Türkiye (Son Dakika) Mehmet Dede 66 yıl sonra doğduğu topraklara geri döndü

Mehmet Dede 66 yıl sonra doğduğu topraklara geri döndü

Paylaş
Mehmet Dede 66 yıl sonra doğduğu topraklara geri döndü

Hataylı Mehmet Fatin Baki, 25 yaşında İstanbul’da iktisat fakültesini bitirdi. Otostopla 8 yılda 36 ülke gezdi, sonra ABD’ye gitti. 58 yıl bu ülkede ticaret yaptı. Türk çocuklarına da ana dillerini unutmasınlar diye ücretsiz Türkçe dersi verdi. Yaptığı hayır işlerinden dolayı 1991’de, dönemin ABD Başkanı’ndan madalya aldı. Ülke özlemi hiç dinmeyen Baki, yakın çevresinin “Yapamazsın” demesine rağmen, geçen ay memleketi Hatay Arsuz’a döndü. Kendine kulübe inşa etti. Bir de dükkan kiraladı. Dükkanı kütüphane yaptı, ilçe çocuklarına ücretsiz İngilizce dersleri vermeye başladı. Herkesten tek ricası var: Bize kitap gönderin. Buradaki çocukların çok ihtiyacı var.

Üniversiteyi bitirdi, 25 yaşındayken Türkiye’den ayrıldı. Kendine ABD’de bir hayat kurdu. 66 yıl sonra doğduğu topraklara dönüp bir dükkan kiraladı. O dükkanı kütüphane yaptı. İlçenin çocuklarına ücretsiz İngilizce dersi vermeye başladı. Hatay’da 1927’de dünyaya gelen Mehmet Fatin Baki (92) ilk ve ortaöğrenimini aynı şehirde tamamladı. Ardından İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun oldu. 1952’de 25 yaşındayken dünyayı gezmeye karar verdi ve yola koyuldu. 8 yıl boyunca otostop çekerek 36 ülke gezdi. Buralarda kısa süreli işlerde çalışarak masraflarını karşıladı. Ardından 1960’da ABD’ye yerleşerek Türkiye’den getirdiği ürünleri satmaya başladı.

Haberin Devamı

Türkçe dersi verdi

Mehmet Fatin Baki anadilerini unutmamaları için ABD’deki gurbetçi Türk çocuklarına yıllarca Türkçe dersleri verdi. Baki çocuklara verdiği dersler nedeniyle 1991’de, ABD’de devletin hayır işleri yapanlara verdiği ‘Point of light” (ışık noktası) madalyasını aldı. 58 yıl boyunca ABD’de yaşayan ve 92 yaşına gelen Mehmet Fatin Baki sonunda doğup büyüdüğü ve senelerdir özlemini duyduğu Hatay’ın Arsuz ilçesine geri dönmeye karar verdi.

Mehmet Fatin Baki, gurbetçi Türk çocukları için yaptığı çalışmalar nedeniyle, ABD’de her yıl 1000 kişiye verilen ‘Point of light’ (ışık noktası) madalyasını kazandı. Baki, madalyayı dönemin ABD Başkanı George Herbert Walker Bush’un elinden aldı. Baki Bush ile çektirdiği fotoğrafı gösterdi.

Haberin Devamı

Kulübeye yerleşti

Mehmet Fatin Baki geçen ay Türkiye’ye kesin dönüş yaptı ve Arsuz’da yaptırdığı ahşap kulübede yaşamaya başladı. Çocuklar için çalışmaktan da vazgeçmedi, kiraladığı dükkanı kütüphaneye çevirip okul ve tarlalardan topladığı çocuklara İngilizce öğretmeye başladı.

Bir macera için çıktığı mahallesine geri dönmekten çok mutlu olduğunu söyleyen Baki şöyle konuştu:

“Şehirler bana hapishane gibi gelmeye başladı. Dedim ki köyüme gideceğim. ‘Yapamazsın, yaşayamazsın’ dediler. Ben de ‘Yaşarım’ dedim. Doğduğum bahçeye mülk sahibinden izin alarak kulübe yaptım. Ben öldüğümde bunu sen kullanırsın dedim. O da kabul etti. Burada Çocuklar için bir gönüllüler ordusu kurmak istiyorum. Vatandaşlarımız bize kitap bağışlarsa çok iyi olur. Buradaki çocukların buna çok ihtiyacı var.”

AA