Pazar Postası Özgü Kaya: Türkan Şoray'a benzetilmekten onur duyuyorum
Paylaş
Özgü Kaya: Türkan Şoray'a benzetilmekten onur duyuyorum

Kanal D’nin sevilen dizisi, ‘Üç Kız Kardeş’in Türkan’ı o! Başrolde ve oyunculuğuyla her geçen gün daha da övgü topluyor. Özgü Kaya’yla, hem Türkan’ı hem de gerçek hayattaki Özgü’yü konuştuk. ALEV GÜRSOY CİMİN / POSTA

‘Üç Kız Kardeş’ hikayesinde sizi en çok ne etkiledi?

Haberin Devamı

Hayatın tüm zorluklarının el ele üstesinden gelmeye çalışan üç farklı karakterde kardeşlerin sevgiyle olgunlaşma hikayesi. Türkan’ın, mütevazı ve sevgi dolu ailesini üzmemek adına hayat boyu tek başına verdiği mücadeleden çok etkilendim. Ve kardeşlik bağları… Hikayemiz karakter ve zaman bakımından zengin olduğu için uzun yıllar o ailede büyümüşüm gibi bir hisse büründüm.

Romanı okumuş muydunuz?

Evet ve devam kitabı olan ‘Kalbimin Can Mayası’nı da okudum. Çok etkileyici… Karakterimle ilgili notlar alarak okudum.

Rolü kabul ettiğinizde ne hissettiniz?

Kalbim pırpırdı. Türkan olmayı heyecanla bekledim. Kitabı okurken Türkan olarak Ayvalık sokaklarında yürüyüşümü, kızlara şefkatle sarılmalarımı, sıcacık aile yemeklerimizin kokusunu hissettim, verdiği mücadelede kalbine dokunabilmek istedim. Senaryo geldiğinde oyuncu koçum Deniz Erdem ile Türkan üzerine çalışmalar yaptık. Sete çıkmadan kendi içimde Türkan’la sarılma süreci yaşadım.

Haberin Devamı

Türkan ne kadar siz olabilir ya da siz ne kadar Türkan?

Ben de Türkan kadar aileme düşkünüm ve anaç bir ablayım. Bazen onun gibi hayata romantik pencereden bakabiliyorum. Ayrışan noktalar ise ben daha hayatta ne istediğini bilen ve her zaman kendini keşfetmeye açık biriyim. Türkan bu konuda biraz daha içine kapanık kalıyor.

Dizideki isminiz Türkan Şoray’dan esinlenerek koyulmuş. Güzelliğinizin Türkan Sultan’ı andırdığını söyleyenler var. İsminizin birlikte anılması sizi mutlu ediyor mu?

Ona benzetilmekten onur duyuyorum. Sanırım kara kaş ve kara gözün etkisiyle benzetiyorlar. Türkan Şoray’ın filmleriyle büyüdüm. Kendisini çok beğeniyorum. Hem duruşuyla hem de oyunculuğuyla onun gibi asil ve kalıcı bir isim olabilmek en büyük hedeflerimden biri.

TÜRKAN’IN BOĞAZINDAKİ DÜĞÜM OLUP ÇÖZÜLMEK İSTEDİM

İlk bölümde Türkan’ın yaşadıkları herkesi çok üzdü. Kendisine koca olmayacak bir adam tarafından daha ilk geceden terk edildi. O anları çekerken neler hissettiniz?

Bu ya da benzer acıları yaşamış ve maalesef günümüzde hâlâ yaşamaya devam eden kadınların yaşadığını bir parça da olsa hissedebilmek beni çok üzdü. Türkan’ın boğazındaki düğüm olup çözülmek istedim.

Haberin Devamı

Gerçek hayatta böyle bir şey başınıza gelse ne yapardınız?

Ben ne pahasına olursa olsun kendi yoluma giderdim. Ancak Türkan’ı gelin gittiği o evde tutan şeyler; o dönemin toplum baskısı, ailesini üzme korkusu, özellikle annesine karşı hayatta başarısız olmama isteği… Hal böyle olunca kendi kabuğunda mücadelesini veriyor.

Beni dizide en çok üzen sahnelerden biri de kayınvalidesi tarafından Türkan’ın hem sözlü hem fiziksel şiddete uğraması oldu.  Rol gereği bile olsa şiddet sahneleri ne hissettiriyor?

Bu hepimiz için çok hassas bir konu ve tabii çok üzücü. Türkan, kayınvalidesinin fiziksel, evlendiği adamınsa psikolojik şiddetine karşı bir çatışma içersinde. Tek isteği ailesini utanç içinde bırakmamak. Güçsüz sandığımız görüntünün altında, her şeye inat sevgiyle, kocaman ve güçlü bir yüreği var Türkan’ın.

ŞİDDETİN HER TÜRLÜSÜNE ASLA SESSİZ KALMAM

Gerçek hayatta şiddete maruz kaldınız mı?

Maalesef. Bazen içinde bulunduğunuz akışta uğradığınız psikolojik baskıyı fark edemiyorsunuz ya da o kadar kötümser düşünmek istemiyorsunuz. Zamanla kendinizi ve neyin içinde olduğunuzu tartmayı öğrendikçe daha çabuk farkına varır hale geliyorsunuz. Ben de bunu öğrendim. Başıma gelse veya herhangi birine şahit olsam; şiddetin her türlüsüne asla sessiz kalmam.

Haberin Devamı

DÜNYAYA MİLYONLARCA KERE GELSEM YİNE KENDİ AİLEMİ SEÇERDİM

Nasıl bir aileye doğdunuz?

Ben aile konusunda çok şanslı bir dünyaya açmışım gözlerimi. Dünyaya milyonlarca kere gelsem yine kendi ailemi seçerdim.

Nasıl bir anne babaya sahipsiniz?

Kararlarıma her yaşımda saygı duyan, özgür ruhlu, kendi potansiyelimin hep farkına varabilmem için beni yetiştiren, çok güzel arkadaş olabilen bir anne babaya sahibim. Hayatta her zaman daha iyisini yapabileceğim konusunda beni teşvik ediyorlar. Başarmak kadar hata yapmanın da hayatın akışında olduğunu aşılayan bir ailem var. Onların varlığına sonsuz şükrediyorum.

Peki ya dizideki gibi bir anne babanız olsaydı?

Haberin Devamı

Dizideki ailem de aslında kendi mütevazi dünyalarında mutlu bir aile. Sadece anne; yaşayamadığı hayatları kızlarına bölüştürerek ve onların hayatlarını kontrol ederek çıkmaza sürüklediğinin farkında değil. Böyle bir ailem olsaydı ve Türkan’ın çocukluk travmalarını almamış olsaydım, Özgü olarak, hislerim ve hayatım konusunda daha açık olurdum diye düşünüyorum.

Aileniz oyuncu olmanızı destekledi mi?

Ailem, küçüklüğümden itibaren beni sanata ve müziğe yönlendiriyor. Onların bana olan güveni kendimi hayli güçlü ve şanslı hissettiriyor.

TUTKULARIMIN PEŞİNDEN AŞKLA KOŞAN BİRİYİM

Sizi daha yakından tanımak isterim.

Kendimi anlatmayı sevmiyorum ama tutkularımın peşinden aşkla koşan biriyim.

En belirgin özelliğiniz nedir?

Azimli ve coşkulu.

Çok güzel bir kadınsınız. Güzellik, söylenildiği gibi başa bela mı?

Benim güzellik algım yüzeysel değil, güzel olan her şeyin iyilik getireceğine inanıyorum.

KENDİMİ SEVİYORUM, ZAMAN ZAMAN KENDİME SARILIRIM

Peki güzelliğinizin ne kadar farkındasınız?

Kendimi beğeniyor ve seviyorum. Zaman zaman kendime sarılırım. Kişinin herkesten önce kendine kıymet vermesi gerekiyor.

BEDENİNİZ SİZİN ENSTRÜMANINIZ ONA İYİ BAKMAK ZORUNDASINIZ

Sektörü nasıl anlatırsınız? Dışarıdan göründüğü kadar renkli ve güzel mi?

Her işin güzel olduğu kadar görünmeyen zorlayıcı kısmı vardır. Biraz böyle bir meslek. Tüm bedeniniz sizin enstrümanınız ve ona iyi bakmak durumundasınız. Tüm hayatınız set programına göre planlanıyor ve sosyalleşme alanınız bazen kalmıyor. Ama işimi severek yaptığım için yorgunluklar benim için tolere edilebilir tatlılıkla geliyor.

Başarının ölçütü size göre ne?

Mutluluk. Yaptığım işi layıkıyla yerine getirmenin verdiği hissin hazzı.

HIRS RUHU VE ENERJİYİ KÖRELTİR

Hırslı mısınız?

Hayır, azimliyim. Hırs ruhu ve enerjiyi köreltir. Azmettiğim bir şeyi gerçekleştirmek için çabalarım. Ancak olmazsa mutlaka olayamayışının sebebi vardır diyerek akışta da kalmayı denerim.

Size göre zirve neresi?

Yaptığım işten pozitif dönüşler aldığım her an.

En büyük idealiniz?

Şuan çok güzel bir yoldayım. Bu anlamda kendimi daha da geliştirmek, keşfetmek istiyorum.

Aşk sizin için ne demek?

“Aniden, birdenbire, beklenmedik olandan, beklemeyene dile gelen bir dünya” diye betimlemiş Birhan Keskin. Öyle bir şey…

GÜNDEMİMDE EVLİLİK YOK

Evlilik ne kadar uzak ya da yakın?

Şu an için gündemimde evlilik yok. Hazır hissettiğim bir zaman diliminden isterim tabii ki.

İlişkilerinizde nasıl bir kadına dönüşüyorsunuz?

Genel olarak duygusal bir yapım var. İlişkide mantıkla dengede olduğumu düşünüyorum. Zaman zaman birinin daha ağır bastığı oluyor tabii.

Dışarıdan çok sakin görünüyorsunuz gerçekte de öyle misiniz?

Yerine göre değişiyor. Çalışırken enerjim yüksektir, sık sık şarkılar mırıldanırım. Ciddi ortamlarda sakinliğimi koruyan bir hale bürünüyorum.