Ekonomi Mayıs'ta en çok borsa kazandırdı

Mayıs'ta en çok borsa kazandırdı

Paylaş
Mayıs'ta en çok borsa kazandırdı

Mayıs itibarıyla aylık ve üç bazda en yüksek reel getiri Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi'nde gerçekleşti. Yatırım araçlarının hiçbiri yatırımcısına altı aylık bazda kazanç sağlamadı

Yıllık bazda ise getiri şampiyonu euro oldu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları verilerine göre, Mayıs'ta en yüksek aylık reel getiri, üretici fiyatları artışlarından arındırıldığında yüzde 5.91, tüketici fiyatları artışlarından arındırıldığında ise yüzde 4.94 oranlarıyla Borsa İstanbul 100 Endeksi’nde gerçekleşti.

Haberin Devamı

Üretici fiyatları artışından arındırıldığında, yatırım araçlarından devlet tahvilleri yüzde 1.55 ve mevduat faizi yüzde 0.93 reel getiri sağladı. Buna karşılık, Euro yüzde 1.72, külçe altın yüzde 1.66 ve dolar yüzde 1.18 yatırımcısına kaybettirdi.

Tüketici fiyatları artışından arındırıldığında ise, devlet tahvilleri yüzde 0.62 ve mevduat faizi yüzde 0.01 reel getiri sağlarken, euro yüzde 2.62, külçe altın yüzde 2.56 ve dolar yüzde 2.08 yatırımcısına kaybettirdi

ÜÇ AYLIKTA DA BORSA ÖNDE

Borsa İstanbul 100 Endeksi üç aylık değerlendirmede, üretici fiyatlarıyla indirgendiğinde yüzde 20.06 ve tüketici fiyatlarıyla indirgendiğinde ise yüzde 17.04 ile yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken, külçe altın üretici fiyatlarıyla indirgendiğinde yüzde 6.27, tüketici fiyatlarıyla indirgendiğinde ise yüzde 8.63 ile yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Haberin Devamı

ALTI AYLIKTA KAZANDIRAN YATIRIM ARACI YOK

Altı aylık değerlendirmeye göre; kapsama alınan yatırım araçları arasında yatırımcısına kazanç sağlayan olmadı. Aynı dönemde Borsa İstanbul 100 Endeksi, üretici fiyatlarıyla indirgendiğinde yüzde 3.82 ve tüketici fiyatlarıyla indirgendiğinde ise yüzde 3.50 ile yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

YILLIK BAZDA GETİRİ ŞAMPİYONU EURO

Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde euro, üretici fiyatlarıyla indirgendiğinde yüzde 8.79 ve tüketici fiyatlarıyla indirgendiğinde ise yüzde 10.40 ile yatırımcısına en fazla reel getiriyi sağladı. Diğer taraftan, Borsa İstanbul 100 Endeksi üretici fiyatlarıyla ile indirgendiğinde yüzde 23.69, tükeci ifiyatlarıyla indirgendiğinde ise yüzde 22.56 ile yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.