Gündem Meclis'te 15 Temmuz Özel Oturumu düzenlendi

Meclis'te 15 Temmuz Özel Oturumu düzenlendi

Paylaş
Meclis'te 15 Temmuz Özel Oturumu düzenlendi

Meclis'te 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nde özel oturum düzenlendi.  Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın konuşmasıyla başlayan programda Başbakan Binali Yıldırım, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli ve HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım konuşma yaptı

15 Temmuz darbe girişimi için Meclis'te bugün özel bir oturum düzenlendi. Oturuma Cumhurbaşkanı Erdoğan da katıldı. Askerleri selamlayan Erdoğan, bazı milletvekilleriyle ayaküstü sohbet etti ve ardından Meclis binasına girdi. Meclis Başkanı İsmail Kahraman oturumu açtı. İsmail Kahraman'ın konuşmasıyla başlayan program Başbakan Binali Yıldırım, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli ve HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım da bir konuşma yaptı.

GECE PROGRAMINDA SADECE ERDOĞAN VE KAHRAMAN KONUŞACAK


Gece yapılacak anma töreninde de daha önceden tüm liderlerin konuşma yapması planlanmıştı. Ancak Meclis Başkanı İsmail Kahraman oturumu kapatmadan önce gece sadece kendisi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşma yapacağını açıkladı.

İşte liderlerin konuşmasından öne çıkanlar...


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin konuşmasından satır başları:

Yakın tarihimizin belkide tüm zamanların en karanlık 15 Temmuz gününün birinci yıl dönümü münasebetiyle gazilik ünvanını bir kez daha hak etmiş TBMM'nin özel birleşiminde toplanmış bulunuyoruz. Meclis'in bu özel birleşiminde toplanmış bulunuyoruz. Muhterem heyetinizi, aziz vatandaşlarımızı hürmet ve muhabbetle selamlıyorum. 15 Temmuz'a direnen, destan destan büyüyen aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet niyaz ediyorum. O zülmet dolu gecede kahramanca işgalcilerimizin karşılarına dikilen gazilerimize ve Türk milletine saygılarımı sunuyorum. Hiç şüphe yok ki Türk milleti nice belaların üstesinden gelmeyi başarmıştır. Var olmanın bir bedeli vardır ve bu gerçek milli vicdan tarafından bilinmektedir. Üzerinde yaşadığımız çetin ve zorlu coğrafyada yaşamanın ağır sonuçları olacaktır bu zamana kadar da olmuştur.

"15 TEMMUZ'A KONTROLLÜ DARBE DEMEK..."


15 Temmuz darbe girişimidir. 15 Temmuz FETÖ kalkışmasına kontrollü darbe demek her şeyden önce aklın inkarı, yalın gerçeklerin imasıdır. Buna da hiç ki


"15 TEMMUZ TARİFSİZ BİR İHANETTTİR"

Çanakkale'de yarım kalan zulmü hain FETÖ'cüler tamamlamak istemişlerdir. 15 Temmuz tarihi bir hesaplaşma, tarifsiz bir ihanettir. Bir yanda Türkiye diğer yanda yedi düvel vardır. Taraflar çok nettir. FETÖ, Türkiye'ye kastetmek için eline geçirdiği bütün imkanları kullanmıştır. Tanklar, silahlar 80 milyona doğrultulmuştur. Milli bir mutabakatın varlığı şarttır.

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları:

Bir yıl önce bu halkı ve demokratik siyaseti hedefleyen 15 Temmuz darbe girişminin kınıyorum. Hakettikleri cezaya çarptırılmalarını tüm halkımız gibi bekliyorum. Darbeler silsilesi ülkenin kuruluş temelleri ve yönetim anlayışı sıkıntılarından ele alınamayacağı aşikatdır. Darbecilerin kirli ruhunu hiç tartışma konusu yapmadan, buna zemin sağlayan koşullarını da tartışmamanın, yeni darbelere zemin hazırlayacağını da unutmamalıdır.

15 Temmuz'dan bir önceki yasama yılının Meclis tutanaklarına bakıldığında sayısız kez darbe mekaniğinden söz edilmiş, siyasi iktidar bu konuda uyarılmıştır. Siyasi iktidarın girmiş olduğu milliyetçi-muhafazakar ittifakın ülkeye hayır getirmeyeceğini ifade ettik.

Darbelerin sadece askeri yollarla olmayabileceğini ifade etmiştik. Darbeler sadece askeri apoletlerle gerçekleştirilemez. Demokratik işleyişe yönelik kravatlı darbelerin sayısız örneği vardır.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları:

Darbe girişiminin birinci yıl dönümünde darbenin başarısız kılınmasını sağlayan tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Darbe girişimine halkımızla birlikte direnmiş Gazi Meclisimizin bir mensubu olarak size şükranlarımı sunuyorum. Ordumuzun, parlamenter sistemimize sahip çıkarak terör örgütüne karşı çıkması bize onur vermiştir. Dünyanın en kanlı ve sinsi terör örgütlerinden FETÖ'nün darbe girişiminin başarısız kılınması halkımızın topyekün parlamenter demokrasiye sahip çıkmasıyla oldu.

"GENELKURMAY BAŞKANI VE MİT MÜSTEŞARI HANGİ TALİMATLA KOMİSYONA GELMEDİ?"


15 Temmuz gecesi bu çatı altında gösterilen kararlılık komisyon çalışmalarını üzülerek söylemek istiyorum ki yansıtılmamıştır. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın milli iradenin te

"ADİL ÖKSÜZ'ÜN HAVA KUVVETLERİ İMAMI OLDUĞU KAYITLARDA VAR"


2012'den itibaren Adil Öksüz'ün hava kuvvetleri imamı olduğu devletin kayıtlarında vardır. Sadece Adil Öksüz değil darbe toplantıları yapan kişiler de asker değillerdir. Darbe toplantılarının büyük bir kısmı özel evlerde yapılmıştır. Adil Öksüz, 2 cep telefonu ve gps ile serbest bırakılmıştır. MİT, Adil Öksüz'ü neden takip etmemiştir? Dolayısıyla MİT'in verdiği bilgiler bizi tatmin etmemiştir. 15 Temmuz günü darbeden bilgi var mıydı, yok muydu bu da çok tartışılıyor. Bu konu medyada gündeme geldiğinde Genelkurmay'dan bir kişi Hürriyet'ten Mehmet Yılmaz'ı arar, MİT bize darbe bilgisi vermedi dedi.

"O.K'NIN İKİNCİ KEZ İFADESİNE BAŞVURULAMAZ"


"MİT'in verdiği bilgiler bizi tatmin etmemiştir. 15 Temmuz günü darbeden bilgi var mıydı, o da çok tartışıldı. Genelkurmay'dan bir yetkili köşe yazarı Mehmet Yılmaz'ı arar ve der ki, "MİT bize bilgi verdi, darbe bilgi vermedi" der. Daha sonra O.K bilgi verdi. "Ben darbe faaliyeti olabileceğini söyledim" dedi. Bunlar, üzerinde durulması gereken konular. Bir daha Türkiye darbe girişimi ile kalmasın diye bütün ayrıntılarının ortaya çıkması gereken konular. Savcı ikinci kez O.K'nın ifadesine başvurmak ister ama MİT kadrosuna alınır, ifadesine başvurulamaz."

"FETÖ ANA İDDİANAMESİ HAZIRLAYAN SAVCILAR NEDEN GÖREVDEN ALINDI?"


Bunlar üzerinde durulması gereken konular. Bir daha Türkiye darbe ile karşı karşıya kalmasın diye bütün detaylarının ortaya çıkması gerekiyor. FETÖ ana iddianamesi hazırlandı. Bir grup savcı iddianame bitmeden görevden alındırlar. Neden? Bu savcılar kimin bilgisine başvurmak istedi de görevden alındılar? Bu soruyu lütfen bu ülkeyi yönetenlere sorun.

"FETÖ'YE OPERASYON İÇİN NEDEN 15 TEMMUZ BEKLENDİ?"


"İlgili makamlarla eş zamanlı olarak paylaşılmıştır" diyor MİT. FETÖ'ye operasyon için neden 15 Temmuz beklendi? Size mayıs ayında bildirmişler, bunlar FETÖ'cü devleti ele geçirdi demişler, ama bekleniyor. 250 şehidi biz ve 2193 gazimiz var en azından bunların anısına 15 Temmuz darbe girişiminin tüm ayrıntılarının ortaya çıkması lazım. Öyle görünüyor ki bu ayrıntıların ortaya çıkması engelleniyor.

Darbenin siyasi ayağı ortaya çıkarılması gerekiyor. Ancak siyasi ayağın ortaya çıkarılması bilinçli olarak engellenmektedir. Bu ortaya çıkarılmadan darbe ile gerçek anlamda mücadele yapılamaz. FETÖ bu güce bir günde erişmedi. TSK'nın yurtsever, cumhuriyetçi kadroları tasviye edilip FETÖ'cülerin önü açılırken bu örgüte destek verenler ortaya çıkarılmalıdır. 15 Temmuz'ların bir daha yaşanmaması için devleti başka tehlikeli ittifaklardan uzak tutmak şarttır.


Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasından satır başları:

Bugün 15 Temmuz 2017. Demokrasi ve Milli Birlik günü. Türkiye'nin en karanlık ve en uzun gecesini aydınlık bir sabaha dönüştüreli tam bir yıl oldu. Eğer bugün burada yeniden biraraya gelebiliyorsak bunu 250 kahraman şehidimize, 2193 kahraman gazimize ve büyük Türk milletine borçluyuz. Vatan size minnettardır.

"15 TEMMUZ ÇILGIN TÜRKLERİN TANKLARI EZDİĞİ GÜNDÜR"


15 Temmuz bu milletin düşmanına kıyameti gösterdiği gündür. 15 Temmuz iman dolu çılgın Türklerin tankları ezdiği gündür. 15 Temmuz bir işgal hareketine karşı milletin çıplak eliyle silahları erittiği gündür. 15 Temmuz dünya devletlerine bir millet nasıl olur, bir vatan nasıl korunur dersinin verildiği gündür. Korkma! diye başlayan İstiklal Marşı'mızın her satırı o gece tekrar yazıldı. O gece Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla milyonlar, milletine, bayrağına, vatanına, devletine sahip çıkmak üzere ikinci kurtuluş mücadelesini başlattı. 15 Temmuz'da ihanetin en şiddetlisini yaşadık, destanların da en güzelini yazdık.


"GAZİ BİR MİLLETE GAZİ BİR MECLİS YAKIŞIR"


İstiklalin muhakkak ki bir bedeli var. Bu bedeli bir değil, binlerce kez ödedik. 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat, 27 Nisan bu günler Türkiye tarihinin utanç vesikalarıdır. Bir geceye 10 senelik bir mücadeleyi sığdırıp bu toprakların hür ve bağımsız kalacağını tüm dünyaya haykırdık. Kurtuluş Savaşı'nda ya İstiklal ya ölüm diyen bu Meclis değil miydi? 15 Temmuz'da TBMM bir kez daha aynı andı içerek verdiği bağımsızlık mücadelesiyle ikinci kez gaziliği hak etti. Gazi bir millete gazi bir Meclis yakışır. O gece bu yüce çatı bombalar altında sallanırken milletvekillerimiz hep beraber demokrasiye ve ülkemize sahip çıktı. Adeta ölümüne demokrasi nöbeti, milli irade nöbeti tuttu. Bombaların altında Meclis'i terk etmedi. Milletim de egemenliğini düşmanlara bırakmayıp o gece Meclis'ine ölümüne sahip çıktı.


"SİZ KALLEŞ OLDUKÇA BİZ KARDEŞ OLACAĞIZ"


1915'te Çanakkale'yi geçemeyenler 15 Temmuz'da İstanbul Boğazı'nı geçebileceğinizi mi zannettiniz? 1920'de işgal edemediğiniz Meclis'i işgal edeceğinizi mi zannettiniz? Siz kalleş oldukça biz kardeş olacağız. Siz hain oldukça biz daha çok kahramanlar çıkaracağız. Çanakkale'deki kahraman 15'lilerin torunları 15 Temmuz'da dedelerine nasıl da layık oldular. Türk ordusu 15 Temmuz öncesine göre şuanda daha güçlüdür. Türk ordusu aziz milletin ordusudur. Türkiye, her inançtan, mezhepten, kültürden oluşan bir devlettir.

FETÖ'nün ağzıyla konuşanlar, 15 Temmuz ruhunu hissedemeyenler, Yenikapı ruhuna layık olamayanlar ancak kontrollü ruhlarla birlikte olabilirler. Bu milletin bir evladı olmaktan gurur duyuyorum. Büyük Türk milleti önünde saygıyla bir kez daha eğiliyor, milli iradeye ölümüne sahip çıkan milletimi hürmetle, saygıyla selamlıyorum. Milleti, devleti, vatanı için canını seve seve veren bütün şehitlerimizle birlikte 15 Temmuz şehitlerimizi minnetle anıyorum. Allah böyle bir karanlık geceyi bir kez daha ülkemize yaşatmasın.

Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın konuşmasından satır başları;

Demokrasi nöbeti tutan asil milletime şükranlarımı sunuyorum. Canını feda etmekte bir an olsun tereddüt etmeyen aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Yaralılarımıza, gazilerimize şifalar niyaz ediyorum. 15 Temmuz'da milletimizin yiğit evlatları meydanlara inmiş ve gözlerini kırpmadan şehadete yürümüşlerdir. Bugün Türkiye demokratik bir sistem ile yoluna devam etmektedir ve devam edecektir. 15 Temmuz bunu bir kez daha ortaya koymuştur. Türkiye, sosyal, laik, halk hakimiyetine dayalı bir hukuk devletidir.


"TOPYEKÜN BÜTÜN MECLİS, SÜTÇÜ İMAM'DI, NENE HATUN'DU"


15 Temmuz günü millet olarak her kurum ve kuruluşu ile başarılı bir imtihan verdik. Meclisimiz de bir imtihan verdi. Alçak darbecilere karşı burada bulunarak Meclisimizi açık tutarak milletin sesinin ne kadar gür olduğunu gösterdik. Örnek bir olağanüstü toplantı yaptık. Gece 3 partinin hazırladığı bildiriyi Meclis'te 4 partinin imzası ile ortak olarak kamuoyuna açıkladık. Hanımefendi milletvekillerinin her birinin Nene Hatun olduklarını ifade etmek isterim. Nene Hatunlar yalnız değil, Sütçü İmamlar da var. Topyekün bütün Meclis, Sütçü İmam'dı, Nene Hatun'du.


"KADERDE MİLLİ GÖRÜŞ GÖMLEĞİNİ GİYMEK DE VARMIŞ"


Ahmet Gündoğdu Bey geldi, Özgür Bey'e dedi ki, ben ceketimi sana vereyim, olur sana dedi, Özgür Bey aldı, güzel bir konuşma yaptı, "Kaderde milli görüş gömleğini giymek de varmış" dedi. Gerektiğinde bir yumruk halinde bir araya geliriz. 15 Temmuz bunun bir ispatıdır.

"MECLİS, İKİNCİ KEZ GAZİ UNVANINI ALDI"


"Meclis, ikinci kez Gazi unvanını aldı. Aziz milletimiz demokrasi nöbetlerine günlerce devam etti. Milletimiz bütünlük şuurunu dosta ve düşmana karşı sergiledi. Bunlar güzel kazanımlardır. Artık musibetlerle karşılaşmayacağız. Bir daha Türkiye darbelerle yüz yüze gelmeyecek.