Gündem Mesrob Mutafyan kimdir?

Mesrob Mutafyan kimdir?

Paylaş
Mesrob Mutafyan kimdir?

1998’de, Türkiye Ermenileri Delegeler Meclisi tarafından 84. Türkiye Ermenileri Patriği seçilen Mesrob Mutafyan 8 Mart 2019 günü hayatını kaybetmişti. Bugün Mutafyan için Kumkapı Meryem Ana Kilisesi'nde cenaze töreni düzenlendi. Peki; Mesrob Mutafyan kimdir, nerelidir? İşte Ermenileri Patriği Mesrob II. (Mutafyan) hakkındaki detaylar…

Tedavi gördüğü Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi'nde 63 yaşında hayatını kaybeden Türkiye Ermenileri Patriği II. Mesrob Mutafyan için düzenlenen cenaze töreni Kumkapı Meryem Ana Kilisesi'nde saat 10.00'da başladı. Peki; Mesrob Mutafyan kimdir, nerelidir? İşte cevabı…

Haberin Devamı

MESROB MUTAFYAN KİMDİR?

Minas Mutafyan adıyla 16 Haziran 1956'da İstanbul'da doğdu. Saint Joseph Lisesinde ve Almanya'da okudu. 1974-79 döneminde ABD'de Memphis Üniversitesinde felsefe ve sosyoloji eğitimi aldı.

1979'da ruhban mesleğine intisap ederek "Mesrob" ismini aldı. Kınalıada Ermeni cemaati rahipliğine atandı. 1979-81 yıllarında teoloji eğitimini Kudüs'te tamamladı. 1986'da piskoposluk rütbesine yükseltildi. 1998'de İstanbul Ermenileri Patriği II.Karekin Kazancıyan'ın vefatı üzerine dinî ve dünyevı meclis tarafından patrik vekili seçildi.

Patriklik görevi esnasında kültürü, Türkçe ve İngilizceye hâkimiyeti ve Türk kamuoyu ve bazı resmî makamlarıyla kurduğu olumlu ve yapıcı diyalog sayesinde gerek Ermeni cemaati içinde gerek cemaat dışında saygı topladı.

Haberin Devamı

Mesrob Mutafyan 2008'de frontotemporal demans hastalığına yakalandıktan sonra fiilen tüm görevlerinden çekildi. Mutafyan 8 Mart 2019 günü tedavi gördüğü Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi’nde hayatını kaybetti.

Mutafyan'ın cenazesi, yapılan uğurlama töreninin ardından Şişli Ermeni Mezarlığı'nda patriklik bölümüne defnedildi.