Pazar Postası Kışın metabolizmanızı hızlandırmanın 9 püf noktası
Paylaş
Kışın metabolizmanızı hızlandırmanın 9 püf noktası

Soğuk havaların etkisini azaltmak için vücudumuz daha fazla yağa ihtiyaç duyuyor

Çünkü yağlar vücudumuz için koruyucu bir tabaka görevi görüyor ve vücudun ısısını dengeliyor. Bu nedenle soğuk havalarda kilo vermek, özellikle de yağ kaybı sağlamak daha zor. İşte, bu durumla başa çıkmak için 9 öneri...

Haberin Devamı

 

1) Güne kahvaltı ile başlayın Yağ yakımını sağlamak ve hızlandırmak için metabolizmanın en iyi çalıştığı sabah saatlerinde yeterli ve dengeli kahvaltı yapmanız şart. Yoğurt, meyve ve yulaf ezmesiyle hazırlanmış dengeli bir kahvaltı ile güne başlamak kendinizi daha enerjik hissetmenizi sağlayacaktır.

2) Yağsız protein için hindi! Kas dokunuzu arttırmak istiyorsanız yağsız protein kaynaklarını tercih etmelisiniz. Proteinler düzenli egzersizle birlikte kas gelişimine yardımcı oluyor ve metabolizmayı hızlandırıyor. Hindi eti, düşük yağ ve yüksek kaliteli protein içeriğiyle iyi bir tercih olacaktır.

3) Süt ve süt ürünlerini daha çok tüketin Yağsız yoğurt ile lor peyniri kilo vermek ve metabolizmanızı hızlandırmak için en etkili besinler. Yapılan çalışmalar diyette yeterli kalsiyum alımının yağ kaybını hızlandırdığını gösteriyor. Lor peyniri size enerji veriyor, kaslarınız için protein sağlıyor ve kalsiyumun en iyi kaynaklarından birini oluşturuyor. Günde 2 kase yoğurt ve 4-5 çorba kaşığı tuzsuz lor peyniri tüketmeye özen gösterin.

Haberin Devamı

4) Atıştırmayın, sık beslenin! Her 2-3 saatte bir öğün yapmak metabolizmanızın açlığa karşı önlem almasını, yani ‘kıtlık’ sinyallerini engelliyor. Sık beslenmek ve ara öğün yapmaktan kasıt sürekli bir şeyler atıştırmak abur-cubur yemek değil. Ara öğünlerde tercihiniz posalı sebze ve meyvelerden yana olmalı; salatalık, renkli biberler, mevsim meyvesi gibi.

5) Greyfurt sofranızdan eksik olmasın! Greyfurt insülin seviyesini düşürerek yağ depolanmasını azaltıyor. Tam da mevsimiyken günde 1 greyfurt yemek metabolizmanızı hızlandıracaktır.

6) Omega-3’lerden zengin beslenin Omega-3 yağ asitleri kan şekerini dengeliyor ve metabolizmayı hızlandırıyor. Tokluk hormonu olarak bilinen leptin direncinin kırılmasına yardım ederek kilo vermenizi kolaylaştırıyor. Yağlı balıklar (somon, hamsi, sardalye, ton, uskumru gibi) omega-3 için iyi birer kaynaktır. Haftada 3 kez buğulama ya da ızgara balık tüketin.

7) Günde 2 fincan yeşil çay Yeşil çayda bulunan kateşinler metabolizmayı hızlandırıyor, termojenez (sindirim sırasında besinlerin açığa çıkardığı enerji) ve yağ yakımıyla birlikte kilo kaybını destekliyor. Günde en az iki fincan çay metabolizmanızı hızlandırıyor.

Haberin Devamı

8) Vücudunuzu susuz bırakmayın Kışın çoğunlukla su içmeyi ihmal ederiz. Ancak metabolizmanızın düzenli çalışmasını istiyorsanız günde 10-12 bardak su içmelisiniz.

9) Kas dokunuzu arttırın! Kaslar vücudumuzun enerji harcayan fabrikaları gibidir. Ne kadar fazla ise metabolizmanız o kadar hızlı çalışır. Bu nedenle haftada 3 gün yarım saat aerobik egzersiz, haftada 2 gün de ağırlık antrenmanı yapın.

Bu öneriler bağışıklık sisteminizi güçlendirecek

Diyetisyen müge özyurt şafak’ın kışın hastalıklardan korumak için önerileri:

1) Her gün 1 bardak kefir tüketin Probiyotikler bağırsaklar için faydalı ‘dost’ bakterilerdir. Bağışıklık sisteminin daha iyi çalışmasına ve sindirimin düzenlenmesine yardımcı olurlar. Yoğurt ve kefir bilinen en doğal probiyotikler. günde 1 bardak kefir için.

2) Yulaf ezmesi yiyin Yulaf ezmesinde bulunan Beta-glukan iyi bir lif kaynağı olmasının yanı sıra antioksidan ve anti-mikrobiyal özelliklere sahip. kan şekerini düzenleyerek tokluk hissinin uzamasına yardımcı oluyor.

Haberin Devamı

3) c vitamininden zengin beslenin antioksidanlar vücuda zarar veren serbest radikalleri etkisizleştirerek bağışıklık sistemini güçlendirir. en güçlü antioksidanların başında ise c vitamini gelir. maydanoz, yeşil biber, kuşburnu, portakal, greyfurt ve kivi bol bulunur.

4) Haftada 2 kez somon Omega-3 yağ asitleri vücudu enfeksiyonlara karşı koruyarak bağışıklığınızı destekliyor. somon gibi yağlı balıklar omega-3’ten zengin.

5) günde 15 badem Badem, bağışıklık sistemini güçlendiren magnezyum içerir ve stresin bağışıklık üzerindeki olumsuz etkilerini azaltır. günde 10-15 adet çiğ badem yiyin.

6) sofranızdan lahanagilleri eksik etmeyin Brokoli, karnabahar, brüksel lahanası, beyaz ve kara lahana gibi yiyecekler içeriklerindeki fitokimyasal bileşiklerle güçlü antioksidandırlar. kansere karşı koruyucu ve bağışıklığı güçlendirici etkileri var.

Haberin Devamı

7) zencefil ile tanışın doğal bir bağışıklık güçlendirici olan zencefil vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur, enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltıyor. taze zencefili limonla birlikte suya ekleyerek; toz zencefili ise et ve tavuk yemeklerinde kullanabilirsiniz.

8) çinkodan zengin beslenin: çinko, proteinlerin enerjiye dönüştürülmesi, zihinsel fonksiyonlar gibi vücudun birçok mekanizmasında görevli. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve hormonal dengede önemli bir yer tutuyor. çinkonun en iyi kaynakları ise deniz ürünleri, kırmızı et, karaciğer, süt ve yumurtadır.

9) kötü alışkanlıklarınızı terk edin:

-sigara gibi bağışıklık sisteminizi zayıflatan kötü alışkanlıkları bırakın.

-alkolü sadece sınırlı miktarlarda tüketin.

-stres ve yorgunluğun da bağışıklık sistemine düşman olduğunu unutmayın. stresten arınmaya çalışın ve gevşemek için kendinize mutlaka zaman ayırın.

-Vücudunuzun güçlenmesi için her gece mutlaka 7-9 saat uyumaya özen gösterin.