Pazar Postası Elif Buse Doğan: Kapalı kıyafetlerle çok rahatım, müziğimle akılda kalmak istiyorum
Paylaş
Elif Buse Doğan: Kapalı kıyafetlerle çok rahatım, müziğimle akılda kalmak istiyorum

Elif Buse Doğan, 2015’ten bu yana profesyonel olarak müzik hayatının içinde. Bir süredir TRT’de ‘Nefesten Sese’ programını sunuyor ama ‘Samsak Döveci’ türküsüyle bir anda herkesin tanıdığı ve merak ettiği biri haline geldi. Türkü her sosyal medya platformunda trendlerde ama bu durum programı birlikte sunan ve türküyü ilk olarak birlikte çalıp söyleyen Elif Buse Doğan ile Serkan Çağrı arasında anlaşmazlık yarattı. Her iki tarafın da türküyü single olarak çıkarması üzerine Serkan Çağrı, Elif Buse Doğan’ı vefasızlıkla suçladı. Elif Buse Doğan ise Serkan Çağrı’nın kendisini “Hepinizi langıdı langıdı” yaparım” diyerek tehdit ettiğini söyledi ancak bu konuda daha fazla konuşmak istemediğini söylüyor. Elif Buse Doğan’ı daha yakından tanımak istedik.

‘Samsak Döveci-Langıdı Lan Lan’ türküsüyle bir anda hayatımızın ortasına düştünüz desek yeri. Bu türküyü yorumlama fikri nasıl oluştu? Böyle bir geri dönüş bekliyor muydunuz?

Haberin Devamı

Her pazar akşamı saat 22.00’de TRT Müzik ekranlarında Nefesten Sese isimli müzik-eğlence programını hazırlayıp sunuyoruz Serkan Çağrı ile birlikte. Serkan Abi önermişti bu eseri bana repertuar yaparken, “Bunu oku çok yakışır” diye. Ben de keyifle okudum. O bölümümüz yayınlandıktan bir süre sonra Tiktok’a ve diğer platformlara koymuştum ‘Samsak Döveci’ni.  Fenomen birkaç arkadaşım video çekip paylaşınca bir anda hiç tahmin edemediğimiz kadar ilgi gördü.

Bu sonucu beklemiyordum açıkçası.

Bu durum programın izlenirliğini de artırdı mı? 

Programımız zaten çok izleniyordu ama bu eserin  katkısını göz ardı edemeyiz. Olumlu anlamda bir etkisi oldu tabii.

Aynı zamanda Neşet Ertaş’ın ‘Yalan Dünya’ türküsünü deep mix versiyonuyla yorumlayarak sevenlerinizle buluşturdunuz. Ama türkülere yapılan yeni düzenlemeler bazen çok eleştiri de alabiliyor…

Haberin Devamı

Elektronik müzik dinlemekten çok keyif alıyorum ve yeni çıkan eserleri kaçırmadan dinlemeye çalışıyorum… Varoluşumdan önce yazılan, aşık olduğum ‘Yalan Dünya’ isimli Neşet Ertaş türküsünü de dijital platforma taşımak istiyordum.

Neşet Ustanın da dediği gibi “Zaman sana uymaz, gel sen zamana uymasını bil.” Ben, onun bu nasihatını arkama alarak, sevdiğim bu ezgiyi, deephouse’la buluşturmaya karar verdim. Türkünün orijinal halini her yerde okuyorum ama böyle projeler yaparak türkü dinlemeyen kişilere de türküleri dinletmek istiyorum.

BENİM RUHUM ÇOK RENKLİ

Bir türküyü orijinal haliyle okumak mı yoksa yeni düzenlemeleri mi sizin ruhunuzu daha iyi yansıtıyor?

Bazı eserlere yeni düzenlemeler çok yakışıyor ama bazı eserler de sadece orijinal haliyle güzel. Hepsi benim ruhumu yansıtıyor. Ruhum çok renkli. (Gülüyor)

Peki bir anda bu kadar önce çıkmak, daha görünür olmak sizi biraz bocalattı mı ya da şaşkınlık yarattı mı?

