Sağlık Meme kanseri tedavisinde o ilaç geri ödemeye alındı

Meme kanseri tedavisinde o ilaç geri ödemeye alındı

Paylaş
Meme kanseri tedavisinde o ilaç geri ödemeye alındı

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Onkoloji Enstitüsü Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Eralp, Türkiye'de 3-4 aydır kullanılmaya başlanan "Pertuzumab" adlı ilacın meme kanserinde kadınlar için umut olduğunu belirterek "Kanserli hücrelerin gelişimini durdurarak hastalığın yayılmasını engelleyebiliyor. Kemoterapi ve bir başka akıllı ilaçla uygulandığında başarı oranı yüzde 80'e çıkıyor. İlaç, SGK tarafından geri ödemeye de alındı" dedi

Son yıllarda kadınları en çok tehdit eden kanser türleri arasında yer alan meme kanseri, Avrupa'da her yıl 460 binin üzerinde kadında teşhis edilirken 130 binden fazla kadın kanserin ileri evrede olması sebebiyle hayatını kaybediyor. Türkiye'de ise kanser tanısı konulan her 4 kadın kanserinden 1'inin ise meme kanseri olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Onkoloji Enstitüsü Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Eralp, kanser sıklığının giderek arttığı Türkiye'de meme kanserinin kadınlar için çok önemli bir sorun oluşturduğunu söyledi.

Eralp, istatistiklere göre; Türkiye'de meme kanserinin yüz binde 46 kadında görüldüğünü belirterek tüm meme kanserli hastaların yaklaşık yüzde 10'unun ileri evrede bulunduğunu aktardı. Eralp, dünyada en çok 50-70 yaş arasında görülmesine karşın meme kanserinin Türkiye'de 40-49 yaş arası menopoz öncesi dönemde daha sık karşılaşıldığını kaydetti.

'ÖZEL İZİNLE SGK GERİ ÖDEME YAPIYOR'

Türkiye istatistiklerine göre; yüz binde 35 oranı ile kadınlarda görülen kanserler içinde birinci sırayı alan meme kanseriyle ilgili tanı ve tedavi yöntemlerinin geliştiğini anlatan Eralp, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Türkiye'de 3-4 aydır kullanılmaya başlanan Pertuzumab, meme kanserli hastaların yaklaşık yüzde 20'sinde etkili olabilen akıllı ilaç grubundan bir ilaçtır. İlaç kanserli hücrelerin gelişimini durdurarak hastalığın yayılmasını engelleyebiliyor. Kemoterapi ve bir başka akıllı ilaçla uygulandığında başarı oranı yüzde 80'e çıkıyor. İlaç 3 ve 4'üncü evrelerde kullanılabiliyor. Üçüncü evre hastalarda şifa şansı, çok daha fazla. Dördüncü evrede aslında hastanın teknik olarak şifa şansı yoktur. Dördüncü evredeki meme kanserinde bile hastaların yarısında 5 yıl ve ötesinde yaşam şansı sağlayabiliyor. Türkiye'de özel sağlık sigortası bulunan hastalar tarafından bir süredir kullanılıyor. Yeni uygulamayla ilaç belirli koşulları sağlayan hastalar için SGK'nın geri ödemesi kapsamına da alındı. Bizim popülasyonumuzun yüzde 90'ı SGK'lı olduğu için herkesin ulaşabilmesi açısından çok önemli bir gelişme. Hastaların çok ihtiyacı vardı. Sağlık Bakanlığı'ndan endikasyon dışı denilen özel bir izin alınıyor. Bu izinle beraber SGK ödeme yapıyor. Çok yakında bu da belki değişecek."

AA