Bursa’da oturan Seyitali Akduman (39) evli ve 2 çocuk babasıydı. Ailesini geçindirmek için maden ocağı işçi olarak çalışıyordu. Emekli olmaya hak kazanmıştı ama, yaş sınırının dolmasını bekliyordu. Seyitali Akduman, Alpagut köyündeki kömür madeninde önceki günkü vardiyada mesai arkadaşlarıyla birlikte yeraltında işbaşı yaptı. Aniden meydana gelen patlamada göçük altında kalarak yaşamını yitirdi. Ailesi acıya boğuldu.

BİRKAÇ GÜN SONRA EMEKLİ OLACAKTI

Kütahyalı Ramazan Baştepe (41), evli ve 4 çocuk babasıydı. 10 ay önce emekli olmak için başvuruda bulunmuştu. Süresini doldurmak için 1 hafta önce Bursa Alpagut köyündeki kömür madeninde işçi olarak çalışmaya başlamıştı. Memlekette çocuklarıyla kalan eşi Döndü Baştepe’ye “Birkaç gün sonra emekli olacağım. Yeraltındaki çilem bitecek, döneceğim” demişti. Ramazan Baştepe, maden ocağında önceki gün kürek sallarken patlama meydana geldi. Göçük altında kalan işçi emekliliğini göremedi.

20 YILLIK MADENCİ GÖÇÜK KURBANI OLDU

Yonis Arıçicek (38), Bursa Alpagut köyündeki kömür madeninde 14 yıldır işçi olarak çalışıyordu. Evli olan Yonis Arıçiçek, önceki gün ocağa inmeden önce kardeşleri Mustafa ve Muradiye’yi arayıp hasta olan babalarının durumunu sormuştu. Emekliliğine 2 yıl kalan Yonis Arıçiçek ocağa indikten sonra korkunç patlamada göçük altında can verdi. Bu acı haberi, arama-kurtarma çalışmalarını izlerken öğrenen kardeşleri ve eşi acıya boğuldu.

4 YAŞINDAKİ KIZI YETİM KALDI

Memleketi Kütahya Gediz’de iş bulamayan Yahya Arabozan (30), eşi Fatma ve 4 yaşındaki kızı Buse’yi de alıp Bursa Mustafakemalpaşa’ya göç etti. Ailesinin geçimini sağlamak için güç koşullarına rağmen maden işçiliğine başladı. 2 gün önce annesi Hamide Arabozan’ı ziyaret etmiş, ellerini öpmüştü, “Tek isteğim kızımın geleceğini garanti altına almak” demişti. Önceki gün maden ocağındaydı. Patlamada göçük altında kalarak yaşamını yitirdi.

EVE EKMEK GÖTÜRMEK YORGUNLUĞUNU ALIYORDU

Bursa Mustafakemalpaşa’ya bağlı Yalıntaş’ta oturan Yusuf Karaca (39), evli ve 2 çocuk babasıydı. Ailesine düşkünlüğüyle tanınırdı. Maden işçisi olarak çalıştığı yıllar boyunca yorgunluğunu evine ekmek götürdüğünde unutuyordu. Eşine önceki gün “Emekliliğine birkaç ay kaldı” deyip evden çıktı. O akşam vardiyasında yaşanan patlamada göcük altında emeklilik hayalleriyle yaşamını yitirdi.

3 GÜN ÖNCE İŞE BAŞLAMIŞTI

Kütahya Gediz’in Gökler beldesindeki özel bir kömür ocağında yıllarca çalışan Mehmet Çetin (47), 21 Nisan 2005’te meydana gelen patlamada diğer vardiyada olduğu için hayatta kalmıştı. Aliye Çetin ile evli olan ve üniversite öğrencisi kızı Zehra’ya düşkünlüğüyle tanınan Mehmet Çetin, birkaç ay önce emekli olmuştu. Mehmet Çetin, akrabası Ahmet Çetin’in ısrarı üzerine Bursa’daki maden ocağında çalışmaya karar verdi. 3 gün önce işbaşı yapan Mehmet Çetin korkunç patlamada Ahmet Çetin’le birlikte göçük altında can verdi.

DAHA 4 AY ÖNCE BABA OLMUŞTU

Bursa’da oturan, 17 yıldır maden ocağında çalışan 2 yıllık evli Mehmet Kuşoğlu (35), 4 ay önce baba olmuştu. Oğlunu kucağına aldığında eşine “Onun için her zorluğun altından kalkarım” demişti. Mehmet Kuşoğlu’nun emeklilik için gün sayısı dolmuştu, yaş sınırını bekliyordu. Eşine ve oğluyla doyasıya zaman geçirmek istiyordu. Alpagut köyündeki kömür madeninde yaşanan patlamada altında kaldığı göçük, çiçeği burnunda babayı hayalleriyle birlikte yaşamdan çekip aldı.

ÇOCUKLARINI ÖPÜP KOKLAYIP ÇIKMIŞTI

Bursa’nın Karaoğlan köyünde oturan evli, 3 ve 5 yaşlarında biri kız 2 çocuk babası İzzet Kuşoğlu (32), ailesinin geçimini sağlamak için Alpagut köyündeki kömür madeninde alın teri döküyordu. Önceki gün de her zaman olduğu gibi çocuklarını öpüp kokladıktan sonra evden çıkıp işe gitti. Yerin altında ekmek parasını çıkarmaya çalışırken meydana gelen patlamada hayatını kaybetti. İzzet Kuşoğlu’nun dün cenazesine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ve Bursa Valisi Şahabettin Harput da katıldı.

