Marmaris Marmaris esnafına dijitale geçiş bilgilendirmesi

Marmaris esnafına dijitale geçiş bilgilendirmesi

Paylaş
Marmaris esnafına dijitale geçiş bilgilendirmesi

Marmaris esnafına dijitale geçiş bilgilendirmesi

MUĞLA'nın Marmaris ilçesinde, esnaflar 1 Ocak 2020'de yürürlüğe girecek olan e-fatura uygulamasına geçme zorunluluğu ile ilgili bilgilendirildi.

Marmaris Esnaf ve Sanatkarlar Odası, 19 Ekim 2019'da Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 509 No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nin "E-Fatura Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu' maddesi gereği, 1 Ocak 2020'den itibaren e-fatura uygulamasına geçmek zorunda olan esnaflar için toplantı düzenledi. Marmaris Esnaf ve Sanatkarlar Odası'ndaki toplantıda, bilgisayar yazılım firması sahibi ve e-dönüşüm uzmanı Bilal Sarıöz tarafından slayt gösterimleriyle dijital ortama geçiş süreci ve şartları hakkında esnaflara bilgiler verildi. "Özel sektör ve devlet kurumları dijital dönüşümü hayata geçiriyor" diyen Sarıöz, şöyle devam etti:

"İş yapma alışkanlıklarını değiştirecek dijital dönüşüm, kurumların tasarrufu ön plana çıkarmasını ve bürokratik süreçlerin ortadan kalkmasını sağlayacak. 1 Ocak 2020'den itibaren vergi mükellefine kesilecek vergiler dahil günlük 5 bin TL üstü her fatura e-arşiv olarak düzenlenecek. Bununla birlikte geçmiş yıl cirolarına bağlı ve işin nevine bağlı olarak e-fatura, e-arşiv, e-irsaliye, e-serbest meslek makbuzu, e-müstahsil makbuzu uygulamaları zorunlu hale gelecek Özel sektör süreç yönetimlerini, e-dönüşüm (e-fatura, e-arşiv, e-defter vb) uygulamaları ile kagıtsız platforma taşımaya başladı.Çok değil, önümüzdeki birkaç yıl içinde kağıtsız muhasebe, insan kaynakları süreçlerinin hem yönetimi hem denetimi, e-dönüşümün getirdiği yenilikçi fikir ve alışkanlıklar ile dijital ortamlarda olmaya başlayacak. Tebliğde yer alan birkaç maddeye bakacak olursak, esnafsanız vergi numaranızla sorguladığınızda tüccar veya komisyoncu iseniz e-dijital ortama geçme mecburiyetiniz var. Ayrıca 01 Haziran 2020 itibari ile tüm serbest meslek erbabı olanların da e-SMM olması gerekiyor. E-dönüşüm uygulamaları, Türkiye'nin ve Türk şirketlerinin dünya ekonomisi ile entegre olması için atılması gereken adımlardan birisidir ve bu uygulamaları Yeni Türk Ticaret Kanunu kapsamında şeffaflığı artıracak diğer uygulamalar izleyecektir. İsteğe bağlı olarak daha küçük cirolara sahip işletmeler de e-fatura kullanımına geçerek e-fatura avantajlarından yararlanabiliyorlar" dedi.

45 dakika süren bilgilendirme ardından esnafların soruları yanıtlandı. Marmaris Esnaf ve Sanatkarlar Odası Müdürü Mehmet Ayyıldız, "Ocak ayının ikinci haftasına kadar her hafta e-dönüşüm hakkında esnaflarımızı bilgilendirme toplantılarımız devam edecektir. Geçişlerde zorlanacak olan esnaflarımıza odamız olarak teknik destek vereceğiz" dedi.

Ali GÜNDOĞAN / MARMARİS (Muğla), (DHA)

FOTOĞRAF

Haberin Devamı