Sağlık 'Makarna şişmanlatmaz'

'Makarna şişmanlatmaz'

Paylaş
'Makarna şişmanlatmaz'

Birçok kişi makarnayı çok sevmesine rağmen şişmanlatacağını sanarak kendini bu zevkten mahrum eder. Prof. Mustafa Bayram, makarnanın bilinenin aksine şişmanlatmadığını söylüyor

25 Ekim Dünya Makarna Günü tüm dünyada düzenlenen özel etkinliklerle kutlandı.

Haberin Devamı

Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağ Tanıtım Çalışma Grubu (MBTG) Başkanı Prof. Mustafa Bayram, “Makarnanın atası erişte ama bu besin maddesine İtalya sahip çıkıyor. Makarnanın 1 porsiyonu İtalya’nın Sicilya kentinde 1 porsiyon biftekten daha pahalı bir fiyata satılıyor” dedi.

Türkiye, dünyanın en büyük ve kaliteli makarna üreticilerinden biri olmasına rağmen İtalya makarnanın anavatanı olarak biliniyor. Biz sahip çıkmadığımız için İtalya makarnaya sahip çıkıyor. Orta Asya’ya ve Uzak Doğu’ya ait olan makarna, çok uzak olmayan bir süre önce İtalya’ya gelmiş ve İtalya, bu ürünü kendi ürünü olarak dünyaya lanse etti.

'MAKARNANIN ATASI ERİŞTE'

Mustafa Bayram, Dünya Makarna Günü için yaptığı açıklamada, “Makarnanın tarihi bize özgü olan erişte ile ve Uzakdoğulara ait olan ‘Noddle’ ile başlar. Bugün bildiğimiz makarnanın atası eriştedir ve hala dünya üzerinde geleneksel makarna olarak bilinir” şeklinde konuştu.

Bayram sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

“Makarnanın B-vitamini ve protein açısından oldukça zengin bir besin maddesi olduğu uzmanlarca ispatlanmış bir gerçek. Beslenme uzmanları, özellikle çocuklara fast-food yedirmek yerine makarna yedirmenin doğru bir yöntem olduğu görüşünde. Özellikle peynirli makarna, fıstık soslu makarna, domatesli makarna, balıklı makarna, kıymalı makarna ve bakliyatla karıştırılarak yapılacak ve benzeri karışımlar muhteşem bir besin ortaya çıkartıyor.”

MBTG Çalışma Grubu Başkanı Profesör Bayram, makarnanın bilinenin aksine şişmanlatmadığını vurguladı ve şunları söyledi:

“İçerdiği dirençli nişasta, diyet lif ve düşük glisemik indeks değeri sayesinde kilo kontrolünde iyi bir besin maddesidir. Hızlı hazırlanabilmesi sebebi ile çalışan bayanlar içinde zaman harcamadan muhteşem lezzetler yaratmak için çok iyi bir gıda maddesidir.

'BESİN DEĞERİ YÜKSEKTİR'

Genellikle bizde ana yemek olarak düşünülmeyen makarna daha çok atıştırmalık olarak düşünülür, ama yurtdışında makarna ana yemek olarak tüketilir ve özel makarna restoranlarında sadece makarna servisi yapılır.Yaşlılar içinde özel çok önem arz eden makarna, içerdiği mineraller ve özellikle peynirli çeşitlerin sağladığı kalsiyum sayesinde kemik erimesinde önemli bir besin kaynağıdır. Bununla beraber vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminler içinde zengin olan makarna günlük dengeli beslenmeyi yaşlılar içinde sağlamaktadır.”

Türkiye’de kesme ve spagetti olarak bilinen makarna türlerinin tamamının özel durum buğdayından imal edildiğine dikkat çeken Mustafa Bayram, “Durum buğdayının vitamin ve protein miktarı diğer tüm buğdaylardan fazladır. Bu sebeple, makarna türleri arasında hiçbir fark yoktur. Sadece şekil farklı olan makarna, isteğe ve zevke göre farklı motifler içeren yemekler yapmak için kullanılmaktadır” dedi.

Haberin Devamı