Sağlık MERS, SARS'dan daha ölümcül

MERS, SARS'dan daha ölümcül

Paylaş
MERS, SARS'dan daha ölümcül

Araştırma sonucunda, geçen yıl Ortadoğu'da ortaya çıkan yeni solunum yolu virüsü MERS'in, SARS'dan daha ölümcül olabileceği belirlendi

"Lancet Infectious Diseases" dergisinde yayımlanan bir araştırmada, Suudi Arabistan'da 47 MERS vakasından 42'sinin yoğun bakımda olduğu, 34 hastanın durumunun, bir hafta içinde çok kötüleştiği ve solunum cihazına ihtiyaç duydukları belirtildi. Hastaların durumlarının kötüleşme süresinin, SARS vakalarından 5 gün daha erken görüldüğü kaydedildi.

Haberin Devamı

MERS vakalarından çoğunun, halihazırda bir sağlık sorunu bulunan yaşlı erkekler olduğu belirtilirken, MERS'in SARS kadar kolay bulaşmadığı vurgulandı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), geçen yıl eylül ayından bu yana 90 MERS (Ortadoğu solunum sendromu) vakasını doğruladı. Bunların 45'i ölümle sonuçlandı.

Vakaların çoğu Suudi Arabistan'da görülürken, gizemli virüse Ürdün, Katar, Fransa, Almanya, İtalya ve Tunus'ta da rastlandı.

SARS ile bağlantılı olan MERS'in de yine ateş, öksürük ve adale ağrısı gibi belirtileri var.

'HAC ZİYARETİ İÇİN ENDİŞELİYİZ'

Bonn Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden doktor Christian Drosten, şu anda MERS'in hala Ortadoğu ile çevrelendiğini belirtirken, "Ancak bu bir koronavirüs ve koronavirüslerin, salgınlara yol açabileceğini biliyoruz" uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

SARS, 2003'te yol açtığı küresel salgında yaklaşık 800 kişinin ölümüne neden olmuştu.

Drosten, milyonlarca Müslüman hacı adayının Suudi Arabistan'ı ziyaret edeceği ekim ayı için endişeli olduğunu da sözlerine ekledi.

DSÖ ise Mekke'ye gidecek birinin, MERS'e yakalanma olasılığının "çok düşük" olduğunu açıkladı ve hac için herhangi bir seyahat uyarısında bulunmadı.