Pazar Postası Midenizi küçültmek için taktikler
Paylaş
Midenizi küçültmek için taktikler

Diyetisyen Yonca Sevim, midenizi küçültmek için ipuçları verdi

Mide, içeriğine göre esneyebilen ve büyüyüp genişleyebilen bir organdır. Yanlış beslenme veya aşırı beslenmeyle zamanla mide hacminiz büyüyebilir. Bu durumda da normal porsiyonlar büyüyen midede az yer kaplar hale gelir, midede gerginlik ve doluluk oluşamaz. Sonuçta kişi doygunluk hissine ulaşana kadar yemek yemeğe devam eder. Böylece gereğinden fazla kalori alımıyla kilo artışı da kolaylaşır. Bu durumda da kısırdöngü başlar; mide büyür, yenilenler artar, mide büyümeye devam eder, kişi daha da çok ve sürekli yemek ister. Bunun tam tersi de doğrudur. Doğru uygulamalarla yine esnekliği sayesinde mide küçültülebilir.

Haberin Devamı

* Sık beslenme planında kişi çok acıkmadan öğünlerini tüketeceği için daha az miktarlarla doyacaktır. 3-4 saatlik aralarla beslenirseniz midenizin daha çabuk gerildiğini hissedip yemeğe son verirsiniz.

* Aynı öğün içinde çorba, cacık, ayran, meşrubat veya asitli içecek gibi birden fazla sıvı alırken aynı zamanda o öğünde yemeklerinizi azaltmadan tüketiyorsanız midenizi çok fazla şişirip gerilmesini artırırsınız. Zamanla bu hacme alışan mide büyür.

* Siz de yeteri kadar yemenize rağmen doymadığınızı ancak sonra birden şiştiğinizi hissediyor musunuz? Çünkü sindirim uzun süren bir işlemdir. Doluluk sinyali beyne geç iletilir. Bunun için çok pratik bir çözüm var. Ana yemeği yemeden 30 dakika önce tüketilen 2 adet ceviz veya 5 fındık ya da badem, sindirim sinyallerini yemekten önce başlatır. Böylece gerekli miktarda yediğinizde durmanız gerektiğini hissedersiniz.

Haberin Devamı

* Yemeğe salata ile başlayın. Salata ve 1 bardak su içmek midenizde istenilen hacim artışını sağlar ve doluluk hissi daha çabuk gelir. Yemeği yerken de biraz yemek ve biraz salatayı sırasıyla tüketin. Böylece daha az kalori alıp daha kolay doyarsınız.

* Tüm önerilere uydunuz, yarım saat önce ceviz yediniz ve öğüne önce salata ile başladınız. Tabağınızdakiler bitti ve hâlâ aç hissediyorsunuz? Şimdi yarım bardak su için ve ayağa kalkıp oturun. Böylece midenizin dolduğunu hissedeceksiniz.

* Yüksek miktarda posa içeren gıdaların kalorisi daha düşüktür. Bu gıdalar kısa sürede midede doluluk sağlar ve tok tutar. Çiğ sebzeler, özellikle koyu yeşil yapraklı olanlar, meyveler, tam tahıllar, kurubaklagiller, ceviz, fındık ve badem... Öğünlerinizi bu gruplarla desteklerseniz boş kalori kaynaklarından uzak durursunuz.

* Yemek yerken sürekli konuşmak midenizin havayla dolmasına yol açar. Televizyon izlerken dikkatiniz dağılır ve normalden daha çok yersiniz. Ayakta yemek yemek de normalden fazla yemek tüketmeye ve hazımsızlığa yol açar.

Demir eksikliğinin 10 belirtisi

İç hastalıkları Uzmanı dr. hacer baltaoğlu, her kadının bilmesi gereken demir eksikliği anemisinin (kansızlık) belirtilerini sıraladı.

Haberin Devamı

1. Soluk bir cilt Hemoglobin kanın kırmızı rengini verdiği için cilt pembe tonda görünür. Eğer hemoglobin azalırsa cilt soluk bir görünüme bürünür. Özellikle dudaklarda, yanak içinde solukluk belirginleşir.

2. dudak köşelerinde çatlaklar Dil canlı rengini yitirir, pürüzsüz hale gelir, şişer, ağrır ve acır. Dudak köşelerinde de çatlaklar olur. Yemek borusunda gelişen epitel dökülmesine bağlı olarak yutma güçlüğü gelişebilir.

3. Saç dökülmesi ve tırnak sorunları Demir eksikliği anemisinde oksijen desteğinin azalması nedeniyle saçlar ciddi şekilde dökülmeye başlar. Bunun yanı sıra tırnaklarda da çizgilenmeler ve kaşık tırnak (tırnaklarda düzleşme) gibi sorunlar ortaya çıkar.

4. göz kararması, baş dönmesi Kan hacminde azalmaya bağlı olarak ani ayağa kalkışlarda; göz kararması, baş dönmesi, tansiyon düşmesi, bayılma, hatta şuur kaybıyla olan bayılma gelişebilir.

5. Sebepsiz gerginlik Kendinizi hiçbir sebep yokken gergin sıkıntılı veya sinirli mi hissediyorsunuz? Dikkat edin, bunun nedeni demir eksikliği anemisine bağlı oksijen yetersizliği olabilir.

Haberin Devamı

6. yavaşlayan tiroit fonksiyonları Demir eksikliği tiroit fonksiyonlarını da yavaşlatır ve tiroidin metabolik etkilerini bloke eder. Hipotiroidi olan her 10 kişiden 6’sı, tiroidinde sorun olduğunun farkında olmaz. Enerji düşüklüğü, kilo artışı, çok üşüme gibi yakınmalarınız varsa mutlaka doktora başvurun.

7. Toprak, kireç ve tebeşire aş ermek Demir eksikliği anemisi olanlar besin olmayan maddeleri tüketmeye karşı yoğun bir istek duyabilir. Örneğin toprak, kireç, kil, tebeşir, kağıt ve buz benzeri maddelere adeta aş erebilir.

8. huzursuz bacak sendromu Huzursuz bacak sendromu varsa bu sorunun altında yatan neden düşük demir düzeyi olabilir. Öyle ki bu sendroma yakalanan kişilerin yüzde 15’inde demir eksikliği görülüyor. Üstelik demir eksikliği var olan sık uyanma, kalitesiz uyku ve sabahları yorgun uyanma gibi yakınmaları da ağırlaştırır.

9. halsizlik ve yorgunluk Halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, baş ağrısı, göğüs ağrısı gibi yakınmalar ortaya çıkabilir. Kişiler her zaman yaptıkları işleri yapmakta bile zorlanabilir.

Haberin Devamı

10. Kalpte çarpıntı, üfürüm Kan hacminde azalma nedeniyle kalp, debisini artırabilmek için çok hızlanır. Bu da çarpıntı ve çabuk yorulmaya, nabızda dolgunluk ve kalpte üfürüm gibi sorunlara yol açar. Kalp hastalığı olanların yakınmaları daha da şiddetlenebilir. Bu nedenle kalp sorunlarında demir düzeylerinin derhal kontrol edilmesi gerekir.