Ekonomi Merkez Bankası faiz kararı ne oldu?

Merkez Bankası faiz kararı ne oldu?

Paylaş
Merkez Bankası faiz kararı ne oldu?

Merkez Bankası faiz kararı son dakika gelişmesiyle kamuoyu ile paylaşıldı. Kararın açıklanmasının hemen ardından da dolar ve altın fiyatlarında ilk tepki görüldü. Peki, Merkez bankası faiz kararı ne oldu? Faizler düştü mü? İşte ayrıntılar…

Merkez Bankası faiz kararı ekonomi çevreleri kadar vatandaşlar tarafından da merakla bekleniyordu. Dün açıklanan FED faiz kararının ardından döviz ve altın piyasasında hareketlilik beklenirken, bugün açıklanan TCMB faiz kararı piyasalarda nasıl etki edecek merak ediliyor. Peki, faizler düştü mü? İşte, faizlerde son durum…

Haberin Devamı

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE OLDU? FAİZLER DÜŞTÜ MÜ?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Dün gerçekleşen FED toplantının ardından yatırımcılar gözünü Merkez Bankası’ndan gelecek karara çevirmişti. TCMB bugün gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz oranı sabit kaldı. Yüzde 19 olan faiz oranları değiştirilmedi.

POLİTİKA FAİZİ NEDİR?

Merkez bankalarının resmi faiz oranları yoluyla para arzı ve kısa vadeli faiz oranları üzerinde kontrol yeteneği vardır. Merkez bankaları, bankaların ihtiyaç duyduğu likiditeyi sağlamak için bankalara verdiği kısa vadeli borçların ve fazla likiditeyi çekmek amacıyla yaptığı borçlanmanın faiz oranlarını kendisi belirler.

Haberin Devamı

Merkez bankaları bu faiz oranını belirleyerek iktisadi faaliyet ve fiyatlar genel seviyesini etkilemeyi amaçlamaktadır. Bu nedenle bu faiz oranına politika faiz oranı denilmektedir.

Merkez Bankasının kullandığı politika faiz oranı, bir hafta vadeli repo işlemlerinde uygulanan faiz oranıdır.

Politika faizlerine ilişkin kararlar Para Politikası Kurulu (PPK) tarafından alınır. Faiz kararları alınırken, orta vadeli bir bakış açısıyla, gelecek dönem enflasyon görünümüne odaklanılır. Ayrıca, dışsal şokların enflasyon üzerindeki geçici etkilerine anında tepki verilmemesi ve orta vadeli hedeflere vurgu yapılarak politika tepkisinin zamana yayılması ilkesi benimsenir.

PPK faiz kararı alırken, toplam arz-talep dengesi, maliye politikasına ilişkin göstergeler, parasal göstergeler ve kredi büyüklükleri, ücret, istihdam, birim maliyet, verimlilik gelişmeleri, kamu ve özel sektör fiyatlama davranışları, enflasyon beklentileri, döviz kurları ve bunları etkileyebilecek gelişmeler, olası dışsal şokların analizi ve Merkez Bankası bünyesindeki ekonomik tahmin sisteminden elde edilen projeksiyonları içeren geniş bir bilgi kümesinden yararlanılır.