Merkez Mersin Barosu’ndan çocukların korunması için etkin yasa talebi

Mersin Barosu’ndan çocukların korunması için etkin yasa talebi

Paylaş
Mersin Barosu’ndan çocukların korunması için etkin yasa talebi

Mersin Barosu’ndan çocukların korunması için etkin yasa talebi

Soner AYDIN/MERSİN,(DHA)- MERSİN’de 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla açıklama yapan Baro Çocuk Hakları Merkezi, çocukların korunması için etkin yasaların çıkartılmasını istedi.

Merkez adına açıklama avukat Burcu Düzen, çocuk haklarının dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu haklar olduğunu söyledi. Bu hakların 20 Kasım 1989’da Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşme ile koruma altına alındığını belirten Düzen, “Bu sözleşme tüm dünya çocuklarının insan hakları yasasıdır. Sözleşmenin Türkiye'de yürürlüğe girdiği tarihten bu yana geçen 24 yıla rağmen hala çocuklarımız hak ihlallerine maruz kalmakta, adalete erişimde güçlük yaşamaktadırlar. Ancak bizler hak savunucuları olarak bu haksızlıkların son bulması için her gün daha fazla çalışacağımızın sözünü geleceğimizin umudu olan çocuklara, onların gününde veriyoruz. Bizler çocuklarımızı anlamaya, korumaya ve onlar için savaşmaya mecburuz. Her bir çocuğu emekle, şefkatle, sevgi ile büyütmek, çocuklarımızın haklarını korumak, onların suça sürüklenmelerini önlemek toplumdaki her bir bireyin görevi olduğu kadar devletlerin de görevi olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz. Bugün yürürlükte bulunan çocuk koruma kanunumuz yeterli altyapı olmadığı için işlevsel olarak kullanılamamaktadır. Bu anlamda idari altyapının güçlendirilmesi ve çocuk alanında etkin politikalar geliştirilerek eksikliklerin giderilmesi için tüm sorumluları göreve davet ediyoruz” dedi.

7 MİLYONDAN FAZLA ÇOCUK ÖZGÜRLÜĞÜNDEN MAHRUM

Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz ise, dünya çapında 7 milyondan fazla çocuğun özgürlüğünden mahrum bırakıldığına dikkat çekti. Türkiye’de ve dünyada çocuk hakları alanında birçok ağır ihlaller yaşandığını kaydeden Yeşilboğaz şunları söyledi:
“Özellikle savaşların ve yoksulluğun hüküm sürdüğü coğrafyalarda yaşam mücadelesi veren çocukların hak ihlalleri çok daha vahim boyutlardadır. Dünyada 152 milyon çocuk, Türkiye’de ise 2 milyondan fazla çocuk okula gitmek yerine çalışmak zorunda kalıyor. Dünyada 700 milyonu aşkın çocuk gelin var. Avrupa sıralamasında çocuk yaşta evliliklerin en çok görüldüğü ülke ise Türkiye’dir. Türkiye’de her 3 evlilikten biri, çocuk evliliği. Çocuğun cinsel istismarında Türkiye dünya listesinde 3. sıradadır. Cezaevinde 3 binin üzerinde çocuk var. Engelli çocuklarımıza ise, yaşamın her alanında var olan haklarına erişim imkânı sağlanamamaktadır. Çoğu çocuk adalet sistemi uygulamaları, çocuğun en yüksek yararını gözetecek şekilde işlememektedir. Çocuğa adalet mekanizması içinde haklarını onlara teslim eden bir hukuk ve adalet sistemi gereklidir. Çocuk adalet sisteminin temel amacı çocukların cezalandırılması değil, topluma yeniden kazandırılmasıdır. Türkiye’deki istatistiklere bakıldığında, ülkemiz çocuk haklarını korumada maalesef sınıfta kalmıştır. Çünkü çocukların ve haklarının korunmasında hem kanunlar, hem de var olan kanunların uygulanma şekli yetersizdir. Çocuk hakları, toplumun bütün kurum ve kuruluşlarında savunulmalı ve korunmalı diyoruz ama araştırmalar gösteriyor ki, bu henüz tam anlamıyla sağlanamıyor. Çocuklar artık istatistiklere veri olmamalı. Sözlerimi Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, çocuklara verdiği önemi anlatan sözüyle bitirmek istiyorum. "Çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. Bugünün çocuğunu, yarının büyüğü olarak yetiştirmek hepimizin insanlık görevidir.”

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı