Gündem Marangoz su çarkıyla elektrik üretti

Marangoz su çarkıyla elektrik üretti

Paylaş
Marangoz su çarkıyla elektrik üretti

En yakın elektrik hattı 6 km uzakta olduğu için mesire alanına gerekli elektrik, başlangıçta görsel zenginlik için yapılan su çarkından üretildi

Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde ormanlık arazideki yeni mesire alanının elektrik sorunu, marangoz ustasının maharetiyle çözüldü. En yakın elektrik hattı 6 km uzakta olduğu için mesire alanına gerekli elektrik, başlangıçta görsel zenginlik için yapılan su değirmeninden üretildi.

Haberin Devamı

Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü ve Bozkurt Orman işletmesi tarafından yaptırılan Mamatlar Köyü Deresökü Mesire yerinin marangozluk işini yapan Muhammet Karahalil(41), işlerini bitirerek teslim ettiği mesire yerine gündüzleri vatandaşların piknik yapmaya geldiğini gece ise kimsenin gelmediğini gördüğünde kafasında soru işaretleri oluştuğunu belirtti.

'Yeterli elektrik ihtiyacını karşıladım'

Mesire yerine görüntü olsun diye yaptığı 5 metre çapındaki suyla dönen çarkı gören orman işletme müdürünün "Bu çarkı yapan, bu çarktan elektrik de üretir" dediğini aktaran Karahalil, "Bunun üzerine yaklaşık bir aylık bir çalışmayla, aldığım ekipmanları kullanarak dönen su çarkından dinamo ile elektrik ürettim. Mesire yerini aydınlatıp, yeterli elektrik ihtiyacını karşıladım" diye konuştu. Karahalil, mesire yerindeki su çarkından ürettiği elektriğin, aydınlatmanın yanında her türlü elektrikli aleti de çalıştırabildiğini vurguladı.

Haberin Devamı

'En yakın şebeke 6 km uzakta ve çok masraflı'

Bozkurt Orman İşletme Müdürü Mikail Dursun, en yakın hat 6 km uzakta olduğu için elektrik çekmenin mümkün olmadığını belirterek, şöyle konuştu: "Su olduğu için görsellik açısından çark yaptırmıştık. Potansiyeli görünce de elektrik üretmek için çalıştık. Marangozumuzun becerikli olması kendisini teşvik etmemize sebep oldu. En yakın şebeke 6 km uzakta ve çok masraflı. Bu yüzden ustamızın becerisi olmasaydı, bu tesis gece kullanılmazdı. Şu anda ücretsiz 24 saat elektrik var."


AA