Eğitim - Kariyer MEB Müsteşarı Tekin: Liselerde 200 bin boş kontenjan var

MEB Müsteşarı Tekin: Liselerde 200 bin boş kontenjan var

Paylaş
MEB Müsteşarı Tekin: Liselerde 200 bin boş kontenjan var

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, CNN Türk’te katıldığı canlı yayında, Anadolu, imam hatip ile mesleki ve teknik anadolu liselerinde boş kontenjanların yaklaşık 200 bini bulduğunu, bunun 28 bininin anadolu liselerinde olduğunu açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, CNNTÜRK’te katıldığı canlı yayında Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında açık liseye yerleşen öğrenci sayısının 84 bin olduğunu söyledi.

Anadolu, imam hatip ile mesleki ve teknik anadolu liselerinde boş kontenjanların yaklaşık 200 bini bulduğunu, bunun 28 bininin anadolu liselerinde olduğunu açıklayan Tekin, özetle şöyle konuştu:

KOMİSYON KURULDU

“1 milyon 200 bin öğrenciden 922 bini istediği okullara yerleşti. Bir de yaklaşık kontenjanı 260 bin dolayında olan özel liseler bulunuyor. Onlar bizim bu sistemimizin içinde değil. Bizim kamuoyuyla paylaştığımız rakamlar içinde 500 dolayında öğrenci özel liselere yerleşti gibi görünüyor. Bunun sebebi de özel okullar kayıtlarını, lise yerleştirmelerinden önce aldıkları için 260 bin rakamı burada gözükmüyor. Yani 922 bine ilave 257 bin öğrencimiz de özel liselere yerleşti. Kendi isteğiyle hiçbir yere yerleştirilemediği için ve zorunlu eğitim 12 yıl olduğundan dolayı 84 bin öğrenciyi biz MEB bünyesindeki açık liseye kayıt yaptık. Ancak bu durum sistemin dışında kalacakları anlamına gelmez. 81 ilde kurduğumuz komisyonlardan talebimiz şu: ‘Zorunlu olarak açık liseye yönlendirdiğimiz çocuklarımıza ve velilere ulaşın, gerekli rehberlik faaliyetlerini ve yönlendirmeleri yapın ve bu çocukların örgün eğitime kayıt olmalarını sağlayın.’ Anadolu, imam hatip ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinde boş kontenjanlar yaklaşık 200 bin, bunun 28 bini Anadolu liselerinde. Açık lise öğrencileriyle ilgili olarak kurduğumuz komisyonlar öğrencileri örgün eğitime yönlendirecek.

MÜFREDATTA 2 DERSTE CİHAT VAR

Kamuoyunda bir bardak suda fırtına kopartılıyor. Çok yanlış bir tartışma, altyapısı bilinmeden tartışılıyor. Bizim okullarımızda cihatla ilgili olarak terör örgütlerine bir altyapı teşkil edecek bir kavram olmadığını vermemiz gerekir. Cihat dini bir literatür, yani İslami bir kavram. Cihat şu anda programımızda iki derste var. Biri imam hatip liselerinde zorunlu olarak okutulan fıkıh dersi. Bunda olmasından daha doğal bir şey var mı? Seçmeli olan temel dini bilgiler dersi içeriğinde de var. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi ise şu an taslak. Programlar hem öğretmenlerin derste anlatacağı konuyu belirliyor, hem de ders kitapları için bir çerçeve. Müfettişlerin denetim süreçleri var. Öğretmenler tarafından program dışında bir kavram kullanılırsa müfettişler devreye girer.

KAYIT PARASI İSTENİYORSA ALO 147’Yİ ARAYIN

Okullarımızda velilerimizden zorunlu bir kayıt ücreti alınması asla mümkün değil. İlkokullarda ve ortaokullarda adrese dayalı kayıt sistemi var. Yardımcı test kitabı ve kayıt parası konusunda Bakanlığın duruşu çok net. Bu konuda sıkıntısı olanların başvurmaları gereken yer, ALO 147.”

Haberin Devamı