Pazar Postası Sinirleri bozan 6 hastalık!
Paylaş
Sinirleri bozan 6 hastalık!

Günlük yaşamda sakin karakterli olarak bildiğimiz, olaylara her zaman soğukkanlılıkla yaklaşan, kolayca sinirlenmeyen insanlar, bir gün birdenbire sinirli bir insan olup çıkabiliyor...

İş, aile ve sosyal hayattan kaynaklanan streslerin dışında bazı hastalıklar var ki insanları çileden çıkarıyor. İşte sinirlendiren 6 hastalık!

Haberin Devamı

 International Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Kerim Çıkım, sinirlilik bulgusu veren hastalıkları anlattı:

1)TİROİD HASTALIKLARI:

Tiroid bezi vücudun orkestra şefidir. Metabolizmamızı düzenler. Bu bezin ne az ne de çok çalışması sağlıklı bir yaşam ile bağdaşmaz. Çok çalışması haline hipertiroidi diyoruz. Bu durum fazla mesaiye kaldığımızda yaşadığımız tabloya benzer.

Uzun bir mesainin ardından vücudumuz nasıl gücünü, direncini, enerjisini kaybederse tiroid bezi fazla çalıştığında da vücut fazla mesai yapar. Bu da sinirliliğe yol açar.

Bu insanlar “Günlük hayatımda her şeye kızıyorum, en küçük şey bile bana batıyor” diye açıklarlar. Ani tepkiler verirler. Bu duruma eşlik eden başka belirtiler de vardır:

Haberin Devamı

Saç dökülmesi, çarpıntı, aşırı terleme, ishal, cildin nemli olması, iştah artışına rağmen kilo kaybı olması gibi. Sinirlilik de bunlardan bir tanesidir. Eğer bu saydıklarımız varsa bir hekime başvurulmalı.

2)ŞEKER HASTALIĞI:

Kan şekeri düştüğünde yani hipoglisemi olduğunda-kandaki şeker (glikoz) düzeyi 60 mg/dl’nin altında ölçüldüyse-kişide acıkma hissi olur, çarpıntı, terleme, panik hissi ve sinirlilik gelişir.

Telaş ortaya çıkar. Kan şekeri düşünce vücut alarm verir. Kişi bu durumdayken özellikle de şekerli gıdalara saldırır. Ne bulduysa aşırı miktarda yer. Sinirlilik de şeker düşmesinin bir belirtisidir.

Vücudun alarm vermesidir. Vitamin eksiklikleri de böyledir. Vitaminler vücudun fonksiyonları için gerekli olan maddelerdir. Vücut bunların çoğunu kendisi yapar, bir kısmını ise dışarıdan alır.

En çok magnezyum eksikliğinde sinirlilik olur, bununla birlikte kaslarda kramplar ortaya çıkar, aniden kramp girer, hareketlilik hissi, bunlara eşlik eden, yorgunluk ve baş ağrıları ortaya çıkar.

3) ADET ÖNCESİ SENDROMU:

PMS dediğimiz premenstrüel sendrom, adet öncesi sendrom olarak adlandırılır. Kadın bedenindeki hormonal değişimler ilişkili bulgulara yol açar.

Bu sendromda kişide duygusal değişiklikler olur, olaylara aşırı tepki verir, ya ağlar, ya güler, ikisinin ortasını bulamadığı gibi her şeye de sinirlenebilir. Kadınlar çok sinirli olmalarının nedeni olarak da bu sendromu gösterirler.

Haberin Devamı

4) KRONİK HASTALIKLAR:

Kanser, şeker, akciğer hastalıkları gibi kronik hastalıkların varlığında da sinirlilik ortaya çıkabilir. Sinirli olan bir kişiye sende bu hastalık var demek doğru değildir. Sinirlilik bir belirti olarak kabul edilmelidir ve hekimin de bu konuda araştırma yapması önemlidir.

Kişi çocukluğundan beri sakinse, çevresinde sakin olarak biliniyorsa bir anda sinirli olduysa bir hastalık aramak gerekir. Karşımızdaki kişi hep restleşme eğiliminde olursa bunu bir davranış bozukluğu olarak değerlendirmemiz lazım.

Sinirliliğin en büyük sebebi duygu durum değişikliğidir. Karşı tarafı üzecek, sonradan pişman olacak tepkiler verilebilir.

5)İLAÇLARI AKSATMAK:

Tiroid hastası düzenli ilaç kullanırken ilaçlarını aksatabilir. O zaman normal vücudun işleyişi bozulur, tepki olarak sinirlilik ortaya çıkar. Şeker hastalığında kişinin, insülini eksik veya fazla yapması, hiç yapmaması, kullanması gerekirken kullanmaması da sinirliliğe neden olur.

Haberin Devamı

İlaçların dozlarının ayarlanamaması da sinirliliğe yol açar. Vücudun işleyişi, tıpkı dünyanın işleyişine benzer, gündüz hormonlar aktif olmaya başlar, uyuyunca dinlenir.

Dünyanın yapısının bozulması, küresel ısınma, ozonun delinmesi nasıl insanları etkiliyorsa, ilaçların alınmasıyla ilgili aksaklıklar da düzeni bozar. Bu nedenle vücutta bazı belirtiler olur, kilo alınabilir, kilo verilebilir.

6)MENOPOZA GİRMEK:

Östrojen kadının hayatında çok önemli bir hormondur, menopoza girince hormonun az üretilmesinden dolayı değişiklikler başlar. Duygusal durum altüst oluyor, kadınlar bir güler bir ağlar hale gelir.

Menopoz da sinirlilik yapan bir nedendir. Sağlıklı adet gören, çocuk yapıp adetleri düzenli devam eden kadınlarda sinirlilik menopozdaki gibi değildir. Anneler daha mutlu, daha tahammüllü olabilir.

(23.06.2013 tarihli Karnaval'dan alınmıştır.)