Merkez Mersin Tarım-Gıda İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin ilk etap inşaatı başladı

Mersin Tarım-Gıda İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin ilk etap inşaatı başladı

Paylaş
Mersin Tarım-Gıda İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin ilk etap inşaatı başladı

Mersin Tarım-Gıda İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin ilk etap inşaatı başladı

Mustafa ERCAN/MERSİN, (DHA)-MERSİN Tarım-Gıda İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin ilk etap inşaatı başladı. Etabın 6 ayda tamamlanması hedefleniyor.
Mersin Tarım-Gıda Teknoloji Geliştirme Bölgesi inşaatı için müteahhit firma arasında sözleşme imzalandı. Proje sayesinde teknoloji ağırlıklı modern sistemlerle yüksek katma değerli, verimi daha yüksek ve sağlıklı ürünler yetiştirip çok daha uzak pazarlara gönderilmesinin hedeflendiği bildirildi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nda (MTSO) gerçekleştirilen imza törenine Mersin Valisi Ali İhsan Su, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ve ilgili kuruluş temsilcileri katıldı.
İmza töreninde bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Vali Ali İhsan Su, tarımın Mersin için önemine değinerek, "Kentimizin bu alanda ciddi bir potansiyeli var. 2020 yılı üretim rakamlarına göre muz, limon, çilek başta olmak üzere 8 üründe Türkiye birincisi, 10 ürünün üretiminde ise Türkiye ikincisiyiz" dedi.
Mersin ikliminin her türlü ürünün üretimine imkan tanıdığını kaydeden Su, “Bu bağlamda Tarım Teknoparkı da oldukça önemli bir ihtiyaçtı. Çalışmalara 2011 yılında başladık. Hazine ve Maliye Bakanımız Lütfi Elvan’ın gayretleriyle süreç başladı. 2018’de Bakanlar Kurulu Kararı Resmi Gazetede yayınlandı ve Tarsus’ta 800 dönümlük arazi üzerinde Mersin Tarım Gıda İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgesi kuruldu. Ardından arkadaşlarımızla bir araya gelip kurucu ve işletici şirketi oluşturup çalışmalara başladık. Alanın imarından projelendirilmesine kadar olan çalışmalar tamamlandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan onaylar alındı ve yapım ihalesi gerçekleşti. Yeni ürünlere yönelmeye ve yeni stratejiler oluşturmaya fırsat tanıyacak bu oluşum, sektörün gelişip ivme kazanmasına büyük katkı sağlayacak. Tarım konusunda kim çalışma yapmak istiyorsa yer vereceğiz. Dışarıda daha çok maliyetle yapabilecekleri çalışmayı bu merkezde çok daha az maliyetle uygun bir ortamda yapabilecek" dedi.
Toplam 800 bin metrekarelik alanda hizmet verecek olan projenin inşaat alanı 24 bin 266 metrekare olup ilk etapta 3 bin 700 metrekarelik kısmı inşa edilecek. İçerisinde 48 adet ofis ve laboratuvarların yer alacağı projede, araştırmacılar ve özel sektör temsilcileri, yeni tohum çeşitlerinden, sera konstrüksiyonlarına, nano teknolojilerden tarımsal makinelere, organik besinlerden, alternatif ürünlere kadar birçok alanda ar-ge çalışmaları yürütme imkanı bulacak. Ayrıca inşaatın tamamlanması beklenmeden gerekli izinler alınarak 2.5 ve 5 dekarlık alanlarda toprakta ekim yapılarak yürütülecek AR-GE çalışmalarına başlanması da mümkün olacak.
Tarım-Gıda İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgesi ile tarım ve gıdada dışa bağımlılığın en aza indirgenip ülkenin bu sektörde uluslararası boyutta söz sahibi olmasına imkan tanıyacak bir cazibe merkezi haline dönüşmesi hedefleniyor.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı