Beden Sağlığı Maydanoz adet sancısını azaltıyor

Maydanoz adet sancısını azaltıyor

Paylaş
Maydanoz adet sancısını azaltıyor

Adet ağrısı, adet kanamasının hemen öncesinden başlayan ve genellikle adet süresince devam eden şiddetli kramp tarzı kıvrandırıcı bir ağrı

Adet döneminde çok sancı çekenler için Jinekolog Turgay Karakaya, önemli bilgiler sunuyor:

Haberin Devamı

Ağrılar Ne Zaman Hissedilir?

En çok bel ve kasıklarda hissedilir. Ağrılar adet öncesinde hissedilmeye başlanır. Adet sonuna doğru azalır. Kasıklar bel sırt bazen tüm batın ağrının etkisinde kalabilir. Kramplar halinde gelir. Bazen baygınlık hissi bulantı kusma terleme ishal gibi bulgular ağrı ile birlikte görülebilir. Bu durum kırklı yaşlara kadar bazen de menopoz öncesine kadar devam edebilir. Sebebi tam olarak bilinmez. Bazen doğum yapmak bu ağrıların biraz azalmasına sebep olabilir.

Sancının Sebebi Nedir?

Sancılı adet görme aslında normal adet görme mekanizmasının önemli bir parçası olan uterus (rahim) kasılmalarının kadın tarafından ağrı şeklinde hissedilmesidir. Bazı kadınlarda adet öncesi gerginlik, sinirlilik, göğüslerde hassasiyet ve hafif kilo artışı görülebilir. Günlük aktivite %10-15 kadında ciddi biçimde kısıtlanabilir. Bu durum tedavi gerektirir.

Haberin Devamı

Ne Zaman Jinekolojik Değerlendirme Gerekir?

Sancılı adet gören her kadın bunun patolojik bir sebepten olup olmadığını tespit etmek amacı ile doktor kontrolünden geçirilmelidir. Tedavi altta yatan sebebe göre yapılır. Basit ağrı kesicilerden cerrahi müdahaleye kadar birçok alternatif tedavi yöntemi mevcuttur.

Tedavi Nasıl Yapılır?

Adet görme menapoza kadar süren bir fonksiyon olduğu için tedavi yaşam konforu açısından çok önemlidir. Tedavide doktora düşen görev altta yatan sebebi araştırmak ve uygun tedaviyi vermektir. Ağrı yine de tamamen geçirilemeyebilir. Asıl hedef ağrıyı tahammül edilebilir seviyeye indirmektir. Ayrıca, bölgesel sıcak uygulamalar yararlı olabilmektedir. Sıcaklık aşırı olmamalı, ağrıyı geçireceğim derken yanıklara sebep olunmamalıdır.

İyi beslenme, adetten bir hafta öncesinden başlayan hafif tuz kısıtlaması, doğal idrar söktürücülerden; maydanoz, ıhlamur gibi yiyeceklerin daha çok tüketilmesi bu rahatsızlığın hafifletilmesinde faydalıdır.

Multivitaminler ve magnezyum içeren gıdalar da faydalıdır. Magnezyumdan zengin gıdalar yağlı tohumlar (fındık fıstık susam kuru yemiş) koyu yeşil yapraklı sebzeler, vitaminden zengin gıdalar her çeşit sebze ve meyveler de iyi gelir.

Haberin Devamı

Düzenli egzersiz ve spor da ağrıları hafifletir. Yüzme önerilen bir spordur. Düzenli uyku ve pozitif ruh hali de oldukça önemlidir.