Gündem Marmaray'da kara ve deniz tüneli birleşti

Marmaray'da kara ve deniz tüneli birleşti

Paylaş
Marmaray'da kara ve deniz tüneli birleşti

Marmaray projesinde çalışmaları tamamlanan kara tüneli ile deniz tüneli aynı noktada birleşti

İstanbul Boğazı'nın altından geçen Marmaray'ın yüzde ellisi tamamlandı. Yenikapı ve Sirkeci boyunca ilerleyecek olan Yavuz Tüneli'nin açılışı denizin metrelerce altında Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da katılımıyla yapıldı.

Marmaray Projesi'nde yeni bir aşamaya gelindiğini söyleyen Bakan Yıldırım, "Söğütlü Çeşme'den Üsküdar'a, Üsküdar İstasyonu'ndan denizdeki daldırma tüplere birleşmeleri sdağlayacak olan Yavuz Tüneli'nin açılışını yaptık. Dolayısıyla Üsküdar İstasyonu ile denizi, deniz dibindeki tüpleri bugün birleştirdik. Az önce indiğimiz 40 metrelik merdiven artık görevini tamamladı kapanacak. Bundan sonra faliyetler Üsküdar İstasyonu'ndan Yavuz Tünel'i ile gerçekleştirilecek. Bunun ikiz tüneli ise hemen sağında Atatürk Tüneli. Bu da Üsküdar İstasyonu'ndan başlıyor üç ay sonra o da denizdeki ikiz tünel ile birleştirilmiş olacak." diye konuştu.

Haberin Devamı

"PROJENİN YÜZDE 50'Sİ BİTTİ"

Prorejeye ilişkin konuşmasına devam eden Bakan Yıldırım, "Bu çalışmalar 13.6 kilometrelik toplam yer altı ve deniz altı tünellerin yüzde ellisi tek tünel düşünürsek, 27 kilometre. 27 Kilometrenin şu anada yüzde 50'sini tamamladık. İşşallah önümüzdeki 2011'in ilk aylarında da Üsküdar'dan girip Sirkeci'den çıkabilecek hatta Yenikapı'dan çıkacak hale geleceğiz." şeklinde konuştu.

"2013'TE TAMAMLANMASI PLANLANIYOR"

Bakan Yıldırım, Marmaray Projesi'nin 29 Ekim 2013'te bitmesi için çalışmaların büyük bir hızla devam ettiğini söyleyerek, denizin dibinde ulaşımı sağlayacak olan tren setlerinin imalatlarında da başlandığını söyleyerek, "440 set olacak. 440 setin 100 tanesi Kore'de. 340 set ise, Türkiye'de Kore Demiryolları ve Türk ortaklığı ile kurulan hızlı tren fabrikasında yapılacak."dedi.

Haberin Devamı

"DUBLE DEMİRYOLARI DÖNEMİ BAŞLADI ARTIK"

Marmaray Projesi'nin zamanında bitirilip bitirilmeyeceği şeklindeki bir soruya Bakan Yıldırım şu şekilde yanıt verdi :" Açıkladık artık. Ne yapıp edip tamamlayacağız. 29 Ekim 2013'te bu projeyi istanbulluların ve dünaynın hizmetine açacağız. Çünkü Uzakdoğu'yu, Batı Avrupa'ya birleştiren bir proje. Tarihi İpek Yolu projesi." Marmaray Projesi'ne ilişkin bir soruya bakan Yıldırım, "Duble yollar bitti. Duble demir yolları dönemi başlıyor. Bu da ilk örneklerinden bir tanesi." Açıklamaların ardından Bakan Yıldırım ve beraberindekiler, Üsküdar İstasyonuna bağlanan tünel boyunca yürüdü.

Hakime TORUN / İSTANBUL DHA