Gündem Mahkûmlara 'eş' izni

Mahkûmlara 'eş' izni

Paylaş
Mahkûmlara 'eş' izni

Yeni düzenlemeyle evli mahkumlar cezaevlerinde eşleriyle ve çocuklarıyla birlikte olabilecek. Bunun için cezaevlerine "aile odaları" yapılacak.

Hükümet, evli mahkumları yakından ilgilendirecek bir düzenlemeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. 4'üncü yargı paketinde yer alacak düzenleme ile evli mahkumlar cezaevlerinde eşleriyle ve çocuklarıyla birlikte olabilecek. Düzenleme ile evli mahkumlar eşleriyle ayda bir ya da iki ayda bir biraraya gelebilecek. Düzenlemeden sadece hukuken evli erkek ve kadın mahkumlar yararlanabilecek.

Taslak çalışmaya göre dayalı döşeli aile odalarında mahkumlar hafta sonlarında eşlerinin yanı sıra çocuklarıyla birlikte de vakit geçirebilecek. Görüşmek için özel izin verme yetkisi Cumhuriyet savcılarına ait olacak. İzin, mahkumun firara teşebbüs edip etmediği, ayaklanmalara katılıp katılmadığı, iyi hal durumu gibi kriterler dikkate alınarak verilecek.

Yapılan çalışmada ilk olarak yurtdışındaki örnekler masaya yatırıldı. İncelenen örnekler arasında ABD, İran ve Azerbaycan'daki uygulamalarının öne çıktığı öğrenildi. Çalışmanın gerekçesi olarak mahkumların rehabilitasyonunun sağlanması ve mahkumlarla birlikte ailelerin de cezalandırılmasının önlenmesi gibi etkenler gösterildi.

MECLİS'E YAZI


Cezaevindeki mahkumların eşleriyle birlikte olmak istediklerine dair Meclis'e ve Başbakanlık'a gönderdikleri mektuplarında düzenleme yapılmasında etkili olduğu belirtildi. Türkiye'de bir ilk olacak olan uygulama daha önce de TBMM'de dile getirilmiş, ancak kabul görmemişti. İlk kez 2005'de AK Parti eski Adana Milletvekili Atilla Başoğlu konuyla ilgili teklif sunmuştu.

DÜNYADAN ÖRNEKLER

ABD: New York, Washington, California, New Mexico gibi eyaletlerde uygulanıyor. Mahkumların hapishanede suça karışmamaları şart.

DANİRMARKA: Bazı hapishanelerde özel apartman daireleri bulunuyor.

İSVEÇ: Mahkumların eşleri ile birlikte olmaları 9 saatle sınırlandırıldı.

İSPANYA: İspanya'da mahkumlar eşleriyle ayda bir kez görüşebiliyor.

FRANSA: Eş ziyaretleri cezaevi dışında gerçekleşiyor.

BREZİLYA: Mahkumlar eşlerin haftada bir gün görebiliyor.

KÜBA: Mahkumların yılda dört kez eşleri ile birlikte olma hakkı var.

İRAN : Mahkumlar eşleriyle iyi hal koşuluyla birlikte olabiliyor.

Kaynak : http://www.gazeteport.com.tr/haber/95386/mahkuma-es-izni#ixzz1v6MjkzYW