Merkez MESKİ Su Müzesi, En İyi Belediye Müzesi Ödülü

MESKİ Su Müzesi, En İyi Belediye Müzesi Ödülü

Paylaş
MESKİ Su Müzesi, En İyi Belediye Müzesi Ödülü

MESKİ Su Müzesi, En İyi Belediye Müzesi Ödülü

MERSİN, (DHA) – MERSİN Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü tarafından kentin içmesuyu ihtiyacını karşılamak amacıyla 1938-1984 yılları arasında hizmet veren Mersin İçme Suyu Filtre Tesisatı binasının restore edilerek ziyarete açıltığı Filtre Su Müzesi, En İyi Belediye Müzesi ödülünü aldı.
Belediye Müzeleri Birliği Platformu ve Boğaziçi Üniversitesi tarafından 2’nci Belediye Müzeleri Birliği Platformu Konferansı Boğaziçi Üniversitesi’nde yapıldı. Konferansta MESKİ Filtre Su Müzesi, En İyi Belediye Müzesi ödülüne layık görüldü. Ödülü MESKİ Genel Müdürlüğü adına Şube Müdürü Dr. Zafer Özer’e Müze Yönetimi Bilim Dalının kurucusu ve Üniversite Müzeleri Birliği Platformu’nun Başkanı Prof. Dr. Fethiye Erbay verdi.
MESKİ Genel Müdürlüğü temsilen konferansa MESKİ Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanı Vekili Seyfettin Atar ve Hibe ve Kredi Şube Müdürü Dr. Zafer Özer katıldı. Dr. Zafer Özer, MESKİ Filtre Su Müzesi hakkında katılımcılara bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi.
Mersin İçme Suyu Filtre Tesisatı’nın, ilk olarak 1936 yılında, 80 ile 100 bin kişilik nüfusa yetecek kapasiteyle projelendirildiğini ifade eden Özer, Türk-Alman işbirliği ile inşa edilen ve Türkiye’nin ilk içme suyu arıtma tesisleri arasında yer alan tesisin günümüzde halen 'Filtre' olarak anıldığını kaydetti.
1984 yılında Berdan İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin hizmete girerek, şehir merkezine su vermeye başlamasıyla kullanılmayan filtre binasının, bu tarihten sonra depo olarak kullanıldığını ve 30 yıl boyunca atıl durumda kaldığının ifade eden Özer, "2014 yılında binayı müze olarak hizmete açma amacıyla, tüm mekanik ekipmanının aslına uygun çalıştırılabilmesi, kapı, pencere ve bina tadilatının aslına uygun olarak yapılması için iki yıl gibi bir sürede, ekip çalışmasıyla, MESKİ Genel Müdürlüğümüz’ün öz kaynakları kullanılarak tesis restore edildi. Tesisle ilgili arşiv taraması rahmetli Mithat Toroğlu’nun oğlu Atilla Toroğlu’nun arşivinden, İl Halk Kütüphanesi’ndeki gazete arşivi taranarak elde edilmiştir. Filtrasyon işlemini sağlayan filtre kumları elenip yıkandıktan sonra yeniden filtre havuzlarına konularak sistem çalışır hale getirilmiştir. Tesisin açılışı, 21 Nisan 2016 tarihinde yapıldıktan sonra Mersinlilere su müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır" dedi.
Özer, Filtre Su Müzesi’ni, açıldığından bugüne kadarki süreçte Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle lise ve ortaokul öğrencileri olmak üzere yaklaşık 8 bin 400 kişinin ziyaret ettiğini belirterek, "Müzemiz Toroslar İlçemizde MESKİ Teknik Hizmetler Yerleşkesi’nin içerisinde bulunmaktadır. Ziyaret etmek isteyen vatandaşlarımız gelip ziyaret edebilirler" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı