Ömerli Mardin Valisi Demirtaş: Üzüm verimliliği açısından Türkiye'de 4’üncü sıradayız.

Mardin Valisi Demirtaş: Üzüm verimliliği açısından Türkiye'de 4’üncü sıradayız.

Paylaş
Mardin Valisi Demirtaş: Üzüm verimliliği açısından Türkiye'de 4’üncü sıradayız.

Mardin Valisi Demirtaş: Üzüm verimliliği açısından Türkiye'de 4’üncü sıradayız.

Selim KAYA/ ÖMERLİ, (Mardin), (DHA)- MARDİN'in Ömerli ilçesinde bağcılığın tanıtılması ve teşvik edilmesi amacıyla bu yıl üçüncüsü düzenlenen Ömerli Bağ Bozumu Kültür ve Sanat Festivali renkli görüntülerle başladı. Festivale katılan Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Demirtaş, "Üzümcülükte, Türkiye’de alan açısından 2’inci, verimlilik açısından ise 4’üncü sıradayız. Bizde geleneksel bağcılık daha hakim" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleriyle Ömerli ilçesine kırsal Alıçlı Mahallesi'nde gerçekleştirilen festivalin açılış törenine, Vali Mahmut Demirtaş, İlçe Kaymakamı Abdullah Huzeyfe Çakmak, Belediye Başkanı Hüsamettin Altındağ, çok sayıda davetli ve vatandaşlar katıldı. Programda bir konuşma yapan Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Demirtaş, Bağcılığın Mardin’de önemli bir alan olduğunu söyledi.

Vali Demirtaş, “Ömerli’de vatandaşlarımızın çok önemli gelir kaynaklarından bir tanesi bağcılıktır. Türkiye'de en gelişmiş alan Manisa’dan sonra Mardin geliyor. Yaklaşık 364 bin hektar alanımız var bu alan da yaklaşık olarak 165 bin ton civarında üzüm elde ediliyor. Türkiye’de alan açısından 2’inci, verimlilik açısından ise 4’üncü sıradayız. Bizde geleneksel bağcılık daha hakim. Geleneksel bağ kültürü ve bağlarımızın büyük bir kısmının yaşlı olması nedeniyle verimlilikte bir azalma meydana getiriyor” dedi.

Büyükşehir Belediyesi olarak belirlenecek birkaç kırsal mahallede örnek bahçeler oluşturacaklarını dile getiren Vali Demirtaş, bahçelerde verimliliği artırmak amacıyla telli terbiye sistemi kullanmayı planladıklarını aktardı. Bağlarda üretimin daha da artması için gerekli çalışmaları gerçekleştireceklerini söyleyen Vali Demirtaş, “Ömerli ve diğer ilçelerimizde üzümcülüğü teşvik edeceğiz. Özellikle fidan dağıtımı yapacağız. Belediye olarak yüzde 90 maliyetini biz karşılayacağız. Telli terbiye sistemi geliştirirsek hem verimi attıracağız hem de vatandaşımız daha mutlu olacak. Telli terbiye sistemini Manisa ve Mersin geliştirmiş. Mersin’in alanı bizim alanımızdan daha küçük olmasına rağmen bizden daha çok ürün elde ediyor. Bunu tek sebebi; telli terbiye sistemine geçmiş olmalarından kaynaklanıyor. Bizlerde başta Ömerli’miz olmak üzere kırsal mahallelerimizde örnek bahçeler ve bağlar oluşturacağız. Bu bağlardan yüksek verim elde ederek vatandaşlarımızı daha da mutlu edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Vali Demirtaş ve beraberindekiler, kadın eli değmiş, el emeği, göz nuru yöresel ürünlerin sergilendiği alanları gezdikten sonra aromasıyla eşsiz yerli mezrone üzümümüzden hazırlanıp kazanlarda kaynatılan pekmezi karıştırıp, yöresel cevizli sucuk ve pestil yaparak vatandaşlara ikramda bulundular.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı