Gündem Meclis'in gündemine oturdu: GVS plakaların anlamı ne? (GVS nedir?)

Meclis'in gündemine oturdu: GVS plakaların anlamı ne? (GVS nedir?)

Paylaş
Meclis'in gündemine oturdu: GVS plakaların anlamı ne? (GVS nedir?)

Sağlık Bakanlığı'nın aldığı bazı araçların plakaları ile ambulans uçakların kuyruk numaralarında yer alan GVS harflerinin Menzil tarikatının işareti olduğuna dair iddialar Meclis gündemine taşındı. CHP Milletvekili Zeynep Altıok, verdiği soru önergesinde Sağlık Bakanlığı'nın kamuoyuna açıklama yapması gerektiğini söyledi

Son günlerde özellikle sosyal medyada çok sık gündeme gelmeye başlanan Menzil tarikatına dair ilginç bir iddia ortaya atıldı. İddiaya göre Menzilcilerin lideri Seyyid Abdulbaki Erol, cemaat içinde Gavs-ı Sani olarak biliniyor ve GVS kısaltması Menzil tarikatı mensuplarının araçlarında da kullanılıyor.

Sağlık Bakanlığı'na ait bazı araçların ve özellikle alınan uçaklardaki kuyruk numaralarında yer alan harflerin GVS'den olmuşması sosyal medyada tartışma başlattı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok da Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi ve ambulans uçaklarda bulunan “GVS” ibaresinin ne anlama geldiğini sordu.

'HERHANGİ BİR AÇIKLAMA YAPILMADI'

Zeynep Altıok, kamuoyunda yaşanan tartışmalara rağmen Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere hükümet kanadından konuyla alakalı herhangi bir açıklamanın da yapılmadığını kaydetti.

Odatv'nin haberine göre Altıok’un önergesinde yer alan sorular şu şekilde:

– Sağlık Bakanlığı’nın ambulans uçaklarında yer alan “GVS” ibaresi ne anlama gelmektedir?

– Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere başka bakanlık araçlarında da “GVS” ibaresi kullanılmakta mıdır? Kullanılmaktaysa hangi bakanlıklarda hangi araçlar ne zamandır hangi amaçla bunu kullanmaktadır?

– Bakanlıklarda farklı tarikat ve cemaatlerin yuvalandığı iddiaları ne derece doğrudur? Tarikat ve cemaatlerin bürokraside etkin oluşları, 15 Temmuz’da Gülen Cemaati’nin yaptığı darbe girişiminden ders alınarak, başka tarikat ve cemaatlerin bakanlık kadrolarında etkinliği üzerine bir araştırma, soruşturma yapılmış, sonuç alıcı adım atılmış mıdır?

– Son 15 yılda Sağlık Bakanlığı bünyesinde yerleştirilen kadrolu ve sözleşmeli memur, personel ve işçi sayısı kaçtır? Bunların kaçı sınav yolu ile kaçı da atama ve referans yoluyla işe alınmıştır?

– Daha önce devlet içerisinde birçok kilit noktayı ele geçiren Gülen Cemaati’nin yerine başka tarikatlar ve cemaatler teşvik edilmekte midir?

GAVS-I SANİ KİMDİR? GVS'NİN ANLAMI NE?

Hz. Muhammed'i bu dünyada temsil eden alim insanlara 'Kutub' adı veriliyor. Kutub makamının bir adım ötesinde 'Gavsiyet' makamı yer alıyor. Bu makamdakilerin en büyük özelliği ise tasarruflarının öldükten sonra da devam etmesi. Her gavs bir kutuptur fakat her kutub bir gavs değildir. Nakşibendi Şeyhi Abdulbaki Erol için de menzilciler Gavs-ı Sani diyor. Bu sebeple de birçok Menzil tarikatı üyesi araba alırken Gavs-ı Sani'nin kısaltması olan GVS plakasını seçiyor.

"Menzil Tarikatı" denilen aslında Nakşibendi yoludur. Şah-ı Nakşibendi'nin belirlediği usullere göre eğitim gören talebelerin en büyük özelliği, sünnete sıkı bağlılık ve çokça Allah'ı zikretmeleridir.

Nakşbendiyye'nin Mevlana Halid Bağdadi kolundan gelen bu yol, Adıyaman merkezli ve Menzil'de kurulduğu için bu şekilde adlandırılır. Babası Nakşibendi'nin ileri gelenlerinden olarak anılan Seyyid Abdulhakim el-Hüseyni'den onay alan Seyyid Muhammed Raşid Erol tarafından başlatılmıştır.

Menzil'in çok ziyaretçi çekmesi üzerine Seyyid Muhammed Raşid, 12 Eylül askeri yönetimi tarafından Gökçeada'da zorunlu ikamete gönderilmiş fakat sağlık problemleri yüzünden Konsey kararı ile Ankara'ya yerleşmiş, sonra Menzil'e dönmüştür.