Gündem 'Metres' olan kadına aile koruması verilir mi?

'Metres' olan kadına aile koruması verilir mi?

Paylaş
'Metres' olan kadına aile koruması verilir mi?

Kadınları koca dayağından korumak için çıkarılan Ailenin Korunmasına Dair Yasa'nın resmi nikahı olmayan kadınlar için uygulanma ihtimali tartışma yarattı. Yargıtay'da "Metres hayatı yaşayan korunsun-korunmasın" tartışması çıktı

Kadınları eşlerinin dayağından korumak amacıyla çıkarılan Ailenin Korunmasına Dair Yasa'nın uygulanma alanı tartışma yarattı. Şiddetin mağduru olan ama nikâhları olmayan kadınların yasa kapsamında olup olmayacağı konusu Yargıtay'ı da karıştırdı.

Haberin Devamı

Yargıtay 7. Ceza Dairesi'nin "Resmi nikâhlı olmayan eş de korunsun" kararına bir üye "Metres hayatı yaşayan kadın korunamaz" diyerek; başsavcı da "Dini nikâhlı kadın yasa kapsamına girmez" diyerek itiraz etti.

EŞİN ŞİDDETİNDEN KAÇTI

Tartışma, Adana'da yaşayan Mehmet D.'nin, onunla nikâhsız yaşayan Sultan Ç.'yi sürekli dövmesiyle başladı. Mahkeme, Ailenin Korunmasına Dair Yasa kapsamında Mehmet D.'nin 4 ay boyunca Sultan Ç.'ye şiddete ve korkuya dayalı hareketlerde bulunmaması kararını verdi. Ama Mehmet D., yine dövdü. Mahkeme, Mehmet D.'nin delil yetersizliğinden beraatine karar verdi. Kararın temyizi üzerine dosya Yargıtay'a taşındı.

NİKÂH YOK AİLE VAR!

Yargıtay 7. Ceza Dairesi, "Mehmet D.'nin nikâhsız olarak mağdureyle aynı çatı altında yaşadığı ve çocukları olduğu anlaşılmaktadır. Taraflar arasında korunmaya değer bir aile hayatı var" kararı verdi. Mehmet D.'nin beraatine karar veren karar da bozuldu.

Haberin Devamı

Daire kararma karşı oy kullanan Orhan Koçak, "Bu yorumla metres hayatı yaşayan bir kadın, tedbir isteyebilecek. Resmi nikâhsız evliliklere prim vermiş oluruz" dedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da Daire kararına itirazda bulunarak, karan Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na taşıdı; "birlikte yaşayan korunmaz" kararım aldı. Şimdi son kararı Yargıtay Ceza Genel Kurulu verecek; karar, içtihat niteliğinde olacağından eşinden şiddet gören binlerce dini nikâhlı kadım da ilgilendiriyor.

HABERTÜRK