Dünya Memnuniyetle karşıladı

Memnuniyetle karşıladı

Paylaş
Memnuniyetle karşıladı

BM bünyesindeki Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı'nın (UNESCO) Filistin'i tam üye olarak kabul etmesi Türkiye tarafından memnuniyetle karşılandı

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ’Filistin’in UNESCO’ya üye kabul edilmesinin bölgemizde adil, kalıcı ve kapsamlı barışın tesis edilmesine katkı sağlayacağına inanmakta ve bu çerçevede, taraflar arasında iki devlet temelinde kalıcı barış görüşmelerinin kısa sürede yeniden başlatılmasını desteklemektedir’ denildi.

Açıklamada ayrıca UNESCO’nun kararının diğer ülkeler tarafından da dikkate alınması gerektiği vurgulandı. Birleşmiş Milletler bünyesindeki UNESCO’nun Filistin’i tam üye olarak kabul etmesi Türkiye tarafından memnuniyetle karşılanırken, alınan kararın diğer ülkeler tarafından da dikkate alınması gerektiği vurgulandı. Dışişleri tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: ’Paris’te düzenlenmekte olan UNESCO Genel Konferansı 31 Ekim günü yapılan oylamada Filistin’in UNESCO’ya üyeliğine ilişkin karar tasarısını büyük bir çoğunlukla kabul etmiş ve böylece Filistin UNESCO’nun 195’nci üyesi olmuştur.

Türkiye, bu sonucu büyük bir memnuniyetle karşılamaktadır. Gelinen aşamada, Filistin halkını temsil eden Filistin Devleti’nin tanınması uluslararası camia için bir yükümlülük ve vicdani bir borçtur. UNESCO Genel Kurulu’na tam üye olarak kabul edilmekle, Filistin halkı uluslararası camiada hak ettikleri konumu elde etme yönünde önemli bir mesafe kat etmiştir. Filistin’in UNESCO’ya üyeliği, halen Filistin’in Birleşmiş Milletlere 23 Eylül 2011 tarihinde yapmış olduğu tanınma başvurusunu değerlendirmekte olan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) tüm üyelerine yönelik anlamlı bir mesaj teşkil etmektedir.

Türkiye, önümüzdeki süreçte, başta BMGK üyeleri olmak üzere, tüm ülkeleri uluslararası toplumun bu mesajını dikkate alarak hareket etmeye davet etmektedir. Türkiye, Filistin’in UNESCO’ya üye kabul edilmesinin bölgemizde adil, kalıcı ve kapsamlı barışın tesis edilmesine katkı sağlayacağına inanmakta ve bu çerçevede, taraflar arasında iki devlet temelinde kalıcı barış görüşmelerinin kısa sürede yeniden başlatılmasını desteklemektedir’ denildi.

Görkem DERVİŞ/ ANKARA,(DHA)

Haberin Devamı