Cumartesi Postası Yerim seni bahar

Yerim seni bahar

Paylaş
Yerim seni bahar

Bahar, doğanın şifalı, lezzetli onlarca çeşit yenilebilir otu sunduğu mevsim... Genel olarak Ege’de bilinen, sevilerek tüketilen otların festivalleri bile var. İki yıldır pandemi kutlanmasına izin vermese de... Bilinirliği arttıkça bu otlar market reyonlarında, pazarlarda daha sık görünür oldu. Etli, zeytinyağlı yemekleri, salata ya da kavurmalarıyla midelere ‘bahar’ ettiren otlardan bazıları şunlar... Halime Çelikel / halime.celikel@posta.com.tr

EBEGÜMECİ Develik ya da gömeç olarak adlandırılan ebegümeci, çiçekleriyle de doğayı süsler. Salatası, sarması, böreği yapılır. Çayının öksürüğe iyi geldiği bilinir.

Haberin Devamı

DENİZ BÖRÜLCESİ: Ispanakgillerden. Deniz kıyısına yakın yerlerde yetişiyor. Haşlayıp zeytinyağı, sarımsak ve limon eklenerek salata olarak tüketmek harika fikir.

ÇİRİŞ OTU: Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yetişen çiriş otu, zambakgillerden. Sarızambak, dağ pırasası, yabani pırasa, gülik, güllük, kirkiş otu gibi isimleri de var. Pırasa gibi yemeği yapılarak tüketilebilir. Bağışıklığı güçlendiren çiriş otu, cilt ve saç problemlerine iyi geliyor.

CİBES OTU: Turpgillerden. Tarladaki lahana ve karnabaharlar kesildikten sonra toprakta kalan köklerinden büyüyen bir ot. Haşlanıp üstüne yoğurt dökülerek yenilebilir.

ŞEVKETİ BOSTAN: Papatyagillerden. Bostanotu, şevketotu, mübarekdikeni, akkız adıyla da bilinir. Şevketi bostan kemikli kuzu etiyle de yapılır, haşlanıp salatası da hazırlanabilir.

Haberin Devamı

TİLKİŞEN: Yabani tatlı kuşkonmaz, tatlı sarmaşık da denen tilkişenin yumurtalı ya da yumurtasız kavurması yapılır ki enfestir.

GELİNCİK: Alt yapraklarından yemek ve salata, kırmızı yapraklarından reçel ve şerbet yapılır. Bunların dışında hodan, turpotu, hardal otu, stifno, eşek dikeni, kazayağı, radika, köremen, su teresi, sinir otu, eşek otu, iğnelik, kaya koruğu, kuş otu, sirken, zahter ve yabani marul da doğanın sunduğu lezzetlerden bazıları.

EBEGÜMECİ: Develik ya da gömeç olarak adlandırılan ebegümeci, çiçekleriyle de doğayı süsler. Salatası, sarması, böreği yapılır. Çayının öksürüğe iyi geldiği bilinir.