Ekonomi Merkez'e sert eleştiri

Merkez'e sert eleştiri

Paylaş
Merkez'e sert eleştiri

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası'nı, kura baskı yaparak Türkiye'yi ithalat cennetine çevirmekle suçladı

İthalat cenneti olduk

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası’nın kur politikasını sert dille eleştirdi. Çağlayan, “Merkez Bankamıza başarı ödülleri veriliyor. Bir başarı ödülünün de bu çerçevede verilmesi lazım. Kuru 7 yıl baskı altında tutup Türkiye’yi ithalat cennetine çevirdiği için” dedi.

Dünyanın en iyi Merkez Bankası Başkanı seçilen Durmuş Yılmaz ile birlikte bankaları da eleştiren Çağlayan şöyle konuştu:

Bankalar kötü günde yok

“Nikah memuru ne diyor? ‘İyi günde kötü günde.’ Bizim bankacılığın nikah sisteminde ‘iyi günde varız, kötü günde hayırlı işler’ var.”

Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu üyeleriyle bir araya gelen Çağlayan, “Dünya kurtlar sofrasına döndü. Pay azaldı ama pay almak isteyenler arttı. Krizde ülkelerin kendi iç ekonomileri de küçüldü. Bu nedenle yeni pazarlara açılmak çok önemli hale geldi” dedi.

Ara malına teşvik gelecek

Türkiye’nin ihracatının artması için üretim çalışması yaptıklarını hatırlatan Çağlayan, “İhracatçı hangi mala ihtiyaç duyuyor? Bu tespit edilerek, teşvik sistemine sokulacak.

Yatırımlar bu alanlara özendirilecek. Girdi maliyetleri son 5 yılda yüzde 60 arttı. Düşük döviz nedeniyle de ithalat yükseldi. Türk sanayicisi rekabet edebileceği bir kur yakalasaydı ithalatımız bu kadar olmazdı” diye konuştu.

Güvertede güneşleniyorlar

Bankaları eleştiren Çağlayan şöyle konuştu: “Bankalar ufak krizde defansa çekilir, krediyi keser. Sizin taahhüdünüz onları enterese etmez. Krizden çıkış olunca kapınızda yatmaya başlarlar.

Bankalar 2009’u 20 milyar kârla kapattı. O kârdan sizi de nemalandırsınlar. Bankalar ‘Öyle diyorsunuz ama aynı gemideyiz’ diyor. Ama bankalar geminin güvertesinde güneşleniyor, reel sektör geminin motor dairesinde. ”

2

Haberin Devamı