Ekonomi Maliye Bakanı Naci Ağbal: KDV'de 32 yıllık kural değişiyor

Maliye Bakanı Naci Ağbal: KDV'de 32 yıllık kural değişiyor

Paylaş
Maliye Bakanı Naci Ağbal: KDV'de 32 yıllık kural değişiyor

Hürriyet Gazetesi'nin düzenlediği Türkiye Finans Forumu'nda konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal, KDV sistemi ile ilgili 32 yıllık kuralın değişeceğini açıkladı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın katılımıyla yapılan Finans Forumu, Swiss Otel’de başladı.

32 YILLIK KURAL DEĞİŞİYOR

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye Finans Forumu'nda yaptığı konuşmada önemli açıklamalarda bulundu:

Enflasyonla mücadelede daha etkin politika yürüteceğiz. Maliye politikası harcamalarında ve vergi toplamada daha ekonomiyi destekleyecek yerlerde kullanılacak işte KDV reformunu konuşuyoruz bedava bir reform değil. Bir miktar kamu maliyesinin yatırım üretim istihdam lehine fedakarlıkta bulunmasını getiren reform. Bir malı alan oluşturabileceğimiz ölçüde yapacağız. KDV’de devreden KDV iade edilmez bugüne kadar değişmemiş 32 yıldır bu kural. Aslında Türkiye ekonomisinde yatırım ve üretimi baltalamış. Ne yapıyoruz bunu değiştirmek istiyoruz.


"BÖYLE DÖNEMDE MALİYE BAKANI OLMAK GERÇEKTEN ZOR"


90’lı yıllardaki maliye bakanlarına üzülüyorum bütçe açıkları almış gitmiş, enflasyon yüksek böyle dönemde maliye bakanı olmak gerçekten zor. Ekonomiyi canlandırmak için oturduk var mı maliye politikasının alanı evet var ama boşa harcamayacağız ihtiyatlı davranıp ayağımızı yorganımıza göre uzatacağız. Maliye politikası alanında millet olarak sağladığımız başarılar bizi içeride dışarıda güçlü kılıyor. Çok kemer sıktık 90’ı yılların hovardalığının 2000’li yıllarda bedelini ödedik üzerine yatırım yapan üretim yapan hizmet getiren kamu maliyesi çerçevesini oluşturabildik. 90’lı yıllardaki sıkıntıları bir daha inşallah karşılaşmayalım.



"RAFA KALKMADI KANUN GEREKİYOR"


Bireysel Emeklilik Sistemi ile (BES) ilgili açıklamalarda bulunan Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç ise, “BES’te katılım için iş veren katkısı gibi talepler var. Rafa kalkmadı. Başbakan Yardımcımız ile çalışıldı o konu. 18 yaş meselesi kanun gerektiriyor. Rafa kalkmadı ama kanun gerekiyor" dedi.

Forum'da konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek önemli açıklamalarda bulundu.


İşte Şimşek'in konuşmalarından satırbaşları:

Reel sektör ciddi döviz açığına sahip bir yıl vadeye baktığınızda bir yıllık vadede reel sektörün döviz varlıkları döviz yükümlülüklerinden 7.3 milyar dolar daha fazla kısa vadede şu anlama gelmiyor bazı şirketlerin yükümlülüğü bazılarının varlığı var ama sistemin geneli açısından bakınca 1 yıllık bir perspektifle genel anlamda bilanço etkisi sınırlı olur. Reel kurdaki liradaki değer kaybı ve oynaklık reel sektör için endişe kaynağı ondan dolayı zaman zaman bu oynaklığın reel sektör döviz talebi nedeniyle abartılı şekilde piyasalarımızda yaşandığını söyleyebiliriz.

23 BİN FİRMAYA DÖVİZLE BORÇLANMA YASAĞI GELİYOR


Çok yakında Türkiye’de önemli bir yapısal reform yapacağız. 25 bin şirketin döviz yükümlülüğü var bunun 23 bini döviz yükümlülüğü 15 milyon dolar altında bunlar nispeten küçük ve orta ölçekli şirketler. Toplam döviz 23 bin şirketin yükümlülükteki payı yüzde 16 civarı. 2000 büyük firmanın ise payı yüzde 84 civarı. Biz ilk aşamada 2 bin firmaya ilişkin veri toplamanın yasal altyapısını bu hafta oluşturduk. Bir çerçeve oluşturacağız bu küçük ve orta ölçeklilere biz doğrudan doğruya sınırlama getireceğiz.

Niyetimiz şu hane halkında aldığımız tedbiri alacağız. Birkaç istisna makine teçhizat ithalat için istisna olacak. Kamu özel sektör projeleri var bir takım o istisnalar olacak ama genel anlamda sınırlamaya gideceğiz.

Haberin Devamı