Pazar Postası Yaratıcı çocuk festivali hem çocuklara hem ailelere muhteşem deneyim vadediyor
Paylaş
Yaratıcı çocuk festivali hem çocuklara hem ailelere muhteşem deneyim vadediyor

Derya Topçu, muhteşem bir kadın, muhteşem bir anne. Çocuklar için çok güzel bir festivale imza attı ve onu geleneksel bir hale getirdi. Bu yıl üçüncü kez düzenlenecek olan Yaratıcı Çocuk Festivali, bugün Maçka KüçükÇiftlik Park’ta ziyaret edilebilir. Bu vesileyle hem festivalin yaratıcısı Derya Topçu ile hem de projenin büyük destekçisi Tanem Sivar ile konuştuk.

Festivalin ismi de içeriği de şahane. Nasıl bir festival bekliyor çocukları?

Haberin Devamı

Derya Topçu: Yaratıcı Çocuk Festivali, hem ülkemizin en kapsamlı çocuk festivali hem de çocukların sabırsızlıkla beklediği bir festival. İçeriği, sponsoru ve katılım sayısıyla en büyük çocuk ve aile açık hava organizasyonu. İçerisinde 100’ün üzerinde çok nitelikli etkinlik var. Atölyeler, gösteri, sihirbaz, konser etkinlikleri, söyleşiler ve çok daha fazlası…

Nasıl çıktı bu fikir ortaya?

D.T.: Kendi annelik içgüdümden… Çocukların aileleriyle birlikte hem yararlı hem de eğlenceli vakit geçirebilecekleri bir festival olmadığını görünce ben yapmak istedim.

Tek başınıza mı yola çıktınız?

D.T.: Evet. Bir de heybemde anneliğim vardı. Çünkü anne olduktan sonra gücüme çok güveniyordum. Şu an 20 bin çocuğum var.

Haberin Devamı

HERKES KENDİ ETKİ ALANINI KEŞFETMELİ

Etkinliklere ilgi çok oluyor, değil mi?

İlk festivalde hiç ummadığımız bir şey oldu. 17 bin kişi geldi ve hiç beklemiyordum. Meğer ne kadar büyük bir etki yaratmışız. Sonra ikincisini KüçükÇiftlik Park’a taşıdık. Çok daha kapsamlıydı. Şimdi ise 4-5 Haziran’da KüçükÇiftlik Park’ta, ilmek ilmek kültür ve sanatla bezediğimiz üçüncü festivalimizi gerçekleştirmenin heyecanını yaşıyoruz.

İşin ‘duygusal’ kısmını nasıl aştınız, yani parayı?

Çok enteresan, siz yola çıkarsanız her şey bir şekilde halloluyor. Ayrıca zorluklarla mücadele etmeyi bilen biriyim. Bir de çocukların yüzündeki gülümsemeyi düşününce o zorluklar gidiyor. Yine olsa yine yapardım. Bence herkes kendi etki alanını keşfetmeli.

TANEM SİVAR: ŞANSLI ANNELER OLARAK AYNI ŞANSA SAHİP OLMAYAN ANNE VE ÇOCUKLARA DOKUNMAK İSTEDİK

Tanem Hanım, siz nasıl dahil oldunuz projeye?

Tanem Sivar: Ortak arkadaşımız Yasemin Özilhan beni aradı. İlk event olduğunda çok heyecanlanmıştım. Ama ben Bozburun’daydım. Sonra ikincisinde eşimle birlikte konuşmacı olduk. Üçüncüsünde de bir araya geldik. Oğlum resim yapmayı çok seviyor.

Ama oğluma resim malzemelerini yığarken, bir yandan bir kutu boyaya ulaşamayan çok büyük bir kitle var. Ve her kesimi bir araya getirmeye çalışan Derya gibi bir figür vardı önümde. “Dünya böyle bir yer” dedim. Ben ve benim gibi çok şanslı anneler var ama bir de bunlara ulaşamayan bir kitle var. Bu mantıkla hareket ettik.

Haberin Devamı

Sonra?

T.S.: Biz, şanslı anneler olarak, daha şanssız durumda olanlar için, çocuklarımızın yaptıkları resimleri satalım ve elde ettiğimiz parayla da o çocuklara yardım edelim istedik. Aklımıza hemen Derya geldi. Bu şekilde birlikte çalışmaya başladık. Ben festivalin ilk gününde bir söyleşi gerçekleştireceğim. Ayrıca Simay Bülbül, Ceyda Düvenci, Selçuk Şirin ve Dilara Koçak da festival kapsamında sahneye çıkacak.

Çocuk deyince aklımıza teknoloji de geliyor. O yönüyle bu etkinlikleri anlatır mısınız?

D.T.: Festival, çocuklara ve ebeveynlere tamamıyla deneyim vadediyor. İçinde bulunduğumuz dönemde en yaşamadığımız durum. Dolayısıyla bu festivalde, atölyeler yoluyla, etkinliklerimizle yaratıcı bir etkinlikte bulunuyor çocuklarımız. Güzel bir deneyim yaşamak isteyen, tarım, dans, tiyatro, konser görmek isteyen herkesi bekliyoruz.

T.S.: Çağımız teknoloji çağı. Çocuklarımızın elinde teknoloji var. Çağa ayak uyduracaklar ama çocuğumuzun gelişim çağında onlara doğa, hayvan ve insan sevgisini vermeliyiz. Merhametsiz, sevgisiz çocuklar olduğunda hepimiz kaybediyoruz. Bu festival sadece çocuklar için değil, aileler için de yapılıyor.

Haberin Devamı

Festivalin bütçesi nedir?

D.T.: Sponsorlarımın bu işe yaptığı yatırım çok kıymetli. Benimle çalışan insanlar da dahil olmak üzere çok büyük çapta bir iş yapıyoruz. Festivalimiz, sürdürülebilir olması için aynı zamanda biletli. Tüm sponsorlarıma, iş ortaklarıma, öğretmenlere, hokkabazdan temizlik elemanlarımıza kadar tüm hayat ortaklarımıza teşekkür ediyorum. Hem bu deneyimi yaşamak hem de festivalimize destek olmak isteyenler biletleri Biletix’ten temin edebilirler.

T.S.: Acayip bir dünyaya doğru gidiyoruz. Çocuklarımız adına yapılan her güzellik, dünyaya da bir yatırım. Bu, ayrıcalıklı çocuklara yapılan bir eğlence değil, unutulan güzelliklerin yeniden hatırlatılması.

Bu yılın teması ‘Süper Kahramanlar’

Bu yıl Yaratıcı Çocuk Festivali'nde, ülkesini ve dünyayı, bilim, sanat ve spor yoluyla değiştirebilmiş Albert Einstein, Osman Hamdi Bey, Charlie Chaplin, Galileo, Yuri Gagarin gibi 10 önemli ismin özel çizimlerinin basılı olduğu pelerinler çocuklara dağıtılacak. Bu temayla Yaratıcı Çocuk Festivali’nde çocukların; bilimle, sanatla fark yaratılabileceğinin altı çizilecek.

Haberin Devamı