Merkez Mersin'de, Sosyal Uyum Merkezi açıldı

Mersin'de, Sosyal Uyum Merkezi açıldı

Paylaş
Mersin'de, Sosyal Uyum Merkezi açıldı

Mersin'de, Sosyal Uyum Merkezi açıldı

MERSİN, (DHA)- MERSİN'de Büyükşehir Belediyesi ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM) işbirliği ile Sosyal Uyum Merkezi açıldı.
Büyükşehir Belediyesi ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM) işbirliği ile Sosyal Uyum Merkezi açıldı. 10 Haziran'da resmi olarak faaliyetlerine başlayan Sosyal Uyum Merkezi’nde alanında uzman kadrolar eşliğinde çok yönlü çalışmalar yürütülecek. Merkezde, hassas gruplara yönelik psiko-sosyal destek, tercümanlık desteği, iş, meslek, eğitim ve sağlık danışmanlığı gibi birçok hizmet verilecek. Ayrıca göçmenleri, mültecileri ve ev sahibi toplulukları hedefleyen kültürlerarası öğrenme, çatışma yönetimi, barış eğitimi konularında da eğitimler verilmesi amaçlanıyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, merkezi ziyaret ederek, yürütülecek çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Başkan Seçer, Uluslararası Göç Örgütü ile yaptıkları çalışmaların değerli olduğunu, çalışmada ortaklaştıkları alanın kentin en büyük sorun alanlarının başında geldiğini belirterek, Mersin’de geçici koruma statüsünde çok sayıda insan bulunduğunu söyledi. Seçer, “Bu bölgenin koşulları, şartları, gelenekleri, görenekleri, kültürleri bunun yanında onların yaşamını idame ettirecekleri başta iş alanları konusunda önemli zorluklar yaşıyorlar. Bir uyumsuzluk yaşadıkları çok net” dedi.
Başkan Seçer, sığınmacılar için yardım almaları gereken konular olduğunu,bu konuların başında hukuk, sağlık, eğitim gibi önemli alanların geldiğini ifade ederek, “Bunlara müdahale edebilecek kanallar açmak lazım. Ben burada yaşayan bir misafirim, sığınmacıyım, mülteciyim ne isem bir sorun yaşıyorum, hemen gidip ulaşabileceğim bir mekanizma olması lazım. Bütün bunlar düşünülerek bu çalışmalar yapılıyor. Fiili olarak farklı, kağıt üzerinde farklı. Yerli nüfusumuzun yaklaşık olarak yüzde 25’i sığınmacı. Bu çok önemli, dikkatle incelenmesi gereken bir rakam. Düşünün Türkiye’nin mevcut barındırdığı sığınmacı sayısının kayıt üzerindeki yüzde 5’i ama resmi, gayriresmî de bakarsan Türkiye’de 4 milyon görünüyor ama orda da bir 8 milyonu bulduğunu düşünüyorum. Burada kayıt altındaki 230 bin kişi en son rakamlar. Ama baktığınız zaman 200 bin üzerine koymanız gerekiyor. Toplam kümülatif Türkiye’deki sığınmacılar içerisinde sadece Mersin’dekilerin oranı toplam sığınmacı sayısının nereden baksanız yüzde 5’ine denk geliyor. Bu çok önemli bir rakam. Bunun nedeni belli. 2011’deki Suriye’den gelen olumsuzluklarla başladı. Çünkü bizdeki sığınmacıların yoğunluğu Suriyelilerden oluşuyor. Daha sonra Afganlar, Afrikalılar ya da diğer ülkelerden buraya sığınan insanlar var" diye konuştu.
Uluslararası Göç Örgütü Saha Koordinatörü Hazal Takmaz, Başkan Seçer’e mülteci çocukların etkilendikleri hikayeleri anlattığı özel bir hediye sundu.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı