Sağlık Mermi yarasına süngerli şırınga!

Mermi yarasına süngerli şırınga!

Paylaş
Mermi yarasına süngerli şırınga!

Askeri ve sivil amaçlı ilkyardım malzemeleri üreten Amerikan RevMedx firmasının, cephedeki kurşun yaralanmaları için tasarladığı süngerli şırıngalar, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) sivil kullanım için de onay aldı

POSTA.COM.TR
XSTAT 30
adlı ürünün içinde bulunan minik steril sünger parçacıkları, şırınga vasıtasıyla yaranın içine gönderildiğinde buradaki kanı emmeye başlıyor ve şişerek 1 dakikadan daha kısa bir süre içinde yarayı kapatıyor. Kanamanın bu kadar kısa süre içinde durması, yaralıyı sağlık merkezine taşımak için ilkyardımcılara büyük zaman kazandırıyor.

ASIL AMAÇ, HASTANEYE YETİŞTİRİLENE KADAR HAYATTA TUTMAK

Silahla yaralanma vakalarında asıl amacın, tedavi merkezine ulaştırılana kadar yaralıyı hayatta tutmak olduğunu belirten uzmanlar, bu tür yaralanmalarda ölümlerin yüzde 30 ila yüzde 40'ının kan kaybı sonucu meydana geldiğini ifade ediyor. Bu ölümlerin yüzde 33 ila yüzde 56'lık bir bölümü ise yaralı kişi hastaneye yetiştirilemeden gerçekleşiyor.

İLKYARDIMCILARIN ELİ GÜÇLENECEK

Nisan 2014'te, cephede kullanımı için FDA'dan onay alan ürünün şimdi de sivil kullanıma sunulmasıyla birlikte, özellikle son dönemde kanlı baskınlar sonucu çok fazla can kaybı yaşanan ABD'de ilkyardımcıların elinin güçlenmesi bekleniyor.

KENDİ EBATLARININ 15 KATINA KADAR ŞİŞEBİLİYOR

Kağıt hamurundan yapılan bu steril sünger parçacıkları, kanla temas ettiklerinde kendi büyüklüklerinin 15 katına kadar şişerek dahili bir tampon vazifesi görüyor. Süngerlerin dış yüzeyinin, karides kabuklarından elde edilen 'kitosan' adlı kan pıhtılaştırıcı madde ile kaplı olması da kanın daha hızlı durmasını sağlıyor. Kanla temas eden süngerler şiştikçe kurşun yarasının duvarlarında oluşan basınç kanamayı süratle durduruyor.



HER ŞIRINGA YARIM LİTRE KAN EMİYOR

Kullanılacak şırınga sayısı, yaranın büyüklüğüne göre değişiyor. Her bir şırınga yaklaşık yarım litre kanı emebilirken, tek bir hastaya 3 şırıngaya kadar uygulama yapılabileceği belirtiliyor.

XSTAT 30, yara içinde 4 saate kadar etkin bir şekilde işlevini yerine getirebiliyor; bu da hastanın tedavi merkezine yetiştirilmesinde büyük bir süre avantajı sağlıyor.



VÜCUTTA UNUTULMAMASI İÇİN RÖNTGENDE GÖRÜLEBİLEN ÖZELLİĞE SAHİP


Bu arada, ameliyat sırasında bütün sünger parçacıklarının vücuttan çıkarılması gerekiyor. Süngerlerin vücutta unutulmasını önlemek içinse her bir parçacığın, röntgende görünebilecek nitelikteki 'X' harfleri koyulmuş.

Haberin Devamı