Gündem Mesir macunu 472'nci kez saçıldı

Mesir macunu 472'nci kez saçıldı

Paylaş
Mesir macunu 472'nci kez saçıldı

Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan'a şifa olan mesir, 472'nci kez Manisa Sultan Camii ve külliyelerinden halka saçıldı

Yaklaşık 40 bin kişi mesir kapmak için ellerini ve şemsiyelerini açtı. Kalabalık arasında sıkışarak baygınlık geçirenlere 112 Acil Sağlık ekipleri müdahale etti. Bu Yıl Hafsa Sultan’ı sinema oyuncusu Hülya Koçyiğit, Merkez Efendi’yi de tiyatrocu Kenan Işık canlandırdı.

Mesir saçma töreni, bugün saat 12.30’da Manisa Valiliği önünden başladı. Törene Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ak Parti Manisa milletvekilleri Hüseyin Tanrıverdi, Selçuk Özdağ, Uğur Aydemir, Muzaffer Yurttaş, Recai Berber, CHP Manisa milletvekilleri Sakine Öz ve Özgür Özel, MHP Manisa milletvekilleri Erkan Akçay ve Sümer Oral, Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkanı MHP’li Cengiz Ergün, Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, bu yılki festivalin onur konuğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti temsilcileri, Çin’in Yiwu kenti heyeti, Bosna Hersek Projedor kenti Meclis Başkanı Azra Başaliç’in yanı sıra Bulgaristan, Yunanistan, KKTC, Çin ve Fildişi Sahili’nden gelen folklor ekipleri de katıldı. Valilik önünden başlayan yürüyüşte temsili Hafsa Sultan ve Merkez Efendi kortejin önünde arabalarıyla yer aldı. Sultan Camii’ne kadar süren yürüyüş sırasında konuk ekiplerin folklorcüleri yol boyunca gösteriler yaptı.

Mesir platformunda Manisalıları selamlayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay "472 yıllık köklü geleneği olan mesir festivalinin, UNESCO Somut Olmayan Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dahil edilmesi için girişimlerde bulunuyoruz" dedi. Daha sonra şehzadelik dönemlerini Manisa’da geçiren Fatih Sultan Mehmet ve Kanun Sultan Süleyman’ı canlandıran oyuncular, temsil ettikleri padişahlar olarak yaşamlarını anlattı. Canlandırmada, Yavuz Sultan Selim’in eşi ve Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi olan Hafsa Sultan’ı canlandıran oyuncu Hülya Koçyiğit, Kenan Işık’ın canlandırdığı mesir macununun mucidi Merkez Efendi’yi huzuruna kabul etti ve kendisine şifa kaynağı olan mesirin beratını verdi.


Düşen mesirleri yakalamak için şemsiyeler açıldı

Geleneksel mesir saçımı, Hafsa Sultan’ın kendisine şifa olan mesir macununun Sultan Camii kubbe ve minarelerinden her yıl baharın gelişiyle halka saçılmasını buyurduğu, "İsterim ki dünya var oldukça, her senenin nevruz gününde bu hastalara şifa, dertlere çare olması için macundan bolca karıla ve ahaliye saçıla" sözleriyle başladı. Tarihi Sultan Camii ve külliyelerinin yanı sıra Sultan Meydanı’ndaki bir çok apartmanın çatısından ve balkonlarından 4 ton mesir saçıldı.

Sultan Meydanı’nda toplanan yaklaşık 40 bin kişi mesir kapmak için ellerini ve şemsiyelerini açarak büyük çaba harcadı. Kalabalık arasında sıkışarak baygınlık geçirenlere 112 Acil Sağlık ekipleri müdahale etti. Manisa Emniyet Müdürlüğü ekipleri, İzmir’den gelen 200 takviyeyle mesir festivalinin olaysız sona ermesi için güvenlik önlemi aldı.

Mesir macununun tarihçesi

Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in eşi, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan, Manisa’da hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Hafsa Sultan’ın yaptırdığı Sultan Camii Medresesi’nin başına getirilen Merkez Efendi, bitki ve baharat karışımından oluşan macun hazırlar. Baharatın 41 çeşidi karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan, diğer hastalara da macunun verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine kağıtlara sarılan macunun Sultan Camii’nin kubbe ve minarelerinden saçılmasını buyurur. Halk, her yılın nevruzun kutlandığı 21 Mart’ta Sultan Camii’nin önünde toplanır ve böylece Manisa Mesir Festivali doğar.

Hoş kokulu ve lezzetli mesir macunu, halk arasında iştah açıcı, kan dolaşımını düzenleyici, yorgunluğu giderici, hormonları çalıştırıcı özellikleriyle talep gördü.

