Eğitim - Kariyer MEB’den PISA’ya yerli rakip: Eğitimde Öğrenci Gelişimini İzleme Sistemi

MEB’den PISA’ya yerli rakip: Eğitimde Öğrenci Gelişimini İzleme Sistemi

Paylaş
MEB’den PISA’ya yerli rakip: Eğitimde Öğrenci Gelişimini İzleme Sistemi

Milli Eğitim Bakanlığı Türkiye’de öğrencilerin gelişimlerini ve okul bazlı başarılarını ölçecek, PISA ile TIMSS’e rakip olacak "Eğitimde Öğrenci Gelişimini İzleme Sistemi"ni hayata geçiriyor

MEB Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Kalkınma Bakanlığı'nın desteğiyle eğitimdeki yerli ve milli ilk izleme modeli, bu yıl 24 ilde uygulamaya konulacak.

MEB yetkililerinden alınan bilgiye göre sistem ile öğrencinin ne kadar bildiği değil, neleri öğrenip neleri öğrenemediği teşhis edilecek ve öğrenme eksikleri giderilecek. Sistem, öğrencinin tüm eğitim hayatının fotoğrafını çekecek, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme modeliyle eğitime yön verecek.

YENİ KARNE DÖNEMİ

Sistemle öğrencilerin öğrenme eksikliklerinin tespit edilerek, geri bildirim verilmesi yoluyla eğitim öğretim sürecinin niteliğinin hızlı şekilde iyileştirilmesi planlanıyor. Ayrıca izleme sistemiyle, ölçme ve değerlendirme bireyselleştirilerek her öğrencinin kendi öğrenme sürecine ilişkin sistemden geri bildirim alması sağlanacak.

Öğrenci izleme modeliyle, öğrenci, veli, öğretmen ve okul idaresine anketler yapılacak. Anketlerle okul bazlı değerlendirmeler elde edilecek.


PISA 2015 raporu açıklandı; Türkiye 2003'ün de gerisine düştü!

Anketlerde, askıya çıkarılan ve yeni öğretim döneminde hayata geçirilecek müfredat içerikli ve hayata hazırlayıcı sorular olacak. Öğrencilerin öğrendiklerini günlük hayata uygulamada başarılı olup olmadıkları ölçülecek, neyi öğrenip neyi öğrenmedikleriyle ilgili karneleri oluşturulacak.

Bununla birlikte okul, öğretmen bazında da anlamlı geri bildirimler verilerek, tüm tarafların çalışmalarına ayna tutulacak. Bu sayede sürecin aksayan yönlerini tespit etmek mümkün olacak. Bu sayede çok daha az zaman ve enerji harcanarak eksiklikler giderilebilecek ve süreç iyileştirilebilecek.

BELİRLİ İLLERDE UYGULANACAK

Başta Konya, Sivas, Samsun, Erzurum, Trabzon, Mardin, Van, Malatya, Kahramanmaraş, Kayseri, Tekirdağ, Aydın, Isparta, Burdur, Kastamonu ve Karabük olmak üzere Türkiye’nin tüm coğrafi bölgelerinden belirli illerde bu yıl yeni izleme modeli uygulanacak.



Haberin Devamı