Gündem Mahallelere ihbar kutusu!

Mahallelere ihbar kutusu!

Paylaş
Mahallelere ihbar kutusu!

Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi, yeni bir proje hazırlığında. Adı "Sırdaş Polis" projesi. Amaç suçla mücadeleyi etkin kılmak, ama yöntem tartışmalı. Mahallelerde, sokak aralarında, vatandaşın sesli mesaj bırakabileceği "ihbar kutuları" kurulması planlanıyor

"Mahallelerde taksi çağırma zili gibi ihbar kutuları kurulsun, herhangi bir suça şahit olan vatandaş, ihbarını bu kutuya sesli ya da yazılı olarak bıraksın."

Bu öneri Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı'na ait.

Proje üzerinde çalışma sürüyor. Tamamlandığı zaman ayrıntılarının duyurulması planlanıyor.

Ancak şimdiden sızan bazı bilgiler var. Projenin tam adı "Sırdaş Polis İhbar Noktası Projesi."

Suçla nasıl daha etkin mücadele edilebilir sorusundan yola çıkılarak bulunan bu yöntem, suça şahit olanların ihbar sırasında yaşadığı çekinceleri ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Asayiş Dairesi'ne göre, ihbarda bulunanların çekincelerinin başında "kimliğim tespit edilir mi" endişesi yer alıyor, ayrıca muhbir vatandaş çok vakit kaybedeceğini düşünerek karakola gidip yazılı ifade vermeyi de tercih etmiyor.

İşte bu nedenlerle kimliğin gizli kalmasını sağlayacak sesli ihbar kutuları öneriliyor.

CNN TÜRK'ün Emniyet Genel Müdürlüğü'nden edindiği bilgiye göre, ihbar kutuları şu aşamada sadece üzerinde çalışılan bir proje. Verilmiş bir karar yok, hatta proje uygulanmayabilir. Emniyet, uygulama kararı vermek için hem kamuoyundaki tartışmaları takip edecek hem de çalışmanın tamamlanmasını bekleyecek.