İzmir Malatya'da keşfedilen yeni tür peygamber çiçeğine 'Hekimhan Gökbaşı' adı verildi

Malatya'da keşfedilen yeni tür peygamber çiçeğine 'Hekimhan Gökbaşı' adı verildi

Paylaş
Malatya'da keşfedilen yeni tür peygamber çiçeğine 'Hekimhan Gökbaşı' adı verildi

Malatya'da keşfedilen yeni tür peygamber çiçeğine 'Hekimhan Gökbaşı' adı verildi

EGE Üniversitesi ve Selçuk Üriversitesi'nin Fen Fakültesi Biyoloji Bölümleri'nde görevli bir grup akademisyen tarafından, Malatya'nın Hekimhan ilçesi Yama Dağı'nda keşfedilen endemik bitki türü bilim dünyasına tanıtıldı. Biyolojik çeşitlilik açısından zengin bir lokasyona sahip olan bölgede keşfedilen yeni tür peygamber çiçeğine 'Hekimhan Gökbaşı' (Centaurea hekimhanensis Şirin&Yıldırım ) ismi verildi. Yeni türle birlikte Türkiye'deki peygamber çiçeği türü 124'ü endemik olmak üzere 207'ye yükseldi.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Yıldırım ve Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Kuddusi Ertuğrul, Prof. Dr. Tuna Uysal ve Doç. Dr. Emrah Şirin tarafından Hekimhan Yama Dağı'nda yeni bir bitki türü keşfedildi. Peygamber çiçeğinin yeni bir türü olan bitki, taksonomik botanik bilimsel dergilerinden 'Botanica Serbica'da yayınlanarak bilim dünyasına tanıtıldı. Yeni türe 'Hekimhan Gökbaşı' adı verildi. Peygamberçiçeğinin yeni bir türünün farklı üniversitelerden akademisyenlerin iş birliği ile bilim dünyasına kazandırılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, literatüre pek çok endemik türü kazandıran Doç. Dr. Hasan Yıldırım ve çalışmada yer alan diğer akademisyenleri tebrik etti.

Yeni türün keşif süreci ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Hasan Yıldırım, “Doğduğum yer olan Malatya'da, yeni bir peygamberçiçeği türü keşfettik. Yeni türü, Konya Selçuk Üniversitesi'nden bilim insanlarıyla bilim dünyasına tanıttık. Türkiye'nin çan çiçekleri (Campanula) üzerine gerçekleştirdiğimiz bir TÜBİTAK projesi kapsamında 2015 yılında Malatya'nın Hekimhan ilçesi Yama Dağı zirvesinde yaptığımız bir saha çalışması esnasında topladığımız enteresan peygamber çiçeği üzerine çalışmalar yaptık. Farklı bir tür olabileceği kanısına vardıktan sonra durumu netleştirmek üzere Konya Selçuk Üniversitesi'nde, konunun uzmanı meslektaşlarıma danıştım. Peygamberçiçekleri üzerine uzun yıllar boyunca çalışmalar gerçekleştiren meslektaşlarım Prof. Dr. Kuddusi Ertuğrul, Prof. Dr. Tuna Uysal ve Doç. Dr. Emrah Şirin tarafından detaylıca incelenen ve değerlendirilen bu bitkinin yeni bir tür olduğu sonucuna varıldı. Detaylı saha çalışmalarının ve laboratuvar çalışmalarının ardından yurt dışı taksonomik botanik bilimsel dergilerinden 'Botanica Serbica'da yayınlanarak bilim dünyasına tanıtıldı" dedi.

YENİ KEŞİFLE BİRLİKTE ENDEMİK SAYISI 124'E TÜR SAYISI 207'YE YÜKSELDİ

Peygamberçiçeği (Centaure) cinsinin dünya genelinde 736 türü bulunduğunu ifade eden Doç. Dr. Yıldırım, "Ülkemizde, 123'i endemik olmak üzere toplamda 206 peygamber çiçeği bulunuyor. Hekimhan Gökbaşı'nın keşfedilişiyle endemik sayısı 124'e ve toplam tür sayısı da 207'ye yükseldi. Bu güzel bitki, 1 hafta önce ismine kavuştu ve bilim camiasına 'merhaba' dedi. Memleketim olan Malatya'ya yeni bir türün daha eklenmesi benim için ayrıca büyük mutluluk verici bir durum. 2 yıl önce aynı alanda Hekimhan Soğanı'nı (Allium yamadagensis Yıldırım & Ekşi) bilim dünyasına tanıtmıştık. Hekimhan'da yer alan Yama Dağı biyolojik çeşitlilik açısından çok önemli bir nokta. Bu alan maalesef aşırı hayvan otlatma baskısında kalan bir lokasyon. Bunun için bu tarz lokal endemik türlerin nesilleri tehlike altında bulunuyor" diye konuştu.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı