Beden Sağlığı Menopoz döneminde ve sonrasında saç bakımına dikkat!

Menopoz döneminde ve sonrasında saç bakımına dikkat!

Paylaş
Menopoz döneminde ve sonrasında saç bakımına dikkat!

Saç dökülmesi hem kadın hem de erkeklerin yaşadığı bir sorun. Genetik etkenler, mevsimsel değişiklikler, hormonlar ve stres gibi birçok faktör saç dökülmesine neden olabiliyor. Özellikle de menopoz gibi hormonların değişiklik gösterdiği dönemlerde saç dökülmesi sorunu sık yaşanıyor. Peki menopoz döneminde ve sonrasında saç bakımı nasıl olmalı?

Saç Bakım Uzmanı Serap Öztürk Niya, menopoz döneminde saç bakımı hakkında konuştu:

Haberin Devamı

"Menopoz döneminde olan kadınların yüzde 50'si saç dökülmesi sorunu yaşar. Menopoz döneminde kadınlık hormonu olarak bilinen östrojen hormonu azalmaya başlar. Östrojen hormonunun azalması değişime ve saç dökülmesine yol açar. Menopoz döneminde yaşanan hormonal değişiklikler saçlarda yalnızca dökülme değil kırılma ve kopma gibi sorunlara da yol açar.

MENOPOZ DÖNEMİNDE SAÇ DÖKÜLMESİNİN NEDENLERİ

• Östrojen hormonunun azalması,

• Saç köklerine giden kan miktarı ve besinlerin azalması,

• Hücre yenilenmesinin ve doku yenilenmesinin azalması,

• Keratinosit denilen hücrelerin bölünme hızının yavaşlayarak keratin üretememesi gibi nedenler menopoz dönemindeki kadınlarda saç dökülmesine neden olur.

MENOPOZ DÖNEMİNDE SAÇ BAKIMI NASIL OLMALI?

Haberin Devamı

Saç sağlığında kan değerleri ve hormon seviyeleri oldukça önemlidir. Bu nedenle menopoz dönemindeki kadınların, yaşadıkları hormon değişikliklerine bağlı olarak kan değerlerini ölçtürmesi gerekir. Menopoz döneminde saç dökülmelerinin önüne geçmek ya da menopoz döneminde ve sonrasında saçların daha sağlıklı gözükmesini sağlamak için saç bakımına başvurulabilir.

Menopoz döneminde saça anti-aging uygulamalar yapılabilir. Bu uygulamalar sayesinde saça besin taşıyan kan damarları sistemi daha etkin bir şekilde çalışır. Böylece hücre bölünmesinin devamlılığı sağlanır.

• Anti-aging içeren trikolojik uygulamalar,

• Omege 3 ve 6 içeren yağ asitleri,

• Kan dolaşımının hızlanmasına yardımcı olan lazer ve terapik uygulamalar,

• Doku iyileştirici amino asitler,

• Azalan östrojen hormonunun etkilerini azaltmak için saça uygulanan bitkisel östrojenler, menopoz döneminde ve sonrasında saça uygulanabilecek yöntemlerdendir.

Saçlarda iyileşme genel olarak 4 ila 6 ay arasındadır. Kişinin beslenmesi, genel sağlığı ve yaşadığı saç problemine göre saç iyileşmesinin süresi değişebilir."