2015’ten beri profesyonel olarak bu işi yapıyorum. Dinleyici kitlem zaten vardı ama daha tanınır oldum tabii. Şaşkın da değilim, bocalamadım da. Aynı şekilde hayatıma devam ediyorum.

HER MÜZİĞİN RUHUNU YANSITAN BİR ESTETİK ANLAYIŞI VAR

Müzik türüne uygun sahne kostümü diye bir şey var mı sizce?

Haberin Devamı

Her müziğin ruhunu yansıtan bir estetik anlayış olduğunu düşünüyorum kesinlikle.

Sahnede genellikle daha iddialı kostümlere alıştığımız için merak ediyorum. Türküyle seksi giyinmenin ruhu birbirine uzak şeyler mi sizce?

Kapalı kıyafetlerle sahnede çok rahat ediyorum. Müziğimle insanların akıllarında kalmak istiyorum. Tercih meselesi bence kıyafet konusu.

Pop müzik yapsanız yine aynı şekilde mi giyinirdiniz?

Pop müzik yapmayı hiç düşünmedim açıkçası ama kıyafet konusunda yine kapalı giyinmek tercihim olurdu. Genel olarak da bu konudaki fikrim; tamamen kişinin kendi tercihiyle ilgili olduğu. Ben böyle tercih ediyorum.

KADIN OLMANIN ZORLUKLARINI HEP YAŞADIM, YAŞIYORUM

Müzik kariyerinizde ya da genel olarak hayatın içinde sadece kadın olmaktan kaynaklı zorluklar yaşadınız mı?

Çok zorluk yaşadım, her zaman yaşıyorum. En büyük avantajım erkek kardeşimin hep yanımda olması.

Nasıl bir ailede büyüdünüz, nasıl bir çocukluk geçirdiniz?

Müziği seven, eğlenceli, herkesin birbirinin fikirlerine saygı duyduğu ve hoşgörülü bir ailede büyüdüm. Dolu dolu bir çocukluk geçirdim. Sokakta büyüdüğüm için kendimi çok şanslı hissediyorum.  

Haberin Devamı

Müzikle ilişkiniz tam olarak ne zaman başladı? O elinde saç fırçasıyla şarkı söyleyen çocuklardan mıydınız?

Üç yaşımda elimde bağlamayla ve piyanonun başında pozum var. Saç fırçası, kumanda, pet şişesi… Hepsi benim mikrofonumdu. (Gülüyor)

Ailemin bana aktardığı en güzel şeylerden bir tanesi de türküler. En çok türkü dinlenirdi evde. Bir de annem çocukluğumdan beri Türk sanat müziğini çok dinler ve söyler.

AŞK, AKIL VE MANTIĞIN BEDENİ TERK ETMESİ

Elif Buse Doğan özel hayatında nasıl biri?

Duygusal, ne istediğini bilen ve adaletli biriyim. Spor yapmayı, gezmeyi ve tiyatroyu çok seviyorum. En büyük isteklerimden biri dünyadaki bütün ülkeleri görebilmek. Nasıl biri olduğumu ben söylemeyeyim ama tanısanız seversiniz bence. (Gülüyor)

Bu kadar duygulu müzik yapan birine aşkı sormazsam olmaz tabii…  

Bence aşk tarif edilmesi imkansız bir duygu… Yaşanması lazım. Hiçbir duyguya benzemiyor. Geçici bir mantık kaybı durumu. Akıl ve mantığın bedeni terk etmesi gibi bir hal. (Gülüyor) İnsana ait en güçlü duygu aşk.

Haberin Devamı

Kısa kısa…

Şu sıra en çok hangi şarkıyı mırıldanıyorsunuz?

‘Yalan Dünya’

Uzun yolculuklarda genellikle kimi dinlersiniz?

Dilek Türkan

Pop müziğin kraliçesi sizce kim?

Sezen Aksu

Bugüne kadar sizi en heyecanlandıran olayı hatırlıyor musunuz?

İlk yurt dışı seyahatimdi sanırım.

Gelecek kelimesinin sizde yarattığı en baskın üç duygu ne?

Umut, ilham ve huzur.

Geçmiş?

Yaşandı bitti.

Bugün?

Koşuşturma.