Dünya 'Marmaray davası ilişkilerimizi zedeleyemez'

'Marmaray davası ilişkilerimizi zedeleyemez'

Paylaş
'Marmaray davası ilişkilerimizi zedeleyemez'

Marmaray projesinde sözleşmeyi tek taraflı iptal eden konsorsiyumun içinde bulunan Fransız Alstom'dan, bu konuda ilk kez açıklama geldi

DHA’nın sorularını yanıtlayan Alstom Transport’un Güney Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Gian Luca Erbacci, "Her sözleşmede olabileceği gibi Marmaray’da teknik bir anlaşmazlık yaşadık. Ancak bu dava, çok ciddi yatırımlar yaptığımız Türkiye’yle olan ilişkilerimizi asla zedeleyemez" dedi. Taşımacılık, enerji iletimi ve üretimi sektöründe dünyanın önde gelen firmalarından olan ve Türkiye’de de birçok proje hayata geçiren Alstom Transport’un Güney Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Gian Luca Erbacci, İtalya’nın ilk özel sektör trenlerinin tanıtımı için bulunduğu Napoli’de DHA’nın sorularını yanıtladı.

Marmaray Projesi kapsamında, Söğütlüçeşme-Gebze ve Kazlıçeşme-Halkalı banliyö hatlarının modernizasyonu işini yürüten yüklenici Doğuş-Japon Marubeni’nin de bulunduğu ve 27 Nisan 2010 tarihi itibariyle sözleşmeyi tek taraflı fesh eden konsorsiyumda yer alan Fransız Alstom, bu konuda ilk kez konuştu. Gian Luca Erbacci, konunun Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nde olduğunu belirterek, "Zaten müşterimiz de (Ulaştırma Bakanlığı) bunu açıkladı. Konsorsiyum, sözleşmedeki bazı teknik eksikliklerden dolayı projeden çekildi. Bu konuda dava sürüyor. Ne zaman biteceğini bilemeyiz. Her sözleşmede problemler yaşanabilir. Bu gayet doğaldır. Marmaray sözleşmesinde de kendine has bir problem oluştu. Rakiplerimizin de çok aktif olduğu, güçlü rekabetin yaşandığı bir sektördeyiz. Bu nedenle hiçbir açıklama yapmaya gerek yok" diye konuştu. Yatırım yaptıkları ülkeler arasında Türkiye’nin çok önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Erbacci, "Alstom’un deneyimi ve teknolojisi dünya çapında bilinen bir gerçek. Türkiye de bize güveniyor. Marmaray davası ilişkilerimizi asla zedeleyemez" dedi.

ULAŞTIRMA BAKANLIĞIYLA ARAMIZDA PROBLEM YOK

Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığıyla aralarında hiçbir problemin olmadığının altını çizen Erbacci, "Aksine ilişkilerimiz iyi ve onlarla çalışmaya devam ediyoruz. Halen yürüyen sözleşmelerimiz var. Eskişehir-Balıkesir hattı Sinyalizasyon İhalesi’ni yeni kazandık. Bu konuda müthiş bir ekip hazırladık ve iyi çalışıyorlar" diye konuştu.

HIZLI TREN İHALESİ İÇİN YARIŞACAĞIZ


Türkiye’ye en modern trenlerini satmak istediklerini de aktaran Erbacci, "Bunlar arasında AGV (saatte 360 km hız yapan tren) ve halen geliştirmekte olduğumuz yüksek teknolojili trenlerimiz var. 2012’de Türkiye’de açılacak olan hızlı tren hatları ihaleleri için yarışacağız ve kazanmayı çok istiyoruz. Bu konuda çok olumlu düşünüyorum" dedi. Türkiye’de gerek proje gerekse ticari alanda tamamen Türk personelle çalıştıklarını da ekleyen Erbacci, "Yani oradaki müşterilerimizle aynı dili konuşuyoruz ve aynı kültürü paylaşıyoruz. Türkiye’yle Alstom arasındaki tarihi ilişkinin daha uzun yıllar sürmesini diliyoruz" diye konuştu. Erbacci, ekonomik gelişmesini hızla gerçekleştiren Türkiye’deki hükümetin ulaşıma yaptığı yatırımları da takdirle karşıladığını ifade etti.

"UMARIZ LOKOMOTİF VE VAGON DA ÜRETEBİLİRİZ"


Türkiye’deki varlıklarının gün geçtikçe daha önemli hale geleceğini belirten Erbacci, "Özellikle Alstom Grid ve Alstom Power olarak, sinyalizasyon altyapılarını geliştirmek için uzmanlık merkezlerimize yoğun yatırımlar yapıyoruz. Umarız yakın zamanda Türkiye’de hızlı tren ve metro araç setleri de üretebiliriz" diyerek amaçlarını anlattı.

"YATIRIMLARIMIZI ARTIRACAĞIZ"


Alstom’un Güney Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’dan sorumlu Tren Yaşam Hizmetleri Başkan Yardımcısı Filippo Scotti ise Türkiye’de iş modelinin gittikçe değiştiğini belirterek, "Dış kaynak kullanımı artıyor. İlk başta bizim için önemli bir ülke olduğunu düşünmemiştik. Ancak özellikle son bir buçuk yılda ilişkilerimiz mükemmel bir hal aldı ve Türkiye’ye müthiş bir güven verdik" dedi. Hızlı tren pazarı konusunda Türkiye’deki geleceklerini çok parlak gördüklerini belirten Scotti, "Tülomsaş’la da (Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii A.Ş.) ciddi bir işbirliği hazırlığındayız. Ülkeniz özellikle önümüzdeki 2- 3 yıl zarfında bizim için çok daha önemli olacak. Bunun için yatırımlarımızı artırıyoruz" diye konuştu.

Esma ÇAKIR/NAPOLİ, (DHA)

Haberin Devamı