Cumartesi Postası Burnunu yaptır uykun düzelsin

Burnunu yaptır uykun düzelsin

Paylaş
Burnunu yaptır uykun düzelsin

“Benim burnum niye bu kadar büyük?”, “Yine resimde düşük çıkmış burnum, bir daha yandan fotoğraf çektirmiyeceğim!”, “Sırf burnumun kemeri yüzünden istediğim güneş gözlüğünü alamıyorum.”

Haber: Esra Özübek
eozubek@doganburda.com

Burnunun şeklinden memnun olmayanların yakınmaları üç aşağı-beş yukarı böyle. Bu şekilde düşünenler için Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı olan Prof. Dr. Reha Yavuzer’den görüş aldık. Bu vesileyle öğrendik ki burun operasyonu, sadece estetik açıdan güzel bir sonuç yaratmakla kalmıyor, nefes alıp verme sorunlarını da tarihe gömüyor.

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı olan Prof. Dr. Reha Yavuzer sözlerine şöyle başlıyor: “Estetik sayesinde burun uzayabilir-kısalabilir, küçülebilir-büyüyebilir, şekli değişebilir, kontüründe değişiklik yapılabilir, burun delikleri küçülebilir, “kemer” olarak ifade edilen üst kısmındaki kemik yapı küçülüp daha oyuk bir görüntü kazanabilir, kalkıklığı artabilir, ucu sivrilebilir veya yuvarlak hale gelebilir. Bütün bunların ne kadar ve ne şekilde gerçekleşeceği, ancak doktorun, kemik kıkırdak ve yumuşak dokuları muayene etmesiyle anlaşılabilir.” Prof. Dr. Reha Yavuzer, her insanın burun kemiğinin gözle görülür veya görülmez derecede eğri olmasının normal karşılandığını belirtiyor. Prof. Dr. Yavuzer şöyle devam ediyor: “Kemik, hava yollarını kapatacak derecede eğriyse nefes alma zorluğuna yol açabilir. Bu eğrilik burun estetiği operasyonu kapsamında düzeltilir. Burun ameliyatı olan hastalarımızın durumu çok önemli bazı sonuçlara varmamızı sağladı: Estetik amaçlı yapılan ameliyatlarda eğriliği düzelttiğimiz hastaların uyku kalitesinde belirgin düzelme var. Bu, beklenen bir bulguydu. Ama bu çalışma beklenmedik bir sonuç daha ortaya çıkardı. Sadece estetik girişimde bulunduğumuz burun ameliyatlarından sonra da hastalarımızın uyku kalitesinde iyileşme oldu. Bunun sebebi, burun açılarında yaptığımız değişiklikler ve kişinin özgüveninin yükselmesi olabilir.” Gelelim sorularımıza ve Prof. Dr. Yavuzer’in verdiği cevaplara:

Herkes burun ameliyatı geçirebilir mi?

Burun estetiği için uygun bir adayda aşağıdaki özelliklerden en az bir tanesi bulunmaktadır:

-Burun yüze göre geniş veya uzundur.
-Burun kemiği kırık ya da eğridir.
-Kaza veya darbe nedeniyle burnun şekli değişmiştir.
-Burnun iki tarafında gözle görülür bir asimetri vardır.
-Profilden bakıldığında burun ucu düşüktür.
-Delikler, burnun genel şekline uygun değildir.
-Burun ile dudak arasındaki açı çok dar veya çok geniştir.
-Burun kemerlidir.

Estetikle kusursuz bir buruna kavuşabilir miyiz?

Hasta çoğunlukla kafasında bir burun şekli hayal eder. Ama burnun yeni şekli, ancak eski şeklinde yapılan değişikliklere göre belirlenir. Yani tıbbi yöntemlerle istenilen buruna milimetrik ölçümlerle ulaşılamaz. Bu nedenle ameliyattan en memnun kalan hastalar, burnunda yapılacak değişiklikler konusunda aşırı beklentileri olmayan, yüzüne yakışacak bir burun ile tatmin olabilecek kişilerdir. Yeni burnunuzla yüz ifadenizde güzel bir değişiklik mümdür. Ancak yepyeni bir görüntüye kavuşmak olanaksız. Örneğin, burun estetiği operasyonundan sonra da burun bir miktar asimetrik kalmaya devam edecektir. Çünkü burnun iki tarafının, ameliyatlı veya ameliyatsız, tıpatıp eşit olması mümkün değil.

Bir resimde beğendiğimiz burna kavuşabilir miyiz?

Hedef, çeneye, gözlere ve yanaklara uyumlu bir burundur. Bu nedenle başkasında beğenilen burun, hasta adayında da aynı sonucu verecek diye bir şey yok. Burun operasyonlarından en çok memnun olan hastalar, burnuyla ilgili spesifik olarak ne istediğini bilen ve operasyonun sınırları olduğunu kabullenen hastalardır. Hastanın kendi fotoğrafı üzerinde oynamak da yanıltıcı olabilir. Çünkü fotoğraf üzerindeki değişiklikler elektronik ortamda, bilgisayar araç ve gereçleri ile ekran üzerinde yapılırken, ameliyat sırasındaki değişiklikler gerçek insan dokusunun üzerinde ve insan becerileri ile gerçekleştirilir. Dolayısıyla ekranda elde edilen ‘mükemmel’ burna ameliyatla ulaşmak mümkün olmayabilir.

Burun estetiği ameliyatının riskleri var mı?

Burun estetiği ameliyatı, çoğunlukla kemiğin kesilmesiyle yapıldığı için zordur. Anesteziye ilişkin birtakım riskler olabilir. Ayrıca kanama, enfeksiyon, akıntı, nefes alma güçlüğü ve nadiren koku almada geçici bir kayıp yaşanabilir. Burun kemik ve kıkırdaklarının en son şeklini almasından, dikişlerin alınması/erimesinin ardından burun ucunun bir miktar düşmesi normaldir. Operasyon, bu düşme göze alınarak yapılır.

İkinci bir operasyon geçirme olasılığı ne?

Bazı nedenlerden dolayı ya da hastanın istediği ikincil değişiklikler yüzünden ikinci operasyona ihtiyaç duyulur. İlk ameliyatta elde edilen sonuçları mükemmel hale getirmek amacıyla, ikincide çoğunlukla lokal anestezi yapılır. Ama ikinci operasyon için 6-12 ay beklemek gerekir.

Ameliyattan sonra bazı kişilerin burnu çok kalkık iken bazı kişilerinki düşük görünüyor. Neden?

Ameliyat sonrasında burnun alacağı şekli belirleyen en önemli faktörler; kişinin kemik, kıkırdak ve yumuşak doku özellikleridir. Bir de tabii hastanın iyileşme özellikleri de sonucu etkiler. Kişinin istekleri de burnun kalkıklığını ve şeklini belirler. Kimi daha doğal ve düz bir burnu tercih ederken kimi de kalkık ve gösterişlisini ister. Benim kişisel önerim ve ‘ameliyat edilmemiş gibi’ bir burun yaratabilmek. ancak bu şekilde kişi yüzüne yakışan, doğal görünümlü, göze batmayan bir burna kavuşabilir.

Ameliyat ağrısı nasıl oluyor ve ne kadar sürüyor?

Ağrı hafif olur. Şişkinlik ve özellikle göz altında morluk olur, bu sorunlar için soğuk kompres uygulanabilir. Nefes almayı kolaylaştırmak için buhar uygulaması yapılabilir. Ameliyattan sonraki birkaç gün boyunca burundan biraz kan gelmesi normaldir. Burnu stabil hale getirmek için bir hafta boyunca splint denilen alçı kullanılmalıdır.

Ameliyat süresi ne kadardır?

1-2 saat. Hastanede kalma süresi de 3-4 saat veya bir gece. Refakatçi gerekebilir.

Sonuç ne zaman alınır?

3-4 gün içinde şişlik hafifler. 1 hafta sonra işe dönülebilir. 1 ay boyunca ağır spor, ağır iş, uzun süre eğilmek ve gözlük kullanmak yasaktır. Kesin sonucu almak 1-1.5 yılı bulabilir.

( 04.02.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır. )

Haberin Devamı