Merkez MESKİ, yağmur suyu hasadına hazırlanıyor

MESKİ, yağmur suyu hasadına hazırlanıyor

Paylaş
MESKİ, yağmur suyu hasadına hazırlanıyor

MESKİ, yağmur suyu hasadına hazırlanıyor

MERSİN, (DHA)-MERSİN Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ), prototip olarak Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Daire Başkanlığı’na bağlı Kaşlı Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde yağmur suyu hasadından elde ettiği suyu padok temizliği, genel saha temizliği ve peyzaj sulama işlerinde kullanıyor.
MESKİ mayıs ayı olağan genel kurulu’nun 2'nci birleşiminde her damla suyun önemli olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, arıtmadan çıkan arıtılmış suyun tarımda, peyzaj sulamada ve sanayide kullanılacağını ifade etti. Seçer, "Yağmurlama sistemlerinden başlayıp, arıtmadan çıkacak nihai suların; tabi ki analiz değerlerine uygunluğu da tespit edilerek; tarımda, peyzajda kullanılması son derece önemli. Burada bizim soda sanayi ile ilgili bir çalışmamız var. Şu anda da Akdeniz ilçe meclisimizde de bir imarda değişiklikle ilgili sanıyorum bir talep var son aşamaya geldik. Biz 155 bin metreküp arıtılmış suyu normalde pompa marifeti ile denize deşarj yapıyorduk. Şimdi Soda A.Ş. ile yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde protokol aşamasına getirdik, artık son dokunuşlar. Bu suyun 55 bin metreküpünü bu firmaya vereceğiz. Hem bu su değerlenmiş olacak; yoksa denize deşarj ediyorduk biz bunu; hem de Soda A.Ş., Berdan’dan su alıyordu, soğutma yapıyordu. İşte içme suyu, tarımsal suyu da bu şekilde kurtarmış oluyoruz. Yani o sanayide kullanılan yaklaşık yüzde 13’lük kısmın içinden bir sanayi tesisinin kullandığı 55 bin metreküplük suyu da çıkartıp almış oluyoruz" dedi.
Suların derin deniz deşarjı yapılırken enerji harcandığından söz eden Başkan Seçer, "Bundan da kurtuluyoruz. 3’te 1 oranında da böyle bir enerji tasarrufuna gitmiş olacağız. Bu tabi ki bize hem mali hem de çevre açısından çok önemli bir katkı sağlamış oluyor. Yine Kızkalesi, Mezitli Arıtma’da arıtılmış suyu hem tarımsal üretimde hem de orta refüj sulamasında kullanacağız. Bunu köylülerimize kullandırmayı düşünüyoruz tarımda. Zaten refüjler artık Karayolları’nın yol güzergâhı ama bir bakımını biz devralmıştık geçtiğimiz yıl. Son çalışmaları tamamlıyor arkadaşlarımız. Yine örnek bir çalışma başlattık; Kaşlı’da Hayvan Barınağımız var biliyorsunuz. Bu bir proje, bir örnek, bir prototip. Yağmur suyunu hasat ediyoruz. Bunları da padok temizliği, genel saha temizliği ve peyzaj sulaması işlerinde kullanıyoruz. Bu örnek projemizi de zamanla Mersin’e yaygınlaştırmayı düşünüyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı