Pazar Postası Öykü Gürman: Bir kadın kendine neyi yakıştırıyorsa onu giyer kimse karışamaz
Paylaş
Öykü Gürman: Bir kadın kendine neyi yakıştırıyorsa onu giyer kimse karışamaz

‘Ayaz Geceler’ isimli şarkısıyla güzel bir çıkış yapan müzisyen ve oyuncu Öykü Gürman ile buluştuk. Hem yeni şarkısını hem de hayatını konuştuk. Alev Gürsoy Cimin- alev.gursoy@posta.com.tr

‘Ayaz Geceler’de biraz arabesk tadı var. Arabeskle aranız nasıl?

Haberin Devamı

Çocukken kardeşim Berk’le çok dinlerdik. İbrahim Tatlıses, Orhan Gencebay Ferdi Tayfur Müslüm Baba… Ben kemanımla, o gitarıyla eşlik ederdi. Aranjeyi Sezgin Gezgin yaptı. Nağmeli söylemeyi sevdiğim için şarkı benim yorumculuğumla örtüştü.

Dizilerde gözlerimiz sizi arar oldu ama iki sinema filminde birden rol aldınız, değil mi?

Evet, iki sinema filminde rol aldım. ‘Bayram Şekeri’ filminde kanserli bir kadını canlandırdım. Çok zorlayıcı bir işti. ‘Bandırma Füze Kulübü’ filminde de idealist bir öğretmen Nurgül olarak karşınıza çıkacağım.

ADALETLİ VE MERHAMETLİ BİR RUHUM VAR

Ülkedeki insanların yüzde 70’inin depresyonda olduğuna ilişkin bir araştırma yayımlandı. Siz ne durumdasınız? Hayatın zorluklarıyla nasıl başa çıkıyorsunuz?

Haberin Devamı

Duygularımı dışa vurduğumda hafiflemiş hissederim ama daha çok kimseye bulaşmadan kendi içimde yaşarım sonra yine kendi kendimi motive ederim. “Çok takılmıyorum” dersem yalan olur çünkü hassas bir yaradılışım var, rahat vurdumduymaz biri olamadım hiç. Müziğe sığınıyorum bu durumlarda.

Duygusal bir kadın mısınız?

Evet, çok! Empati yapabilen, adaletli ve merhametli bir ruhum var.

ACILARLA BAŞ ETME ŞEKLİ BÜYÜDÜKÇE DEĞİŞİYOR

Aşk acısını dibine kadar mı yaşarsınız yoksa hemen atlatabilir misiniz?

Olgunlaştıkça değişiyor, her yaşın ayrı bir güzelliği var. Acılarla baş etme şekli büyüdükçe değişiyor. Önceden çok daha fazla tepki gösterdiğiniz, kırıldığımız bir şeye yaşınız ilerledikçe daha temkinli ve az kendinizi yıpratarak yaklaşıyorsunuz. Üzülmek istemiyor insan. Daha çok huzur arıyor.

Her şeyden çabuk etkilenen bir yapınız mı var yoksa olayların üzerine mi gidersiniz?

Çabuk etkilenirim. Daha sabırlı, daha teslimiyetçi daha kabullenen bir ruh haliyle yaklaşıyorum artık olaylara. Eskisi kadar sorgulamıyorum, düşünmüyorum, takmamaya çalışıyorum.

ADALET DUYGUM ÇOK YÜKSEK HAKSIZLIĞA TAHAMMÜLÜM YOK

Sizi en yalın haliyle özetleyen kelimeler nedir?

Adalet duygum çok yüksek. Haksızlığa tahammülüm yok. Saygılı, ahlaklı, iyi niyetli olmak, iyi niyetle insanlara, olaylara yaklaşabilmek önemsediğin şeyler.

Haberin Devamı

ŞARKI SÖYLERKEN KENDİMİ SEKSİ BULUYORUM

Kendinizi güzel mi yoksa seksi mi bulursunuz?

Kendimi şarkı söylerken seksi buluyorum. Onun dışında seksi olmak ya da görünmek gibi bir çabam hiç olmadı. Gözlerimi, ellerimi ve mimiklerimi severim. Kendimi daha net ifade edebilmeme yardımcı oluyorlar.

“Asla taviz veremem” diyeceğiniz şey nedir bu hayatta?

Özgürlük ve karakter. İnsanın bir duruşu olmalı, karakteri sağlam olmalı.

SİNİRLİYKEN KİMSEYİ KIRMAMAK İÇİN FOTOĞRAF ÇEKTİRMEK ÇOK ZORLAYICI

Hayatınızın en zor dönemi hangisiydi?

İlk meşhur olduğum dönemde yaşadığımız aileyle ilgili bir sorun benim için bir hayli zorlayıcıydı. 2008-2013 yılları arasında bu sorun devam etti.

Ünlü bir kadın olmak nasıl bir his?

Zor ama ne şekilde ünlü olduğunuz da önemli. Ben yorumculuğumla, duruşumla oyunculuğumla sevilmiş biriyim. Fakat bazen sinirli, üzgün veya hasta olduğunuzda tebessüm etmek zorunda kalmak, kimseyi kırmamak için fotoğraf çektirmek çok zorlayıcı olabiliyor.

Sizi en çok üzen ve sinirlendiren şeyler neler?

Haberin Devamı

Haksızlık, adaletsizlik, önyargı, bilip bilmeden konuşmak, haksız yere eleştirmek, saygısızlık, boşboğazlık, yalakalık!

İNSAN ANCAK AFFEDERSE ÖZGÜRLEŞİR

Asla affedemeyeceğiniz kişiler oldu mu hiç?

Benim öyle bir duygum yok. Allah affetsin. Elbette çok kırıldığım beni çok üzen insanlar oldu ama bunlar hepimiz için bir tecrübe. İnsan ancak affederse özgürleşir, diğer türlü hep bir karın ağrısı, bir yük gibi taşır o duyguyu. Gerek yok.

‘KADIN KADININ KURDUDUR’ CÜMLESİ KADIN DAYANIŞMASINI BOZMAK İÇİN UYDURULDU

“Kadın kadının kurdudur” cümlesi ne kadar doğru?

Bu cümle, kadın dayanışmasını bozmak için uyduruldu. Aslı Latince ‘homo homini lupus’ yani ‘insan insanın kurdudur.’ Kız kardeşlik kavramı benim için önemli, kadınlar birbirine destek olmalı.

“Erkek şiddeti” dendiğinde aklınıza ilk ne gelir?

Acizlik, cahillik…

ŞAŞKIN VE TEDİRGİNİM

Son dönemde dünya hayli karışık. Sizin canınızı neler sıkıyor?

Savaş, ekonomik kriz, cinsel istismar, erkek şiddeti, hayvanlara yapılan eziyet…

Haberin Devamı

Dünyada savaş çanları çalıyor, petrol fiyatları uçuyor, zamlar almış başını gidiyor, işsizlik son safhada, faturalar el yakıyor… Şaşırıyorum, tedirgin hissediyorum. Çok büyük dengesizlikler var. Öyle bir dönemdeyiz ki her türlü felaket aynı zaman diliminde başımıza geldi. Çok, çok, çok üzücü.

HERKESİN AYNI DUDAĞA SAHİP OLMASI BANA İTİCİ GELİYOR

Estetik konusuna bakışınız ne?

Estetiğe karşı değilim ama herkesin aynı dudağa, buruna, göz yapısına sahip olması bana itici geliyor. Psikolojik olarak insan kendinde hoşnut olmadığı yerleri güzelleştirebilir ama buna erken yaşlarda müdahale etmek kompleks göstergesi bence. Ben olduğum hali seviyorum, bir iki ufak dokunuşla memnun oluyorum.

İLİŞKİLERDE PARA KONUŞMAYI ÇİRKİN BULUYORUM

Geçtiğimiz günlerde Gizem Tuncer, “Parasız erkek gereksiz erkektir” dedi. Güç ve para sizin ne kadar önemli erkekte?

Sadece kadın değil erkek için de kadının kendi ayakları üzerinde durabilmesi önemli. Güç ve para herkes için lazım çünkü para hayatın bir gerçeği ama ilişkilere para odaklı yaklaşmamak gerekiyor.

Sizden daha güçsüz biriyle beraber olabilir miydiniz?

İlişkilerde para konuşmayı epey çirkin buluyorum. Bir ilişki paylaşmak, sevmek içindir.

Oyuncu Elçin Sangu, “Sektörden silinir inşallah” dediğim ünlüler de var demişti. Sizin de sektörden silinmesi için dua ettiğiniz isimler hiç oldu mu?

Olumsuz şeyler olumsuzluk doğurur. Ben olumsuz konuşmayı sevmem, zaten doğru bir iletişim biçimi de değil bu. Kimin silineceğine, kimin kalacağına, biz değil; halk karar verir.

Son dönemde kadınların sahne kıyafetleri çok tartışılıyor. Kimileri çok abartılı buluyor. Mesela Gülşen, kıyafetleri?

Kadınlar kendine neyi yakıştırıyorsa onu giyer. Kendine güveniyorsa, spor yapıyorsa, kostümü iyi taşıyacağına inanıyorsa giyer; ne giydiğine de kimse karışamaz.