Mesir macununun yapımında, zencefil, zulumba, kremtartar, kişniş, kebabiye, havlican, hindistancevizi, anason, yeni bahar, hıyarşembe, çam sakızı, zafiran, tarçın, udülkahır, çöpçini, hardal, eskir, karanfil, çivit, meyan balı, tiryak, sarıhelile, raziyane, kimyon, zerdeçal, tarçın çiçeği, karabiber, çörekotu, darıfülfül, ravent, limon tuzu, kakule, şamlı, vanilya, şeker, günbalı, hindistançiçeği, limon kabuğu, galanda, tekemercini tohumu, portakal kabuğu kullanılıyor.

AKHİSAR MÜZESİ MAYIS AYINDA AÇILACAK

Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan’a şifa olan mesir 472’nci kez Manisa Sultan Camii ve külliyelerinden halka saçıldı. Mesir Saçım törenine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve beraberindeki heyet bir dizi incelemede bulunmak üzere Akhisar İlçesi’ne gitti. Bakan Günay, burada bulunan ve yer tespiti ile inşaatı adeta yılan hikayesine dönen, 6 ay önce inşaatı tamamlanan Akhisar Müzesi’nde incelemelerde bulundu.

Bakan Günay, "Akhisar Müzesi’nin bittiğini yakından takip ediyorum. Bazı eksikleri ve güvenlik elamanı sıkıntısı da giderildi. Mayıs ayı içinde kutlayacağımız Müzeler Haftası’nda açacağız. Akhisar büyük bir tarihi merkez. Bir etnografya müzesine ihtiyaç olur kanısındayım. Bunun için çalışma yapacağız" dedi. Türkiye’ye 30 milyon turist geldiğini ve bunun 10 milyonun Antalya’ya gittiğini belirten Bakan Günay, "Ege bölgesinde de çok önemli arkeolojik, doğal tarihsel zenginlikler var.

Didim’den Çanakkale’ye kadar büyük otellerin yerine butik oteller yaparak turistlerin buralarda ağırlayabiliriz. Bölgedeki arkeolojik alt yapıyı, kültürel alt yapıyı da çoğaltarak zenginliğimizi dünyaya sunmak için çalışıyoruz" dedi. Müze’nin hemen yanındaki Thyateria Antik Tepe mezarını ve Hüsnü Kahraman Kültür Parkı içindeki Gölet tesislerini de gezen Bakan Ertuğrul Günay’a belediye başkanı Salih Hızlı, Zeytinin başkentti olan Akhisar’ın özel zeytinleri ve zeytinyağlarından oluşan bir hediye sandığı verdi.

MANİSA MERKEZE DE BİR MÜZE


Akhisar’dan sonra il merkezine geri dönen Bakan Günay, burada restorasyon çalışması devam eden tarihi Bedesten Çarşısı’nı gezdi, incelemelerde bulundu. Bakana burada Vali Halil İbrahim Daşöz, MHP’li Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, AK Parti Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, İl Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse de eşlik etti. İl Kültür ve Turizm Müdürü Karaköse, tarihi Bedesten Çarşısı’nın restorasyon çalışmaları hakkında bilgi vererek, önümüzdeki aylar içerisinde çarşının hizmete girmeye hazır olacağını söyledi. Bakan Günay tarihi çarşıyı inceledikten sonra Yeni Han’a ziyarette bulundu. Bakan Günay ve beraberindeki heyet ile birlikte tarihi handa mola verdi, yöreye özgü cilveli isimli kahveden içti. Bakan Günay hanın içinde otantik takılar satan bir dükkana uğrayarak eşine hediye aldı.

Manisa’ya hayran kaldığını söyleyen Bakan Günay, "Şehzadeler Şehri Manisa köklü tarihi geçmişiyle uygarlıkları beşiği haline gelmiş. Akhisar Müzesi’ni bitirdik. Mayıs ayı ortalarında açılışını yapacağız. Hedefimiz Manisa merkeze de bir müze yapmak. Ancak yer problemi yaşıyoruz. Eğer bu sorun çözülürse merkeze de bir tane müze yapacağız. İllerimizi müzelerle zenginleştiriyoruz. Allah milletimizin gücünü artırsın. Çünkü her şeyi onların sayesinde yapıyoruz" dedi. Tarihi handaki molanın ardından Bakan Günay İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün bünyesinde açılan el işi sergisini gezdi. Bakan Günay sergi çıkışının ardından vatandaşlara Kula Leblebisi dağıttıktan sonra Manisa’dan ayrıldı. Bakan Günay’ın İzmir’den hava yoluyla İstanbul’a hareket edeceği öğrenildi.

Mehmed Hakkı ÖZBAYIR- Evren KASIRDA- İlker KILIÇASLAN/MANİSA, (DHA)