Sağlık Menopozu zorlaştırmayın!

Menopozu zorlaştırmayın!

Paylaş
Menopozu zorlaştırmayın!

Kadın hayatının doğal bir evresi olan menopozu, tedavisi mümkün olmayan hastalıkların yaşandığı ve yaşlanmanın başladığı dönem olarak algılamak, basit önlemlerle giderilecek sorunların ağırlaşmasına yol açıyor

Kadın hayatının en önemli dönüm noktalarından olan menopoz birçok endişeyi ve bazı fiziksel şikayetleri de beraberinde getiriyor. Adet kanamalarında düzensizlik ve adet kesilmesi, ilk belirtileri oluşturuyor. Ateş basmaları ve terleme sıklıkla bu düzensizliklere eşlik ediyor.

Haberin Devamı

Kimi zaman cinsel birliktelik esnasında genital kuruluk hissi, ağrı ve kanamalar da görülebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeki Salar, menopoz döneminde kemik erimesi, kalp krizi ve inme riskinin de arttığını söylüyor.

Menopoz öncesi dönemde yumurtalıktan üretilen östrojen hormonunun eksikliğine bağlı olarak, kadın vücudunda bir takım sorunlar oluşabildiğini belirten Dr. Salar, “Bunların başında osteoporoz (kemik erimesi) gelir.

Östrojen hormon eksikliğinin yol açtığı bir diğer sorun kalbi ve beyni besleyen damarlarda tıkanıklık ve daralma olasılığının artmasıdır. Menopoz sonrası dönemde kadınlarda kan yağlarında da olumsuz değişiklikler oluşmakta; kolesterol ve trigliserid düzeyleri yükselmektedir. Bu değişiklikler, kalp krizi ve felç riskinin artışına neden olmaktadır” diyor.

Haberin Devamı

RUHSAL DEĞİŞİKLİKLER GÖRÜLEBİLİR

Bedensel değişikliklerin yanı sıra; azalan hormonların etkisiyla birtakım ruhsal değişiklikler de ortaya çıkabiliyor. Özellikle menopoz sürecine kendini hazırlamamış, doğru danışmanlık almamış kadınlarda adetlerin kesilmesi ile depresyona kadar varabilen sorunlar yaşanabiliyor.

Kimi kadınlarda içe kapanma, ağlama atakları, çabuk sinirlenme, yorgunluk, cinsel isteksizlik, dikkat bozuklukları ve unutkanlık gibi sorunların görüldüğünü belirten Dr. Salar, psikolojik destek tedavilerinin önemine dikkat çekiyor:

“Menopozdaki kadınların öncelikle etraflı bir aile öyküsü alınmalı ve özellikle hormon tedavisinin verilmesi için sakınca oluşturacak durumlar belirlenmelidir.

Jinekolojik muayene sonrasında ultrason ile rahim ve yumurtalıklar değerlendirilmelidir. Smear testi, kan sayımı ve yağ yağları testleri, karaciğer, tiroid, kalp ve böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesi, meme inceleme testleri ve kemik erime testleri yapılması gereken diğer testler olarak sıralanabilir.

SADECE İLAÇ TEDAVİSİ YETERLİ OLMAZ

Menopoz tedavisi sadece ilaç tedavisi olarak görülmemeli, hastaya yeterli zaman ayrılmalıdır. Çünkü çoğu kez menopoz dönemine giren kadın ruhsal sorunlarını rahatlıkla paylaşamaz, saklamak ister.

Haberin Devamı

Bu durum kadını ruhsal olarak olumsuz etkilerken, tedaviye devamını engelleyebilir. Menopoz tedavisi; bitkisel ya da ilaç şeklinde hormon tedavileri, osteoporoz tedavisi, düzenli egzersiz ve dengeli beslenme, psikolojik destek ile sorunların çözülmesi olarak 4 grupta ele alınır. Hangi tedavi yöntemlerinin seçilmesi gerektiğine kapsamlı bir değerlendirme sonrasında hasta ile birlikte karar verilmelidir.”

ntvmsnbc