Makarna pişirmekle ilgili doğru bildiğiniz 9 yanlış

Herkes makarna yemeyi sever ve herkesin makarna yapmak için yöntemleri ve püf noktaları vardır. Ancak bu kolay pişirilen ve lezzetli yemeği pişirmenin bazı önemli kuralları var aslında ancak çoğumuz doğru sandığımız bu yanlış yöntemleri uyguluyoruz. Gelin birlikte tekrar gözden geçirelim ve makarnayı bundan böyle doğru hazırlayalım...

24 Ekim 2018, Çarşamba 15:03 Son Güncelleme:
A A
Yanlış: Makarnayı duvara atın, yapışırsa mükemmel şekilde pişmiş demektir

Yanlış: Makarnayı duvara atın, yapışırsa mükemmel şekilde pişmiş demektir

Doğrusu: Aslında hem pişmiş hem de tam pişmemiş makarna duvara yapışabilir. Nitekim yapışkanlık "pişmiş" olmasını belirleyen bir ölçüt değil. Şöyle de açıklayalım, makarnanın nişastalı yapısı ve ince bir tabaka tarafından çevrelenmiş olması onun yapışkan olmasını sağlayan şey.


Yanlış: Suya tuz eklemek onun daha hızlı kaynamasını sağlar

Yanlış: Suya tuz eklemek onun daha hızlı kaynamasını sağlar

Doğrusu: Kaynayan suya tuz eklemek aslında tam tersi etkiyi yaratır ve kaynama derecesini yükseltir. Kısacası tuz makarnaya lezzet vermek için eklenmeli, onun pişmesini hızlandırmak için değil.


Yanlış: Makarnayı ikiye kırmak onun daha hızlı pişmesini sağlar

Yanlış: Makarnayı ikiye kırmak onun daha hızlı pişmesini sağlar

Doğrusu: Spagettileri ikiye kırmak sadece onların tencereye daha kolay sığmasını sağlar, daha hızlı pişmesini ise asla. Makarnanın pişme süresi onun kalınlığıyla alakalı, boyuyla değil kısacası.


Yanlış: Makarna piştikten sonra onu soğuk suya tutmak hamur gibi olmasını engeller

Yanlış: Makarna piştikten sonra onu soğuk suya tutmak hamur gibi olmasını engeller

Doğrusu: Makarnayı soğuk suya tutmak nişastanın verdiği tüm lezzeti ondan alacak ve parçalanmasına, dokusunun değişmesine sebep olacaktır.


Yanlış: Suya zeytinyağı eklemek makarnaların birbirine yapışmasını önler

Yanlış: Suya zeytinyağı eklemek makarnaların birbirine yapışmasını önler

Doğrusu: Şef Fabio Viviani'ye göre zeytinyağının makarnaların yapışmamasına hiçbir katkısı yok. Ona göre makarnanın yapışmamasının yolu onu güzelce karıştırmaktan geçiyor.



Yanlış: Makarna sürekli yüksek ateşte pişirilmeli

Yanlış: Makarna sürekli yüksek ateşte pişirilmeli

Doğrusu: Aslında makarnanın sürekli yüksek ateşte pişirilmesi çok da gerekli değil. İki dakika kadar yüksek ateşte piştikten sonra ocağın altını kısmanızda bir sakınca yok.


Yanlış: Makarna pişerken tencerenin kapağı mutlaka açık bırakılmalı

Yanlış: Makarna pişerken tencerenin kapağı mutlaka açık bırakılmalı

Doğrusu: Makarna pişerken tencerenin kapağının kapalı olması onun dokusunu değiştirmez. Hatta kapağı koymayarak kaynayan suyun taşması riskini de almış olursunuz (tabii tencerenin üzerine tahta kaşık koymadığınız sürece) ama bunun makarnanın kendisine bir faydası dokunmaz. Sadece şöyle bir faydası olabilir; bu yöntem suyun bir-iki dakika daha hızlı kaynamasını sağlar.


Yanlış: Sosun sulanmaması için makarnayı tamamen kuru olacak şekilde süzmelisiniz

Yanlış: Sosun sulanmaması için makarnayı tamamen kuru olacak şekilde süzmelisiniz

Doğrusu: Biraz haşlama suyu sosunuzu sulandırmayacaktır, emin olun. Hatta nişastalı bu su, sosu bağlar ve daha pürüzsüz bir doku elde etmenizi sağlar.


Yanlış: Makarna sadece tuzlu suda hazırlanabilir

Yanlış: Makarna sadece tuzlu suda hazırlanabilir

Doğrusu: Hemen herkesin makarna yaparken başvurduğu yöntem bu, doğru. Ama tek yöntem de değil. Örneğin onu sütte de haşlayarak daha yumuşak dokulu bir makarna elde edebilirsiniz.

Kaynak: yemek.com

Sıradaki haber yükleniyor...