DAKİKA DAKİKA FACİA TABLOSU

Bursa Alpagut köyündeki kömür madeninde önceki gece yaşanan patlamada göçük altında kalan işçiler Ali Kazan, İzzet Kuşoğlu, Murat Aydın, Şenol Kurt, Emir Ali Turhan, Murat Hanay, Mehmet Banbal, Seyit Ali Akduman, Mehmet Kuşoğlu, Yusuf Karaca, Erol Boran, Yonis Arıçiçek, Ramazan Baştepe, Ertuğrul Demiray, Yahya Arabozan, Erol İkiz, Muammer Aktaş, Ahmet Çetin ve Mehmet Çetin hayatlarını kaybetti. İşte 19 işçinin ölümüne yol açan facia öncesi ve sonrasında dakika dakika yaşananlar:

16.00: Bükköy Madencilik ve Turizm A.Ş.’de 3 vardiya çalışan işçilerden16.00- 24.00 vardiyasındaki 32 işçi ocağına indi.

16.15: İşçilerden 19’u kömür ocağının 285 metresinde, 13’ü 220 metrede bir önceki vardiyadaki işçilerden görevi devraldı.

19.30: Ocağın 285 metresinde patlama meydana geldi. Tahkimat çöktü, ocak bir anda alev topuna döndü, 19 işçi göçük altında kaldı.

19.45: Ocağın 220 metresinde bulunan ve patlamadan etkilenen 13 işçi, kendi imkanlarıyla ocaktan çıkmayı başardı. Gazdan etkilenen işçciler hastaneye sevk edildi.

20.45: Maden ocağında patlama olduğu haberi her tarafta duyuldu. Sağlık Müdürlüğü Muskafakemalpaşa, yakınında bulunan Karacabey ilçesi ve Bursa’daki tüm hastaneleri gelecek yaralılara müdahale için hazır duruma getirdi.

21.20: Bursa Valiliği öncelikle Sivil Savunma, AKUT, Büyükşehir İtfaiye ekiplerini olay yerine yönlendirdi.

21.30: Balıkesir Dursunbey’den, Kütahya Tunçbilek’ten, Manisa Soma’dan arama-kurtarmada uzman ekipler Mustafakemalpaşa’ya hareket etti.

22.00: Ankara’da yanında Bursa Valisi Şahabettin Harput bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Zonguldak Valisi Erdal Ata’yı arayıp göçüklerde en deneyimli ekibini hazırlamasını istedi. Zonguldak’tan uzman ekibi getirecek helikopter, hava muhalefeti nedeniyle Ankara’dan hareket edemedi.

22.50: Patlama haberini alan işçilerin yakınları ocağa akın etti. Ağıtlar yükselirken, kurtulan 13 işçinin yakınları buruk sevinç yaşadı.

23.00: Önce Balıkesir Dursunbey’dan gelen kurtarma ekibi ocağa indi. Bunu daha sonra gelen ekipler izledi. Kısa süre sonra kurtarma ekibinden Ahmet Karabacak ve Muhsin Arıçiçek asansörde gaz sızmasından zehirlendi. Zehirlenenler ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı.

00.35: Göçükteki çalışmalar, yoğun gazın tahliye edilebilmesi için durduruldu ve ocağa hava verildi.

01.00: Zonguldak’taki arama-kurtarma ekibi karayolu ile Bursa’ya hareket etti.

01.35: Madende gaz tahliyesinden sonra 8 kurtarma ekibi yeniden ocağa girdi. Bu sırada CHP Bursa Milletvekili Abdullah Özer ve İl Başkanı Gürhan Aydoğan yetkililerden bilgi alarak, 19 kişinin öldüğünü açıkladı.

01.50: Kurtarma ekipleri olası göçük ve patlamaya karşı temkinli olarak çalışmalarını sürdürürken jandarma yaşanan kalabalığı önlemek için olay yerine bariyer çekti.

01.55: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Bursa Valisi Şahabettin Harput ile birlikte Ankara’dan özel uçakla Bursa’ya hareket etti.

03.00: Bakan Ömer Dinçer olay yerinde incelemelerde bulundu. Burada açıklama yapan Bakan Dinçer, 19 kişinin göçük altında kaldığını resmen duyurdu.

05.00: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, 6 madencinin cesedine ulaşıldığını açıkladı.

05.30: Ölen maden işçilerinden İzzet Kuşoğlu ve Ali Kazan’ın cesedi ocaktan çıkarıldı.

08.00: Zonguldak’daki Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndan gelen uzman ekip ocağa inip patlama olan noktaya ulaştı.

09.15: Bakan Ömer Dinçer 19 madencinin öldüğünü “Hakkın rahmetine yürüdüler” diye açıkladı.

09.45: Maden ocağında ölen madencilerin yakınları gözyaşı dökerken, Bakan Ömer Dinçer tahkimatın tamamen çöktüğünü, olayda ihmal olup olmadığının bilirkişi raporu sonucu ortaya çıkacağını söyledi.

11.30: Maden ocağında biriken gazın tamamen temizlenmesinin ardından 100 kişilik kurtarma ekibi 5’li gruplar halinde ve 30-45 dakika arasında ocağa girerek ölen madencilerin cesetlerine ulaşmaya başladı.

3