Dünya 'Mavi Marmara özrü' hükümeti böldü

'Mavi Marmara özrü' hükümeti böldü

Paylaş
'Mavi Marmara özrü' hükümeti böldü

Birleşmiş Milletler'in Mavi Marmara raporunun yayımlanması 20 Ağustos'a ertelendi. Erteleme kararının gerekçesi İsrail ve Türkiye'nin ilişkilerini normalleştirme çabalarına zaman verilmesi

Birleşmiş Milletler'in Çarşamba günü açıklanması beklenen Mavi Marmara raporu, yine ertelendi. İsrail basınına göre raporun yayımlanması 20 Ağustos'a kaldı. Erteleme talebinin İsrail'den geldiği belirtiliyor. İsrail'in, Türkiye'yle ilişkileri normalleştirme çabalarının sürmesi için böyle bir talepte bulunduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Türkiye'den özür konusuydaysa İsrail kabinesi bölünmüş durumda. Savunma Bakanı Ehud Barak özürden yana tavır koyarken Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ve Başbakan Yardımcısı Moşe Yaalon buna karşı çıkıyor.

Lieberman, İsrail askerlerinin verilen görevi yerine getirdiğini belirtiyor. Buna karşın Lieberman,İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi halinde kaolisyondan çekilmeyeceklerini de açıkladı.

Savunma Bakanı Ehud Barak ise baskına katılan askerlere açılacak olası davaların önüne geçmek için Türkiye'den özür dilenmesi görüşünde...

Ordu ve Savunma Bakanlığı'nın yanısıra, İsrailli hukukçuların da Başbakan Netanyahu'ya Türkiye'den özür dilenmesi tavsiyesinde bulunduğu belirtiliyor. Netanyahu'nun, 8 bakanıyla görüşerek bir sonuca varması bekleniyor.

Haberin Devamı

'ERDOĞAN ÖZÜR DİLEME İHTİMALİNİ PAZARLIK MESELESİ YAPIYOR'

İsrail'in Haaretz gazetesi Başbakan Erdoğan'ın Gazze ziyaretini, İsrail'in Mavi Marmara ile ilgili özür dileme ihtimali nedeniyle pazarlık malzemesi yaptığını iddia etti. Gazeteye Yanıt ise başbakanlık dış politika başdanışmanı İbrahim Kalın tarafından geldi.

Kalın, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın Gazze gezisi ile İsrail'in Mavi Marmara'yla ilgili özür dilemesi arasında hiçbir bağlantı bulunmadığını belirtti ve iddiaları yalanladı.
Kalın, iddianın sahibi olan Haaretz'i kastederek, İngilizce "Hareetz bunu yine yaptı" ifadesini de kullandı.